Alkohol, razvodi, sukobi s policijom: Tonja Harding - nevaljala devojka umetničkog klizanja

Autor:

07.03.2018 19:36

Foto:

Foto:



Sportistkinja koja je pre Olimpijade 1994. bila upletena u napad na svoju najveću suparnicu - o čemu je snimljen film ‘Ja, Tonja’ - bila je nevaljala devojka američkog klizanja: odrasla je u prikolici, pušila je i previše pila, razvodila se i sukobljavala s policijom

S Margo Robi, koja je glumi u filmu ‘Ja, Tonja’

Tonja Harding bila je veličanstvena klizačica, višestruka američka prvakinja, ponosna vlasnica srebrne medalje sa Svetskog klizačkog prvenstva održanog 1991. u Minhenu, prva Amerikanka i druga žena u istoriji klizanja koja je na takmičenju izvela trostruki aksel, tehnički najzahtevniji skok na ledu, s tim da je ona na Skate America 1991. uspela da ga izvede čak dva puta u istom programu. No, svi njeni blistavi uspesi pali su u senku pred skandalom koji je kao grom odjeknuo u sportskoj i celokupnoj svetskoj javnosti. Samo mesec i po pre Olimpijskih igara 1994. u Lilehameru ispostavilo se da je Tonja umešana u napad na klizačicu Nensi Kerigan - koji je za cilj imao da njena najveća suparnica bude povređena i time sprečena da učestvuje na američkim kvalifikacijama za Olimpijadu na kojoj je Hardingova očekivala medalju. Napad u kojem je dobila udarac u nogu na kraju nije sprečio Nensi da nastupi na Olimpijadi gde je osvojila srebro. Tonja se takođe takmičila, ali nije osvojila ništa.

Nensi Kerigan na pobedničkoj paradi 1992.

Cela ta priča eksplodirala je u medijima i razotkrila mračnu pozadinu naizgled lepršavog sveta umetničkog klizanja gde se odvijala emocijama nabijena drama puna suparništva, neispunjenih očekivanja, uspeha i krahova, kao i nevešto smišljenih zavera koje vode u katastrofu - pravi filmski scenario koji je ove godine i realizovan u ostvarenju “Ja, Tonja” reditelja Krejga Gilespija.

U dokumentarističkoj biografskoj priči koja prati Tonju od detinjstva pa do današnjih dana glavnu ulogu tumači australijska glumica Margo Robi, ujedno producentkinja filma, koja je nominovana za Oskara, a nominovana je i Alison Dženi koja igra Tonjinu majku Lavonu Golden, koja je kćerku tukla i zlostavljala, ali ju je i prva odvela na led.

Tonja Harding i Nensi Kerigan na Olimpijadi 1994.

Tonja je rođena u novembru 1970. u Klakamasu u Oregonu, mestu koje se smatra predgrađem Portlanda, ali zapravo je skupina kuća usred poljane na kojoj nema ničega drugog osim pašnjaka i šuma. Nema ni prirodnog leda jer je to hladan, ali kišovit kraj, i jedino klizalište je ono u tržnom centru, oivičeno s jedne strane tribinama (ispod kojih je biblioteka), a s druge kafićima i restoranima.

Na to klizalište je Lavona dovela malu Tonju kad su joj bile samo tri godine. Devojčica je rano pokazala izuzetan dar, ali kako se uspinjala u klizačkoj hijerarhiji, sve više su na videlo izlazili i problemi. Rođena u siromašnoj porodici koja je živela u prikolici - otac Al povremeno je radio u fabrici guma, a majka, kojoj je Al bio peti ili šesti muž, kao konobarica - Tonja je za mnoge bila “belo smeće”, strano telo u prefinjenom sportu kao što je umetničko klizanje, gde je odskakala i svojom snažnom mišićavom građom i niskim rastom - visoka je samo 152 cm.

Nensi Kerigan danas

- Stalno su mi govorili da sam debela. Da sam ružna. Da od mene neće biti ništa - rekla je Hardingova.

Kad je bila mala, otac ju je vodio u lov i naučio je da puca, znala je da popravlja automobile i igra bilijar, pila je pivo i pušila iako je bolovala od astme, i zbog svega toga su je kritikovali da nije dovoljno ženstvena.

Nensi Kerigan na novinskoj naslovnici nakon napada na nju u januaru 1994.

- Uvek sam mrzela reč “ženstveno”. Podsećala me na tampone i uloške - odrešito je komentarisala.

Majka ju je podržavala, vodila na treninge i skupljala s njom flaše i čepove pored puta da plate dvoranu i trenera, ali je i pila, znala bi da sljušti pljosku konjaka na putu do treninga. I tukla ju je, rukom ili četkom za kosu.

- Kad nisam dobro klizala, mlatila me tako da sam bila sva plava - izjavila je Tonja više puta.

Nasilan je bio i njen prvi muž Džef Giluli, besposličar koji je u njoj prepoznao dobar izvor prihoda, ali i predmet na kojem se može iskaliti, dok je ona u njemu, prvom muškarcu s kojim se zabavljala, videla izlaz iz porodične situacije. Kad su se venčali, bilo joj je 19 godina.

Margo Robi u scenama iz filma ‘Ja, Tonja’

- Mama me tukla i volela me. Džef me voli pa me tuče. Mislila sam da to ide jedno s drugim - napisala je u autobiografiji “Tonya Tapes”.

No, nasilje je ponekad dosezalo takve razmere da je Tonja zvala policiju i hitnu službu u pomoć, kao kad joj je Džef u svađi razbio glavu udarivši njome o pod kupatila. Žalila se da se povremeno boji za svoj život, ali niko je nije previše ozbiljno shvatao - jer tako živi belo smeće. Takvoj Tonji bilo je teško da se nosi s Nensi Kerigan, godinu mlađom klizačicom koja je počela da se pojavljuje na istim takmičenjima kao ona.

Nensi je naizgled bila čista suprotnost Hardingovoj. Iako je i ona dolazila iz radničke porodice, Keriganovi su bili uzorno solidni pa su u novinama objavljivane njihove fotografije kako sede za večerom, piju mleko i čitaju članke o tome kako svi zajedno prate Nensi na takmičenjima, gde ona spava u sobi s tatom i mamom koja joj je najbolja prijateljica. Njen medijski potencijal prepoznao je niz sponzora, od Reeboka do proizvođača supe Campbell, kao i modna kreatorka Vera Vang, koja joj je dizajnirala kostime.

I dok je Nensi usredsređeno trenirala, Tonja se tukla, rastajala i ponovo sastajala s mužem, uz to se susretala s policijom u čudnovatim incidentima, kao kad je zapretila vozaču u autu pokraj sebe bejzbol palicom ili kad su komšije prijavile pucnjavu u njenom stanu. Pritom je previše pila i gubila formu. Na Svetskom prvenstvu 1991. bila je druga (Nensi treća, a i pobednica je bila Amerikanka), ali s Olimpijade u Albervilu, gde je 1992. otputovala s velikim očekivanjima, nakon što je dva puta pala u pokušaju da izvede trostruki aksel, vratila se kući s takozvanom drvenom medaljom - razočaravajućim četvrtim mestom, dok je Keriganova posle čarobnog nastupa u čednom kostimiću Vere Vang osvojila srebro.

A onda, samo dva dana pre američkog prvenstva u umetničkom klizanju, 6. januara 1994. Nensi je na izlasku s treninga u Detroitu sačekao čovek po imenu Šejn Stant i udario je u koleno policijskom palicom na sklapanje. Nesrećna klizačica ostala je da leži na tlu zapomažući “Zašto? Zašto?”, a napadač je pobegao s mesta događaja u takvoj panici da je protrčao kroz zatvorena vrata od pleksiglasa koja su se rasprsla, što su zabeležile kamere.

Bio je to udarac koji je zatresao i svet umetničkog klizanja ali i svetsku javnost jer je postalo jasno da se ne radi o slučajnom incidentu, već o smišljenom napadu motivisanom suparništvom. Kako je povređena Nensi propustila prvenstvo, Tonja je glatko doklizala do pobede, ali FBI je pokrenuo istragu i ubrzo se otkrilo da je čoveka koji je Keringovoj zadao udarac angažovao Šon Ekard, prijatelj Džefa Gilulija.

Džef Giluli, njen bivši muž, osuđen je zbog napada na Nensi Kerigan

Premda je Giluli tada već bio Tonjin bivši muž, i iako je ona tvrdila kako nije učestvovala u planiranju napada, istražitelji joj nisu verovali, ali nisu imali ni dovoljno dokaza da je optuže. Tako su optuženi samo Giluli, Ekard i Stant, koji su završili u zatvoru, dok je Hardingova naposletku priznala da je kriva jer je ometala tužilaštvo u istrazi. Drugim rečima, priznala je da je znala ko stoji iza napada, ali tek nakon što se on dogodio. Ni to istražiteljima nije bilo potpuno uverljivo, a njenu umešanost kao da potvrđuje i novi element koji se pojavljuje u filmu - raspored treninga Nensi Kerigan ispisan Tonjinom rukom, što upućuje na to da je ona dala napadačima informaciju o tome gde će njena suparnica biti u kom trenutku i kad je mogu napasti.

Američki savez ipak je Tonji dopustio da nastupi na Olimpijadi, možda i zato što im je zapretila tužbom od 25 miliona dolara. Na led u Lilehameru izašla je i Nensi, koja se oporavila jer srećom koleno nije bilo slomljeno, i svoje tačke izvela briljantno pa su je gledaoci nagradili ovacijama i pravom kišom cveća i plišanih igračaka, ali kući je otišla samo sa srebrnom medaljom, a ne sa zlatnom koju je po mnogima zaslužila. Bronzu je osvojila Kineskinja Lu Čen, dok je najviše priznanje pripalo 16-godišnjoj Oksani Baiul iz Ukrajine, koja je izvela čak tri neplanirana skoka uprkos tome što se dan ranije povredila na treningu; kad je videla ocene, briznula je u plač od sreće.

Tonja Harding napušta sudnicu u Kamasu, februara 2000

Tonja se, premda neozleđena, mnogo gore provela. Odevena u drečavi crveni kostimić u svom stilu, izvela je samo jedan skok na početku slobodnog programa, a onda prekinula nastup i u suzama otklizala do sudija te im pokazala klizaljku na kojoj je pukla pertla. Dok je oko 6000 gledalaca na stadionu Hamar glasno zviždalo i izražavalo negodovanje, sudije su joj dozolile da ponovi tačku, međutim, zaradila je tek osmo mesto: klizala je dobro, ali ne spektakularno, i to nije bilo dovoljno. Za taj nastup je odabrala muziku iz “Parka iz doba jure”, kao da je znala da će i sama, kao i dinosaurusi, otići u istoriju, sa samo 24 godine. Novinari su zlobno izvestili o njenom porazu pod naslovima poput “Lepotica pobedila zver”.

Paradoksalno, možda najteži trenutak u životu Tonje Harding pretvorio ju je bar nakratko u najpoznatiju osobu na planeti. Prenos umetničkog klizanja na Olimpijadi pratilo je rekordnih 48,5 miliona Amerikanaca, a mediji su se nadmetali ko će objaviti više detalja o Tonji i njenom haotičnom životu.

S drugim mužem Majklom Smitom, 1996.

Mesec dana kasnije njena karijera se završila. Podignuta je optužnica protiv nje i sud ju je kaznio s tri godine uslovnog zatvora, 500 sati rada za zajednicu i 100.000 dolara novčane kazne, a morala je da se podvrgne i psihijatrijskom veštačenju. No, najteže joj je palo što su je izbacili iz Američkog klizačkog saveza i doživotno joj zabranili da se bavi amaterskim klizanjem, što u praksi znači da ne može da radi ništa vezano za taj sport, a svakako ne da se takmiči. Mogla bi da trenira decu, ali to je, kako kaže, besmisleno jer njeni učenici ne bi smeli da učestvuju na prvenstvima. Ili da pleše u profesionalnim revijama na ledu, ali i u tome je onemogućena pošto je, po njenim rečima, “sve u vlasti Saveza”. Čak su se i obožavaoci u njenom rodnom Oregonu okrenuli protiv nje.

- Ubacivali su mi pacove u poštansko sanduče, stavljali ih ispred vrata ili na kamion, upućivali mi opscene poruke - rekla je Tonja, a njenu reputaciju dodatno je urušio snimak seksa prve bračne noći s Gilulijem, koji je neposredno nakon Olimpijade u javnost pustio njen bivši muž.

Na premijeri filma ‘Ja, Tonja’ s trećim mužem Džozefom Džensom Prajsom

Ali nije se predala. Preselila se u mesto Betl Graund u državi Vašington, gde je za život zarađivala baveći se raznim poslovima. Radila je kao zavarivačica, tehničarka u proizvodnji metala, prodavačica alata u robnoj kući Sears. Počela je i da boksuje i nastupila u TV borbi protiv Pole Džouns, jedne od žena seks-skandalom povezanih s Bilom Klintonom, pa čak krenula i profesionalno da se bavi tim sportom, ali je odustala zbog astme. Jedno vreme je komentarisala glupe nezgode uhvaćene na video-snimcima u emisiji “World’s Dumbest”.

Nakon još jednog propalog braka 2010. se udala za Džoa Prajsa, servisera grejnih i klima uređaja, kojeg je upoznala u baru Timbers, gde je on baš te večeri pevao karaoke - pesmu “Great Balls of Fire”.

- Odmah sam primetila da ima divne oči. Mislim, oči su središte duše. Možda neko ima zgodnu zadnjicu, ali ja volim da vidim oči - rekla je Tonja u intervjuu New York Timesu.

Početkom 2003. oprobala se u profesionalnom boksu, ali je već sledeće godine odustala zbog astme

Bili su zajedno tek nekoliko nedelja kad su se venčali, a ona je uzela njegovo prezime. Premda su joj rekli da nikad neće moći da ima dece, u februaru 2011. carskim rezom je rodila svoje prvo i jedino dete, dečaka Gordona, i tvrdi da je srećna. S mužem često ide u lov (ona lovi lukom i strelom jer tako životinje imaju 50:50 šanse), povremeno navlači klizaljke i zapleše na ledu, za sebe, i podiže sinčića.

Film je gledala i kaže da je veličanstven. A da njena klizačka slava nije potpuno zaboravljena svedoči i specijalni koktel koji poslužuju u jednom baru u Betl Graundu, mešavina Bacardi ruma, votke, soka od ananasa i pomorandže i likera od lubenice pod nazivom - trostruki aksel.