Neda Ukraden: Najlepši poklon unucima

Autor:

12.05.2018 19:30

Foto:

Foto:



Kada je dobila ponudu da kao specijalni gost učestvuje u sinhronizaciji crtanog filma ‘Cvrle, nikad ne letiš sam’, pevačica nije oklevala da je prihvati svesna činjenice da će tako usrećiti svoje naslednike Aleksandru, Nedu i Dušana

Neda Ukraden na kanadskoj turneji: Pop diva kod Džejmija Olivera (foto)

Između velikih poslovnih obaveza, koncerta u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski” i turneje po Kanadi, Neda Ukraden je ugrabila malo vremena za novi profesionalni izazov. U želji da iznenadi unuke Aleksandru, Nedu i Dušana prihvatila je ponudu da pozajmi glas jednoj šarmantnoj lasici u dugometražnom crtanom filmu “Cvrle, nikad ne letiš sam”, koji ovih dana puni bioskopske dvorane širom Srbije.

- Kada su mi rekli da je lasica Francuskinja i da treba da izgovaram kotrljajuće “r” kako to čine Francuzi, prva asocijacija mi je bila serija “Alo, alo”. To mi se veoma dopalo i odmah sam znala da ću to raditi - otkriva Neda i nastavlja: - Ponuda za sinhronizaciju me je mnogo obradovala, na prvom mestu zbog mojih unuka koji su sada imali priliku da čuju moj glas u crtanom filmu.

Ovaj, uslovno rečeno glumački zadatak nije joj oduzeo previše vremena.

- Sama sinhronizacija je kratko trajala, zadatak sam odradila za 15-20 minuta. To nije velika uloga, ali je veoma simpatična. Iznenadila sam se zaista kako smo to brzo završili, mislila sam da to inače duže traje i da je napornije. Ali moram reći i da su ljudi koji su zaduženi za to da se glas poklapa sa slikom veoma vešti i da su uradili fantastičan posao.

Da stvari budu još lepše, datum premijernog prikazivanja crtanog filma poklopio se sa datumom koji je Nedi jedan od najbitnijih u životu.

- Kada sam saznala da je premijera “Cvrleta” zakazana na dan rođenja moje ćerke Jelene, bila sam presrećna. Moji unuci noćima nisu spavali i jedva su čekali kada će doći taj dan da odemo u bioskop i pogledamo film. Tako da sam i Jeleni i unucima napravila najbolji mogući poklon.

Nestrpljenje njenih unuka nastavilo se i kada je počela projekcija.

- Od početka filma stalno su pitali: “Kad će baka, kad će baka?” Čekali su da naiđe taj deo sa životinjom kojoj sam ja dala glas. Kada je napokon došla ta scena, onome ko je sedeo do mene objasnila sam da ja to govorim, a drugo dvoje su bili pored Jelene pa im je ona rekla da sad baka priča. Super su se proveli. Inače volimo da gledamo zajedno crtaće, meni naročito prijaju oni sa dobrom muzikom. To me baš opušta i dođe mi kao neka vrsta odmora.

Iako je zadovoljna krajnjim rezultatom, Neda je na početku imala strah od toga kako će joj glas zvučati u crtanom filmu.

- U jednom momentu sam pomislila da li ja to uopšte treba da uradim, pitala sam ljude koji su me pozvali jeste li sigurni da sam ja prava osoba za to? Mislila sam da za tu ulogu nešto treba mjaukati, koristiti onomatopeju, odnosno oponašati zvukove životinja. Međutim, objasnili su mi da nema potrebe za tim, da i u originalu glumci daju normalne, da kažem ljudske glasove. Oni jesu malo karikirani, što se i podrazumeva za crtani film, ali sve u svemu drago mi je da sam se odmah uklopila u celu priču. Drago mi je i što su me pozvali naravno, i ukoliko se desi da ponovo dobijem sličan poziv, vrlo rado ću se odazvati.

Maja Gašić

Autor