Vladimir-Vladica Popović: U bazenu sa Pablom Eskobarom

Autor:

05.03.2018 20:11

Foto:

Foto:



Za vreme boravka u Kolumbiji srpski fudbalski stručnjak upoznao je ozloglašenog narko-bosa koji mu je nudio prelepe žene i gomilu novca ne bi li ga ubedio da predvodi klub iz Medeljina

Zvezdina fudbalska legenda Vladimir-Vladica Popović (82) podjednako je bio uspešan kao igrač i trener. Neko vreme je radio u Kolumbiji, a malo se zna da je bio miljenik narko-bosa Pabla Eskobara koji mu je nudio ogromne sume novca da dođe na čelo Independijentea iz Medeljina, koji je on sponzorisao.

- Kad sam dobio poziv, tačno sam znao zbog čega je želeo da me dovede: da bi mi posle dva-tri poraza dao otkaz i mogao da kaže da me je najurio iz Kolubije - otkriva Vladica i dodaje: - Međutim, nisam hteo da prihvatim mesto trenera u Medeljinu, iako mi je rekao da mogu da tražim od njega šta hoću. Odveo me je u vilu s velikim bazenom, sačekalo nas je šest-sedam žena, nije se znalo koja je lepša. Kolumbijke su i inače veoma zgodne, ali bio sam iznenađen takvom lepotom, naprosto sam zinuo. Pablo nam je sipao po čašu viskija, seli smo u bazen i počeli da razgovaramo. Objasnio sam mu da neću da dođem kod njega i da ne postoje pare koje bi me naterale da prihvatim ponudu. Bio sam svestan da na mestu trenera ne bih dočekao ni dva poraza, odmah bi me liferovali iz zemlje, iako sam tamo bio veliko ime i imao veoma dobre rezultate. Morao sam da mislim na porodicu, suprugu Ljiljanu, sina Miodraga i kćerku Jasminu. Ljubazno sam mu se zahvalio na ponudi. Pablo mi je rekao da grešim, zatim je otvorio orman pun novca, da pokaže koliko je ozbiljan. Međutim, odvratio sam mu da bih, sve i da dođem da treniram njegov klub, uzeo samo onoliko para koliko sam zaradio, ni banku više, mada sam znao da bi mi, da sam tražio, dao i dvadeset hiljada dolara dnevno, jer je on bio takav čovek, a u to vreme je držao čitavu zemlju. Super se poneo, dopalo mu se kako sam reagovao, nije se naljutio i ostali smo dobri poznanici. Čak smo se videli još nekoliko puta dok sam boravio u Kolumbiji.

Pablo Eskobar bio je veliki ljubitelj fudbala

UVEK UZ ZVEZDU

Vladica je u toj zemlji proveo više od sedam godina, osvojio dve šampionske titule sa Santa Feom i Deportivom iz Kalija, a proglašen je i za najboljeg trenera.

- Postizao sam dobre rezultate zahvaljujući odličnim igračima, pre svega Igiti i Valderami, zbog njih nisam mogao da omanem. U Kolumbiji, baš kao i u fudbalu uopšte, čim igrate dve utakmice nerešeno, odmah dobijete naređenje da pokupite stvari i doviđenja, vidimo se. Ipak, imao sam sreću da sam uvek ispunjavao ugovore, sa svim ekipama sa kojima sam radio - iskren je Vladica.

Uprkos tome što gazi devetu deceniju života, redovno odlazi na utakmice, pre svega Crvene zvezde, kluba kome je posvetio skoro čitav život. U Zvezdu je došao kao petnaestogodišnjak, 1950, iz Zemuna, a zarad fudbala i uspeha odrekao se dosta stvari.

- Mnogo sam se čuvao i vodio računa u životu, nisam pravio nikakve gluposti. Živeo sam vrlo skromno, a supruga Ljiljana, koja je preminula pre pet godina, bila mi je najveća podrška i oslonac. Da nije bilo nje, ne verujem da bih sve ovo uspeo da ostvarim.