Sofija Rajović: Razmišljam o veštačkoj oplodnji

Autor:

08.04.2018 19:00

Foto:

Foto:



Pošto je uverena da je dobijanje potomstva najvažnija stvar u životu, glumica priznaje da se detaljno informisala o zamrzavanju jajnih ćelija i mogućstvu podizanja deteta bez partnera

Glumica Sofija Rajović (31) publiku je oduševila i nasmejala do suza ulogom kućne pomoćnice Cece u popularnoj seriji “Istine i laži”. Pre toga gledali smo je u “Vojnoj akademiji 2” gde je glumila zavodnicu i sestru Jelisavete Orašanin, a zapažene role ostvarila je i u filmovima “Mamula” i “Tmina”. Oprobala se i kao voditeljka u kvizovima “Zlatni krug” i “Audicija”, ali za sebe kaže da je na prvom mestu glumica koja je samo igrala ulogu voditeljke. Obožava svoj posao, veliki je hedonista po prirodi, voli putovanja, ali u poslednje vreme joj to ne pričinjava toliko zadovoljstvo kao ranije, jer je osetila da počinje da se menja i da joj više prijaju dom i tišina.

Planirate li da zasnujete porodicu?

- Da, mislim da je to jedina uloga u našim životima, nebitno da li ste muškarac ili žena, koja je vredna radosti i uopšte življenja. Uspeh zapravo možemo da merimo po tome, jer kada napunimo određene godine, jedino što nam ostaje jeste sreća kroz našu decu, unučiće, tako da je moja poruka svima koji su u mogućnosti za to - rađajte decu i stvarajte porodicu.

Spomenuli ste ranije da vam je žao što niste rodili u dvadesetim. Da li i dalje žalite zbog toga?

- I dalje ostajem pri tome da bi bilo bolje da sam postala mlada mama. Smatram da je mnogo lakše roditi u dvadesetim godinama, iako to nekad ne deluje tako jer u tom periodu života obično nemamo materijalne mogućnosti za podizanje deteta, ali sa godinama se menjamo i tada neke druge stvari postaju prepreka. Čula sam skoro jednu divnu rečenicu koja glasi: “Deca su vaše poslednje igračke, a unučići su zapravo vaša deca”. I to zaista i jeste tako. Kada tražimo izgovor zašto čekamo, uvek ćemo ga naći i uvek ćemo odlagati, a to nije dobro.

Mislite li da se na žene posle određenih godina često vrši pritisak da se udaju, rode dete? Da li se vama tako nešto desilo?

- Ne, ne osećam takav pritisak, ali možda na nekog drugog to različito utiče. Ne volim da radim ništa na silu. Nisam pobornik da se porodica pravi po svaku cenu zato što neko kaže da je vreme za to ili što nas mame, tate, bake ili deke teraju na taj korak. Kada će se neko udati i roditi dete lična je odluka i svako od nas treba da se upravlja po sebi.

Šta mislite o trendu zamrzavanja jajnih ćelija?

- Apsolutni sam zagovornik zamrzavanja jajnih ćelija, zato što može da vam se dogodi da sa 45-46 godina poželite da sa svojim partnerom dobijete dete, a da to vaše telo prosto nije u stanju da realizuje. Mislim da je to dobra i zdrava stvar s obzirom na to da oko nas postoje silne bolesti i problemi koji utiču na plodnost. Kada imate mogućnost da tako nešto uradite, a nemate neku barijeru u smislu, na primer, cene, smatram da to treba da učinite.

Da li biste se vi odlučili na takav korak?

- Da, razmišljala sam o tome. Znam nekoliko žena koje su to uradile i koje su mnogo psihički rasterećenije. Činjenica je da mi žene ne možemo da se poredimo sa muškarcima, pogotovo ne oko tih stvari, i da prosto treba da mislimo na vreme. I ne bih ja celu tu priču vezano za banke jajnih ćelija nazvala trendom, jer ako ne nađete odgovarajućeg partnera, a želite i možete sebi da priuštite da odgajate dete, smatram da je to mnogo bolji način nego ostati u drugom stanju s nekim po svaku cenu. Raspitivala sam se dosta o veštačkoj oplodnji i bankama sperme, jedina je neprijatnost ta što nemate priliku da vidite donora, postoji detaljan opis, naravno, ali to što ne možete da vidite fotografiju zaista je nezgodno.

 

Maja Gašić

Autor