Marija i Milan Popović: Bajka traje deset godina

Autor: Maja Gašić

28.04.2018 20:15

Foto:

Foto:Iako još nema do detalja razrađen scenario obeležavanja decenije bračnog života, voditeljski par RTS-a uveren je u dve stvari: proslava će proteći jednako uzbudljivo kao njihovo venčanje i da će proširiti porodicu i kćerki Sofiji podariti seku ili batu

Poznata TV lica, bračni par Popović, Marija (33), urednica i voditeljka emisije RTS Ordinacija, i Milan (38), voditelj serijala “60 najlepših narodnih pesama”, ove godine proslavljaju deset godina braka, u kome su dobili kćerku Sofiju (9). Njihove životne puteve spojila je upravo ljubav prema poslu kojim se bave. Još nisu odlučili kako će obeležiti bračni jubilej, ali rado se sećaju početka svoje ljubavne priče.

Milan: Držao sam obuku za mlade novinare 2006. na RTS-u kada me je sekretarica zamolila da objasnim nešto kćerki njene prijateljice koja želi da se bavi žurnalizmom. Više puta me je podsećala na to, a onda mi je dala biografiju devojke o kojoj je pričala i, najvažnije, pokazala mi njenu sliku. Odmah sam joj rekao: “Neka dođe sutra.” Sutradan se tako pojavila Marija. Popili smo kafu i popričali. Odmah potom saopštio sam svojim drugovima da sam upoznao buduću suprugu.

Marija: Pomagao mi je oko onoga što me je zanimalo iz žurnalistike, ali mi je i pošteno odmah stavio do znanja da mu se sviđam. Naš odnos je isprva zaista bio samo profesionalan. Počeli smo da se zabavljamo osam meseci kasnije.

Venčali ste se 2008. godine?

Marija: Ceremonija venčanja bila je nenormalna. Započela je našim dolaskom u oldtajmeru kojim je Milan upravljao, a završena je otimanjem mikrofona od muzičara i pevanjem do jutra. Milan je dobio čmičak nekoliko dana pre venčanja, lečio ga je na sve moguće načine i još pokušavao da smrša kako bi uspeo da obuče pantalone odela koje je kupio nekoliko meseci ranije. Noć uoči venčanja sama sam pravila dekoraciju za svadbu. U sitne sate razbudio se i on i pitao me da li je sa mnom sve u redu.

Uskoro ste saznali da je beba, kćerkica Sofija, na putu?

Milan: Kada je jednog jutra, pošto je videla rezultate testa za trudnoću, Marija vrisnula iz kupatila, tresao sam se deset minuta. To je bio najlepši trenutak u mom životu. Marijina trudnoća prošla je bez poteškoća. Ona nije onaj foler što traži jagode u ponoć i žiga je u leđima već u prvom mesecu trudnoće, nego Spartanka. Čini mi se da bi mogla da me tuče da je dvadeset kilograma teža.

Kako ste se snašli u ulozi roditelja?

Marija: Delili smo obaveze. Milan je makar dve hiljade i četiristo puta otpevao pesmu “Šušti, šušti bambusov list”, jer je svake večeri nosao našu bebu i ponavljao tu uspavanku dok ne poludi. Sofija je sada velika. Stalno se igra, život shvata kao avanturu. Ide u treći razred, a prvi dani u školi su protekli tako što je šetala na času, stajala, pričala. Teško je bilo primiriti njen nemiran duh. Voli da slika i odmalena dobija nagrade na slikarskim konkursima. Ona je dete sa fascinantnom maštom, a i vrlo zanimljivim planovima. Tražila je privatne časove francuskog jezika jer planira da se sa najboljom drugaricom iz vrtića jednog dana preseli u Pariz. Svašta čovek od nje može da čuje, a sada već mogu da kažem i da nauči.

Milan: Voli svog psa, nemačkog ovčara Čaka Basa, kojeg je “po srpski” nazvala Vučko. Pošto živimo u stanu, Sofija jedva čeka da ode u dvorište kod bake i prabake, koje su blizu nas, i jurca sa njim, bere cveće, kuva travke, pravi “kuće sa preprekama za miševe”. Kod moje majke i nane i dede ide u smederevski kraj da juri pse, mačke i ostali živi svet.

 

Koja su vam osnovna načela u vaspitanju deteta?

Marija: Pričamo joj da mora biti odlučna i hrabra, i pre svega časna. Kada uveče legne, ne sme ništa da je muči. Taj osećaj je navredniji. Ona je naučila da ne dobije grdnju i kad nam ispriča najgoru stvar. Iskrenost je najvažnija. Trudimo se da joj usadimo dobre radne navike, da za sve mora da se potrudi, i vodimo računa da ne bude malodušna. Nadam se da nikada neće sakrivati ono što planira, da kaže da je kod drugarice a da je u stvari na drugom kraju grada.

Milan: Ja joj dodatno objašnjavam da je Bog svakome dao da nešto nosi, neki dar koji može da iskoristi da poboljša život ljudi oko sebe. To se ne sme zloupotrebiti. Njoj je Bog dao dar za umetnost i nadam se da neće crtati političke karikature u tom Parizu u kome želi da se jednog dana školuje. Ne treniramo strogoću, jer to za sada nije potrebno.

Kako ste organizovali vaš porodični život?

Milan: Funkcionišemo kao trojac. Do te mere je to jasno da se došlo do toga da se Sofija mršti kad se nas dvoje zagrlimo bez nje. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati i četvrtog člana s kojim ćemo deliti ljubav. Marija u suštini obavi ključne stvari oko kuće, našeg oblačenja, sređivanja soba. Mašina za sudove i ja držimo ostalo.

Marija: Posle svih ovih godina razumemo se i kada ćutimo. Ako je nešto važno, odmah rešavamo problem gde god da smo i šta god da radimo. Što se tiče kućnih poslova, tu me je ozbiljno nasamario na samom početku. Mnogo puta se napravio nespretan u nekoj obavezi u kući, tako da je dobio odgovor koji je tražio: „“Molim te skloni se, ja ću!” Međutim poslednje tri-četiri godine je potpuno poludeo za kapitalnim kućnim poslovima i rešavanjima problema, pa imam utisak da će uskoro početi da pegla i briše prašinu. Pre neku nedelju je nosio nameštaj na farbanje, lepio pločice, betonirao staze i ručno mešao beton. Znam da mu je deda bio zidar, ali me iznenadilo kako onaj čovek što polupa čaše za vino dok ih pere u sudoperi sada gura dvadeset kolica betona.

Oko čega se najčešće sporečkate?

Marija: Ne volim kad Milan putuje. Iako se tada ne svađamo, budem ljuta na njega mada ne postoji poseban razlog. Takođe, nervira me kada zasedne i pretražuje oglase. Pre mesec i po mu je stigao upit “Da li ste robot?” jer je nebrojeno puta sa naše IP adrese posetio jedan oglasni sajt. Nalazi nekretnine 20.000 evra i automobile po dve-tri hiljade ispod cene, duplo jeftiniji nameštaj, i priznajem da ima i koristi od tog njegovog manijakalnog gledanja. Srećom to ide u fazama i napadima. Jednom u tri meseca ga drži po nedelju i po. On zna šta mene nervira jer oboje kažemo kada nam nešto smeta. To je, mislim, ključ zdravih odnosa, ništa ne stavljamo pod tepih.

Milan: Neko voli da gleda fudbal, a ja sam prestao, neko da ide na pecanje, neko u kafanu, a neko da gleda oglase. Inače, svađamo se i zato što ona ne leže na vreme.

Sofija sigurno želi brata ili sestru, a šta roditelji misle o tome?

Milan: Nadamo se da će se to dogoditi. Oduvek smo planirali veliku porodicu.

Marija: Njih dvoje navijaju ponekad da odjednom sve to rešimo dobijanjem blizanaca. Nisu normalni.

Maja Gašić

Autor