Aja Jung: Niko nije prorok u svom gradu

Autor:

26.02.2018 14:12

Foto:

Foto:



Iako je dobila visoka državna priznanja Francuske, Italije i Izraela, direktorku Beogradskog festivala mimoilazile su domaće pohvale zbog čega sa više energije i elana ide u realizaciju novih ideja

Direktorki Beogradskog festivala igre (BFI) Aji Jung (45) ništa nije teško. Za jedan svoj radni dan, koji obično traje 20 sati, završi ono što bi prosečan građanin Srbije uradio za sedam. Zbog toga je predstojeći, jubilarni 15. BFI gotovo u potpunosti spreman, iako je do njegovog početka (15. mart) ostalo gotovo mesec dana. Kako bi što bolje svetskoj javnosti predstavila značaj Beograda kao kulturne prestonice jugoistočne Evrope, osmislila je i zajedno sa timom saradnika kreirala film “Prestonica” koji promoviše BFI i naš glavni grad.

Aja Jung: Mesto šefa porodične kuhinje prepustila sam suprugu

Šta vas je motivisalo da za predstojeći BFI osmislite film “Prestonica”?

- Od vremena kada smo pokrenuli festival uvek smo koristili najatraktivnije snimke koreografskih komada koji dolaze u Beograd i pravili najavne spotove. Međutim, za petnaesti rođendan želeli smo da napravimo naš autorski film. Pozvali smo Beograđanku Galu Jovanović, solistkinju Baleta Državne opere iz Beča, i mladog reditelja Mihajla Savića. Ideja je bila da Gala na vrhovima prstiju “protrči” kroz Beograd. Kostim je osmislila Angelina Atlagić. Snimanja su trajala nekoliko dana. Uživali smo u radu i napravili divan materijal koji govori o umetničkoj igri i o našem gradu. Film promoviše prestonicu i festival, i odavno se vrti na evropskim televizijama.

Koje predstave biste preporučili?

- Svakako je planetarni događaj imati na programu Dimitrisa Papajoanua, i to potvrđuju brojni inostrani gosti koji će doputovati kako bi pogledali njegovog “Velikog krotitelja” u Beogradu. Prvi dolazak baletskih kompanija iz Hongkonga i Sidneja u naš region takođe zavređuje pažnju publike. Ove godine gledaćemo po prvi put i izraelsku kompaniju Vertigo. Poljski teatar igre nam donosi komad “40” norveškog koreografa Jua Stromgrena, inspirisan ženom rođenom sedamdesetih godina prošlog veka, dok je italijanskoj trupi Silvije Gribaudi ideja bila da se na duhovit način prisetimo osamdesetih i Džejn Fonde. Mnogo je razloga i mogućnosti da se uživa u BFI.

Nedavno ste dobili Orden italijanske zvezde, prošle godine francuski Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza. Koliko vam znače priznanja iz sveta i kako komentarišete što vas domaća zaobilaze?

Aji Jung uručen “Orden italijanske zvezde”

- Osim što mi daju podstrek da nastavim dalje, priznanja predstavljaju potvrdu dugogodišnjeg rada. Ona čine da zastanete, pogledate unazad i pokušate da nabrojite sve što je učinjeno. I zaista, lista je impresivna. Međutim, svaki aplauz vas tera da idete dalje. Nisu nagrade samo zbog onoga što smo uradili, već i zbog svega što možemo da kreiramo i realizujemo u budućnosti. U Srbiji su me nagrade oduvek mimoilazile, ali su u poslednje tri godine visoka priznanja stigla iz Izraela, Francuske i Italije. Zahvalna sam i ponosna.

Šta će se još dešavati pre samog početka festivala?

- Završili smo Dane igre u Kinoteci i majstorski kurs sa rimskim pedagogom Emilijanom Pikolijem, koji je podržala Delegacija EU u Srbiji. Sledi kurs baleta i baletskog repertoara koji nam je omogućio Vip mobile, a koji će voditi Aleksandar Neškov, prvak Baleta atinske Opere. Očekuju nas i izložbe fotografija u Beogradu i Novom Sadu, kao i brojni susreti sa umetnicima. Festival će otvoriti koreografkinja Noa Verthajm iz Tel Aviva, dok će Dimitrisu Papajoanuu biti uručena Nagrada “Jovan Ćirilov”.

Aja Jung: Svoje kćerke učim da misle, primećuju, da kroz život idu hrabro

Kako uspevate da pomirite sve obaveze i da se još brinete i o dva psa?

- I jednoj mački. Obožavam decu i životinje. Kada imate svoju decu i svoje kuce i mace, onda imate svu ljubav ovoga sveta. I ništa vam nije teško. Moj radni dan često traje i dvadesetak sati. Malo spavam. Ponekad čeznem za odmorom, za mogućnošću da gledam televiziju, slušam muziku, šetam pored mora ili posmatram pučinu. Ali to traje nekoliko sekundi. Čim zazvoni prvi telefon ili stigne mejl, nastavljam sa radom.

Sa mlađom ćerkom Zoi

Šta je presudilo da prihvatite poziv i nađete se na listi SNS-a na izborima za Skupštinu grada Beograda?

- Upornost. Ima još onih koji su uporni kao Aja Jung. Cenim ideju, viziju, posvećenost, rad. Postoji želja i jasna namera da se oblast kulture unapredi. Smatram da je to važno za nas i za našu decu. Tim sa kojim sam se našla na listi je sjajan, ima mnogo novih ljudi, nestranačkih ličnosti kojima je ovo, baš kao i meni, prvi iskorak u političku arenu. Vreme je da ta arena postane dobro osvetljeno mesto, očišćeno od svih malih ambicija, ličnih interesa i frustracija. Jer scena je mera. Ako umete da uradite nešto drugačije, zanimljivije i kreativnije na toj sceni, publika će vas nagraditi aplauzom. Ja zaista ne razumem drugi jezik osim jezika kreacije.