Rođendanska torta, Ho Ši Minov mauzolej i suze radosnice: Putovanje Ide Prester u Vijetnam

Autor:

01.04.2018 19:08

Foto:

Foto:



U daleku azijsku zemlju pevačica grupe Lollobrigida krenula je sa suprugom Ivanom Peševskim i dvoje male dece, pa je celo putovanje bilo obeleženo brigom za njih i pokušajima da njima bude lepo i ugodno, tako da su se na kraju petogodišnji Roko i dvogodišnji Rio vratili prepuni divnih utisaka

Ida Prester: Nikad nisam lepotu isticala kao adut, radim na drugim kvalitetima

Muž i ja mnogo volimo da putujemo, i već smo posetili Vijetnam pre rođenja našeg mlađeg sina Rija. Azija je prelepa, šarena i neobična. Treba se na nju navići, a i želudac pripremiti na vreme jer je sastav hrane i vode drugačiji od našeg, pa smo nedelju dana pred put kolektivno pili probiotike. Zašto smo se odlučili za Vijetnam? Hteli smo da idemo negde gde je lepo i sunčano, bilo nam je bitno da deca uživaju. Obojica, Roko i Rio, bili su bolešljivi ove zime, znali smo da će im topla i vlažna azijska klima sigurno prijati.

Nevolje sa Riom

Bilo je predivno, intenzivno, izazovno i veoma naporno. No, sve to smo i očekivali, put sa ovako malom decom nikad nije lagan, pogotovo kad se ide daleko. Definitivno, najstresniji deo putovanja bila je vožnja avionom. Klincima je to baš smor, naročito poletanje i sletanje kad moraju biti mirni i vezani. Meni je najteži deo puta bila noć, odnosno spavanje u avionu. Rio kao beba nema svoje sedište, spavao je na mojim kolenima. Probali smo sve moguće tetris poze dok se nismo koliko-toliko namestili. Uglavnom sam bila budna i pazila da je njemu udobno, a kičma mi je na kraju putovanja verovatno ličila na harmoniku.

Sigurnost

Naš boravak u Vijetnamu trajao je dve nedelje. Prvo smo posetili krajnji sever, Halong Bej, meni jedno od najlepših mesta na svetu. To čarobno ostrvo obilazili smo brodom. Potom smo otišli u Hanoj, ogroman grad od osam miliona stanovnika. Velike su gužve po gradovima, Roka nismo ispuštali iz ruku sve vreme, da ne nestane u masi jer bismo ga tražili satima. A opet, osećali smo se vrlo sigurno. Vijetnam nije poznat po teškom kriminalu, turistima se gotovo nikad ne događaju neugodnosti, Vijetnamci su izuzetno ljubazni i trude se da vam izađu u susret za sve, iako većina ne govori engleski. Posle smo se uputili na krajnji jug, na ostrvo Fukok.

Suze radosnice

Svuda smo nailazili na nasmejane i drage ljude, koji se isprva čine kao dosta zbunjeni i spori, ali znaju da vas šokiraju pažnjom kad se najmanje nadate. Na primer, bili smo na krstarenju kroz Halong Bej, i jednu noć smo prespavali na brodu. Ujutro su nas zaposleni iznenadili tortom usred doručka, niko od nas nije mogao da veruje. Taj dan bio je Rokov rođendan, ali to niko nije znao. Stiže torta sa sve svećicama, ukrasima, a cela sala peva na vijetnamskom “Happy Birthday”. Videli su u pasošu datum njegovog rođenja i sve sami organizovali. Roko je bio u euforiji, skakao je i pljeskao, a ja sam se rasplakala, moram priznati. Šta više očekivati od turističke usluge od toga da izazove majčine suze radosnice?

Ida Prester: Nema dobre kuhinje bez pošteno napravljene pljeskavice

Gužve

Imali smo peh da dođemo kad je bila Kineska nova godina. Gužve su bile nepodnošljive. Pokušali smo da nađemo karte za pozorište na vodi u Hanoju, ali nije ih bilo danima unapred. Videli smo Ho Ši Minov mauzolej koji izgleda pompezno, pravi socijalistički glamur. Obišli smo nekoliko hramova i pitoreskni stari grad s mnoštvom kafića i radnjica. Hanoj je poznat po jezerima, a nama su šetnje oko njih bile spas od ulične gužve. A Halong Bej je priča za sebe, to krstarenje mi je omiljeni deo putovanja. Što se Fukoka tiče, to je tropski raj s predivnim kilometarskim peščanim plažama, fensi rizortima i malim ribarskim kućama.

Hrana

Inače, jedan od većih problema zadavala nam je lokalna hrana. Deca su joj se dosta opirala, začini im nisu odgovarali. Rio je otkrio marakuju, ona mu se baš svidela. A meni i mužu je vijetnamska kuhinja najbolja na svetu. Obožavamo njihova jela sa svežim povrćem i tek ubranim egzotičnim začinima. Hranu kuvaju vrlo kratko, namirnice im se ne raspadaju, već ih jedu skoro sirove. To je zdrav i ukusan pristup kulinarstvu. Sve nam odgovara, volimo vok, nudle, a meni su omiljene fo supice.