Ivana Pilja: Mala škola života na Himalajima

Autor:

26.02.2018 20:16

Foto:

Foto:



Modna kreatorka je u državi smeštenoj na obroncima Himalaja preživela avanturu sa majmunima koji kradu sve što stignu i iz prve ruke stekla dragocena saznanja o budističkoj filozofiji koja će ubuduće primenjivati u svakodnevnom životu

Oduvek me privlači Istok, tamošnja kultura, religija, pristup životu. To je razlog što sam izabrala da otputujem u Nepal, čija prestonica Katmandu leži u kotlini okružena prelepim Himalajima. Na ulicama tog grada je totalni haos. Prašina, blato i krave koje nonšalantno šetaju na sve strane su uobičajena slika. Stanovništvo materijalno ne zanima previše, njihov pogled na život je duhovan i pozitivan, a ljubaznost kojom se ophode prema svima i skromnost prosto razoružavaju.

San o Himalajima

U obilaske sam išla u društvu lokalnog vodiča, koji vodi i ekspedicije do baznih kampova na Himalajima, na putu ka najvišem planinskom vrhu na svetu Mont Everestu. Upravo to mi je jedan od ciljeva za budućnost, da sa svojim suprugom posetim, za početak, prvi bazni kamp Himalaja. Jedva čekam da uživam u tamošnjim prelepim prizorima.

Zlatna kapija

Baktapur se nalazi na trinaest kilometara od Katmandua, ali zbog loših puteva dolazak tamo je prava avantura. Jedinstvena drvena arhitektura, znamenitosti poput Lavljih vrata, Zlatne kapije, Galerije umetnosti i Nijatapol hrama čine ga gradom za sebe. Trg Durbar u Baktapuru ima više hramova nego kuća, i više bogova nego stanovnika, a pod zaštitom je Uneska. U Patanu sam bila kada se na ulicama slavio Krišnin rođendan, što je bilo neverovatno iskutvo - Egzit festival na njihov način.
U brojnim budističkim manastirima imala sam priliku da saznam više o toj religiji, i to iz prve ruke, od divnih monaha uvek raspoloženih da daju odgovor na svako pitanje ne očekujući ništa zauzvrat sem osmeha i zahvalnosti. Presrećna sam što ću ta nova saznanja ubuduće primenjivati u svakodnevnom životu.

Sveti lopovi

Poseta Svajambunatu, Hramu majmuna, podignutom na brdu iznad Katmandua, do kojeg vodi bezbroj stepenika, posebno je iskustvo. Preslatki majmuni, koje vernici smatraju svetim životinjama, trčkaraju naokolo i vrebaju priliku da otmu kesu ili bilo šta drugo iz ruku prolaznika. Bila sam strogo upozorena da svoje stvari oprezno čuvam, jer oni grabe šta stignu misleći da je u pitanju hrana.

Hipi komuna

Tamel je četvrt smeštena petnaestak minuta hoda od centra Katmandua, puna restorana, hotela, barova i šarenih prodavnica. Šezdesetih su hipici iz celog sveta dolazili u Nepal jer su tu mogli da žive kako žele, a duh tog doba sačuvan je upravo u Tamelu. Pošto sam šoping manijak, a tamo ima mnogo zanimljivih stvari da se kupi, od fenomenalnih suvenira za kuću do nepalske odeće sa dezenima koja je prelepa, u tom delu grada posebno sam uživala.

Tabu tema

Hram Pašupatinat na reci Bagmati je svetilište koje nisam želela da vidim izbliza. Reč je o mestu gde nepalski hindusi vrše obrede kremiranja. Život i smrt su tu isprepleteni tankim nitima, što je za mene apsolutni tabu, ali ne i za ljude tamo. Dok odrasli kremiraju tela svojih preminulih i njihov pepeo bacaju u reku, nedaleko odatle igraju se deca. Sve to sam gledala iz daljine, bez želje da se približim.

Nepal trivija

Devedeset odsto Nepalaca živi na selu i bavi se poljoprivredom. Polovina stanovništva je nepismena, većina raspolaže s manje od dva dolara dnevno.

Ne propustiti

U Nepalu mogu da se pazare najbolji kašmirski šalovi, napravljeni od dlake brdske koze. Što je tkanina tanja, to je skuplja, a ako je prava, može da se provuče kroz prsten bez obzira na veličinu. Cenjkanje se podrazumeva.

Maja Gašić

Autor