Dejan Lutkić: Naučeni smo da smo za sve dobro zaslužni sami, a da loše stvari uvek uzrokuju drugi

Autor:

13.02.2018 18:38

Foto:

Foto:



Poznati dramski umetnik Dejan Lutkić (43), kog je publika zavolela u serijama poput “Jagodića” i “Bele lađe”, sa suprugom Ljubinkom (46), arhitektom, zajedno je već dvadeset godina, od kojih su petnaest u braku i imaju kćerke Anastaziju (15) i Nađu (12). Glumac kaže da nema recept za uspešnu vezu koja odoleva izazovima vremena, a podseća kako su ljudi u današnje vreme zaboravili na zahvalnost.

Dejan Lutkić o porodici: Kako se otac i majka ponašaju, to je model koji će se preneti i na decu

- Sve je u životu važno. Bog vam je prvo podario vaš, pa život vaše dece, uz to svakodnevno nešto dobijamo i iz svega toga izlazimo nezahvalni. Tako smo u životu naučeni, da smo za sve ono dobro što nam se dešava zaslužni sami, a da loše stvari uvek uzrokuju drugi. Što, naravno, nije tačno, jer smo isključivi krivci mi. Svi stalno nalazimo opravdanja i izgovore za sebe, nigde ne pronalazimo ni trunku naše krivice, a u svakom danu koji provedemo ima milijardu sitnica za koje smo sami krivi. Da ne govorim o krupnim stvarima. I svi smatramo da je krivo vreme u kome živimo, godišnje doba, političari, muzika, pozorište, automobil, roditelji... Nikad ne pogledamo duboko u sebe i ne zapitamo se: “Čekaj, jesam li možda ja pogrešio?” Da vidim šta sam pogrešio, pa da izbegnem takvu grešku sledeći put. To su za mene veoma važne stvari. Ako si učinio ili napravio nešto loše, imaj petlju pa reci: “Jesam, kriv sam, uradio sam to i stojim iza toga. Možda to ne mogu promeniti u ovom trenutku, ali hoću za neki naredni put i neću ponoviti grešku, odnosno izvući ću pouku”.

Neuspehe ne doživljava tragično, a priznaje da još uči da se bori s njima.

Ljubinka i Dejan Lutkić: Istina je najbolji čuvar braka

- S vremenom mi padaju sve lakše, u međuvremenu sam spoznao kako treba da ih kanališem, odnosno da neuspeh ne pretvorim u tragediju nego u pozitivnu energiju. I uspesi i neuspesi su deo posla. Vrlo je važno da se u uspesima ne uljuljkamo tapšanjima po ramenu i raznim hvalospevima, istinitim ili neistinitim. Kažem sebi to sam napravio i nastavljam, pravim nešto sledeće. Baš kao što mi je zadatak da iz neuspeha izvučem pouku i krenem dalje - smatra Dejan Lutkić.

Maja Gašić

Autor