Iza kulisa: Dragan Mićanović otkriva zašto je glumcima pozorište drugi dom

Autor: Maja Gašić

28.03.2018 18:20

Foto:

Foto:Glumac Dragan Mićanović u susret obeležavanju 70 godina od prve premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kaže da se za 25 godina, koliko je on član ansambla, mnogo toga promenilo u tom teatru, ali nije visok kvalitet predstava, pogotovo klasika koju JDP neguje.

- Zgrada se promenila. Pre 25 godina bila je stara zgrada u kojoj smo se mi mladi glumci presvlačili, u garderobi koja se zvala konjušnica. Sad imamo novu, modernu, prelepu zgradu i uspomene – fotografije kolega koji su obeležili ovo pozorište, nas koji smo u jednom trenutku preuzeli njihovu štafetu i sada imamo mlade koji dolaze za nama. I tako, pozorište se stalno menja, stalno je novo, ali postoji ta konstanta – potreba i trud svih nas da napravimo dobre i kvalitetne predstave - rekao je Mićanović u intervjuu Tanjugu.

Jugoslovensko dramsko doživljava kao drugi dom.

- Znam da je svakom glumcu koji radi u pozorištu i voli pozorište, ono drugi dom. To je kao floskula koja se stalno ponavlja i koju sam i ja čuo hiljadu puta od starijih kolega, ali to zaista jeste tako. Ja ovde imam svoju garderobu, svako od nas ima svoj mali kutak u kome drži svoje intimne stvari, u kome provodi neko vreme pred izlazak na scenu - ističe Mićanović.

Dragan Mićanović kaže da ima milion priča i doživljaja iz života JDP-a, ali za njega je ostao najupečatljiviji generacijski bum koji je napravila predstava "Bure baruta".

- Imao sam sreću da učestvujem u toj predstavi u kojoj je cela nova mlada generacija glumaca banula na scenu. Hiljadu dogodovština iz te predstave postoji, ali ta predstava, kao sklop raznoraznih događaja, mi prvo pada na pamet - rekao je Mićanović.

 

Mićanović kaže da stalno pokušava da „dovlači nove ljude u pozorište“ i da kad god ga neko pita za predstavu, pokuša da nabavi karte, da ih „navuče“ na pozorište.

- Ti silni redovi, to su slike za pamćenje. To je publika koja bi želela da dođe da gleda predstave, ali nema mogućnosti za to. Onda je to deprimirajuće, kada znate da je publika svuda oko vas, željna da dođe u pozorište, a da ne mogu to da učine iz materijalnih razloga - primetio je cenjeni umetnik.

Dragan Mićanović se nada da će Jugoslovensko dramsko pozorište nastaviti da okuplja najznačajnije pozorišne stvaraoce, da će u tom teatru raditi najbolji reditelji iz regiona i sveta, da će raditi najbolji glumci, da će ostvarivati najbolje uloge, jer, kako kaže, JDP svojim repertoarom pruža mogućnost za tako nešto.

Maja Gašić

Autor