Putovanje u Larnaku: Zimsko letovanje Marije Egelje

Autor:

04.03.2018 21:22

Foto:

Foto:



Voditeljka vremenske prognoze na televiziji boravila je usred zime na ostrvu u Mediteranu, zemlji u koju se zaljubila tokom letnjeg odmora, i na miru obišla brojne znamenitosti koje leti bukvalno okupiraju mase turista

Marija Egelja o svojim skrivenim strastima: Najbolje se osećam u srpskim opancima

Kipar me je privukao jer ima vrlo toplu klimu i mnogo sunčanih dana čak i zimi. U poslednje vreme često ga pominjem u svojoj TV prognozi kao najtopliju zemlju u Evropi. U ovom periodu temperatura je iznad osamnaest stepeni, dok leti ide i preko četrdeset. Ja čak i zimi više volim more nego planinu, i zbog toga sam odlučila da Kipar posetim u decembru, kada je utisak potpuno drugačiji od onog letnjim mesecima.

Bogata istorija

Boravila sam u Larnaki, najstarijem i trećem po veličini gradu ove оstrvske države, u kome sam provela i prošlogodišnji letnji odmor. Ovog puta se nisam dugo zadržala, tek nekoliko dana, ali dovoljno da se odmorim, naspavam i nauživam u divnoj prirodi. Ceo grad, budući da ima dugu prošlost, prepun je arheoloških nalazišta i znamenitosti koje potiču iz neolitskog, vizantijskog, turskog i antičkog doba. Možete da odete u muzej i saznate mnogo toga iz istorije, a potom nedaleko odatle isto to i vidite u ostacima građevina starim i po 10.000 godina.

U najlepšem društvu

Iz hotela na samoj obali, u kome sam odsela, pruža se predivan pogled sve do tačke gde se spajaju more i nebo, i to me je, pored savršene usluge i ljubaznosti osoblja, najviše obradovalo. I letos i nedavno Kipar sam posetila u društvu Ljubiše Rankovića, moje jače polovine, a utisci su oba puta, premda različiti, veoma lepi.

Ples na pesku

Tamošnja hrana je mešavina grčke, mediteranske i turske kuhinje, a to su ukusi koji su i nama bliski. Ja volim lokale smeštene na obali, a kada sam na moru, jedem isključivo specijalitete od morskih plodova, pa je tako bilo i sada. U većini kafića i restorana pušta se grčka muzika.

Imaju predivne klubove, a meni su se najviše dopali oni kraj plaža u kojima je fenomenalna atmosfera, naročito leti kada je prepuno turista. Jedna diskoteka, takođe na samoj obali, posebna je atrakcija jer je podijum za igru zapravo predivna peščana plaža na kojoj svi plešu bosi. Van sezone većina tih objekata ne radi, ali meni je bilo lepo da prošetam svim tim mestima i u miru obiđem grad.

Marija Egelja: Prava žena bi trebalo da zna da zavede muškarca zakopčana do grla

Lazareva crkva

Luka u Larnaki druga je po veličini u zemlji, a nalazi se u blizini plaže do koje se stiže šetnjom uz samu obalu. Stari gradski trg je mesto okupljanja žitelja ovog grada, i tu čovek najbolje može da oseti domaću atmosferu. Od trga se nižu ulice sa brojnim radnjama i tržnim centrima, dok je sever Larnake industrijski deo. U centru se nalazi predivna Crkva Svetog Lazara. Posvećena je Lazaru od Betanije koji je, nakon što ga je prema Novom zavetu Isus podigao iz mrtvih, došao na Kipar gde je živeo još tridesetak godina.

Ružičasti flamingosi

Tokom zimskih meseci u Lanarki može da se vidi jedna posebna prirodna atrakcija. Na istoimenom slanom jezeru, koje je zaštićeno od strane brojnih organizacija za očuvanje prirode, od novembra do maja borave ružičasti flamingosi. Za neobičnu boju njihovog perja zaslužni su račići kojima se hrane. Ovo mesto omiljeno je rekreativcima koji tu u savršeno očuvanoj prirodi najradije džogiraju.