Jelena Gajšek: Nije lako biti roditelj, ali nema veće radosti od kuće pune smeha

Autor: Svetlana Stojaković

06.04.2018 17:22

Foto:Osim što im je snažan oslonac u procesima vaspitanja i obrazovanja, beogradska novinarka podržava svoju decu, kćerke Anju i Teodoru i sina Andreja, u svim vannastavnim aktivnostima uverena kako je to pravi način da oni postanu dobri i vredni ljudi

Bez obzira na to što kao autorka i voditeljka modnog magazina “Stil” ima mnogo poslovnih obaveza, novinarka Jelena Gajšek (44) je veoma posvećena majka. Svojim naslednicima, kćerkama Anji (17) i Teodori (13) i sinu Andreju (7), koje je dobila u braku s kolegom Aleksandrom Gajšekom, daje snažnu podršku u svakoj fazi njihovog razvoja. Nikada ne zaboravlja da uloga roditelja ne počinje i ne završava se samo davanjem ljubavi, već da su u formiranju mladih važne i vaspitne lekcije kako bi što spremniji dočekali ulazak u svet odraslih ispunjen svakodnevnim zadacima.

- Deca koja odrastaju pored vrednih i ambicioznih roditelja i sama postaju aktivnija i znatiželjnija - smatra Jelena Gajšek. - Najstarija Anja učenica je treće godine gimnazije, planira da postane lekar poput svoje tetke i bake, i voli da pomaže drugima. Za njom je već decenija uspešnog bavljenja standardnim i latino plesovima. Osvojila je brojna priznanja, državna i jedno balkansko prvenstvo. Završila je nižu muzičku školu “Mokranjac”, odsek klavir i solo pevanje. Tinejdžerka Teodora sedmi je razred osnovne škole “Svetozar Marković”, šesti, završni razred muzičke škole “Slavenski”, bavi se glumom u dramskom studiju Mike Aleksića, a pohađala je baletsku školu “Lujo Davičo”. Jednako je spretna u komunikaciji, na sceni i u gimnastičkoj sali. Iz hobija se bavi manekenstvom i upravo se spremila za učešće na predstojećim revijama na Kids Fashion Selectionu.

MALI ŠMEKER

Sedmogodišnji Andrej je đak prvak i mezimac u kući. Ima drugačija interesovanja od sestara, voli matematiku i šah, igra tenis, dobro skija, ali kaže da će kada poraste biti policajac. Zbog ljubavi prema sceni i reflektorima odabran je da radi brojne dečje modne revije, kao i da snima kataloge. Poput svih mama, Jelena je emotivna prema svojim naslednicima i njihovi uspesi joj veoma znače.

- Suprug i ja smatramo da deci treba dati krila, naučiti ih i da lete, ali ne određivati pravac i cilj tog leta. Mi dajemo mnoge mogućnosti, no ipak oni sami treba da odaberu šta najviše vole i čime će se baviti u životu, šta god to bilo.

Verujući kako je roditeljska podrška najvažnija za razvoj deteta, Jelena je uvek uz kćerke i sina, s njima proslavlja njihove pobede i boluje poraze.

- Suprug i ja bodrimo decu u svim njihovim poduhvatima i tešimo kada u nečemu ne uspeju. Kada smo rešili da imamo decu, i to njih troje, odlučili smo da ih sami vaspitavamo i snosimo odgovornost za sve njihove uspehe i neuspehe. Svim ljudima koji vole decu i imaju s kim da osnuju porodicu predlažem da ne strahuju. Prava je radost biti u kući punoj smeha i klinaca. Koliko god naporno i teško bilo biti roditelj, ne treba odustajati i bojati se roditeljstva. Svi smo mi po prirodi pomalo sebični, ali ipak zonu komfora i hedonizma vredi zameniti zonom apsolutne ljubavi, jer samo ona nema cenu.