Misica Sara Miletić: Kako sam postala atrakcija u Maleziji

Autor:

06.05.2018 21:00

Foto:

Foto:



Druga pratilja za svetskom Izboru za mis turizma na putovanju u dalekoj azijskoj zemlji najpre se suočila sa nesnosnom vlagom, a potom uživala u lepotama prirode, ali ne i u hrani koja je za njena merila bila suviše ljuta

Radovala sam se odlasku na svetski Izbor za mis turizma u Maleziju jer sam do sada putovala samo po Evropi. Po iskrcavanju iz aviona u Kuala Lumpuru doživela sam temperaturni šok, oznojila sam se posle samo nekoliko minuta zbog ogromne vlage. Trebalo mi je nekoliko sati da se na nju priviknem, a zbunjivalo me je to što kad pogledaš kroz prozor, deluje tmurno kao da će svakog trenutka kiša, ali čim izađeš napolje, “skuvaš se”.

Filharmonija u kuli

Iako sam tokom tri nedelje, koliko smo boravile u Maleziji, imala prilike da vidim dosta toga, najviše me je impresionirala priroda, pre svega u prestonici. U Kuala Lumpuru smo provele nekoliko dana, ali oni su bili ispunjeni protokolarnim i drugim obavezama pa smo malo vremena mogle da odvojimo za turističko razgledanje i obilazak najvažnijih znamenitosti. Prva su svakako bile kule Petronas, visoke 452 metra, primetne iz svih delova grada. “Zvezde” ovog dela sveta imaju 88 spratova, na 41. ih spaja most, i do gradnje onih u Tajpehu bile su najviše “bliznakinje” na svetu. Kule su noću divno osvetljene, a sedište su nacionalne naftne kompanije Petronas, sponzora Mercedesovog tima u Formuli 1. U Maleziji se vozi i trka Sepang International.

Centar sveta

Interesantno je da se u prizemlju kula nalazi i raskošno uređena dvorana Filharmonije Kuala Lumpura, dok je u holu ispred njenog ulaza u mermerni pod urezana čelična zvezda čiji je centar navodno centar sveta, a veruje se da kad na njega stanete bosonogi, osetite energiju iz kosmosa. Tunelom s odličnom klimatizacijom kule su spojene i sa tržnim centrom “Suria”, jednim od najvećih i najpopularnijih u gradu, koji izlazi s druge strane na ogroman park s veštačkim jezerom i vodoskocima, okružen brojnim neboderima u kojima su uglavnom hoteli. U jednom od njih, “Tradersu”, na 33. spratu je dobar “Sky bar” koji ima i zatvoreni bazen, kao i odličan pogled na kule.

Pogled sa žičare

Boravili smo i u dva manja grada, Melaki i Penangu. Najviše vremena smo zapravo proveli u Melaki, gde smo se spremali za finalno veče izbora, pa nismo baš mnogo mogli da obilazimo okolinu. Ali zato sam uživala u Penangu, koji mi se, priznajem, najviše i svideo, iako je daleko skromniji od Kuala Lumpura. U njemu smo obišli nekoliko znamenitosti, mada me je i tamo najviše oduševila priroda. Popeli smo se žičarom na uzvišenje odakle se pruža pogled koji je zaista nezaboravan. Dopala mi se i Botanička bašta s prebogatim tropskim rastinjem.

Uživanje u voću

Hrana mi baš i nije prijala. Probala sam svašta, razne lokalne specijalitete, ali svi su za moj ukus bili previše ljuti i začinjeni. Imaju manje mesa, a dosta sosova, pa sam se više orijentisala na evropsku kuhinju. Zato sam uživala u mangu, papaji, marakuji i mnogim drugim tropskim voćkama kojima ni imena ne znam. Jedna od njih me je ukusom podsetila na kivi, a bila je vrlo neugledna, sivo-bela.

Bez nesporazuma

Lokalni stanovnici sa kojima smo se susretali bili su izuzeno ljubazni, a gledali su nas kao atrakciju, posebno u Malaki. Svi su me pitali odakle sam, pozdravljali me, mahali, tražili da se fotografišemo. I svi odlično govore engleski pa nije bilo nesporazuma u komunikaciji. Iz Malezije nosim najlepše uspomene.

Malezija trivija

Kafeterija Lokl u Kuala Lumpuru je odlično mesto za početak razgledanja grada. Služe odličnu domaću kafu kopi, a vlasnica lokala je čuvena malezijska glumica i TV lice Čeril Samad.

Ne propustiti

Nezaobilazna je poseta pećinama Batu, koje se sastoje od tri velike i pregršt manjih, petnaestak kilometara severno od centra Kuala Lumpura. Predstavljaju jedno od najvećih hindu svetilišta van Indije. Do glavne pećine na samom vrhu ima ukupno 272 stepenika. Penjanje je prilično naporno jer su stepenice strme.

Maja Gašić

Autor