Ivana Jordan: Vuk želi brata ili sestru

Autor:

19.05.2018 22:30

Foto:

Foto:



Otkako se pre nekoliko godina razvela od supruga Dušana Antonijevića, pevačica Ivana Jordan (40) potpuno je usredsređena na vaspitavanje i podizanje petogodišnjeg sina Vuka. Čim završi s radnim obavezama, žuri u vrtić po naslednika kako bi što više vremena proveli zajedno. Ivana sve svoje potrebe stavlja u drugi plan uverena kako je sreća njenog deteta prioritet.

Čemu učite Vuka? Je li on tipičan dečak kog interesuju isključivo “muške” igrice?

- Da, Vuk kad vidi roze stolicu, ne želi na nju da sedne jer smatra da je ona za devojčice. Tako da on jeste pravi dečak zainteresovan samo za muške igre i igrice, a trenutno ga najviše okupiraju autići. Primetila sam da u svim tim igrama uvek ima neku zamišljenu radnju, i to mi se veoma dopada. Kad ga opomenem da je vreme da prekine igru, on vikne: “Ali ne mogu još da završim, nisu još spasili dan”. I ja mu odgovorim: “U redu, onda neka spasu dan”. I on tada privede priču kraju. Trudim se da se o svemu dogovaramo i da gradimo odnos zasnovan na poverenju.

Ivana Jordan: Najbolji proizvodi za negu i lepotu potiču iz kuhinje

Објава коју дели Ivana Jordan (@ivanajordan_) дана 9. Мар 2018. у 10:44 PST

Šta je vama najveći izazov kao majci petogodišnjaka?

- Izazovi su na svakom koraku. On sad sve upija i sve ga zanima. Postavlja stotine pitanja dnevno, na koja treba odgovoriti. Nije uvek lako zadovoljiti znatiželju petogodišnjeg dečaka. Često ostanem zatečena njegovim pitanjem ili rezonom, deca veoma brzo usvajaju znanja i informacije za koje roditelji pomalo naivno veruju da ih neće ni konstatovati.

Ivana Jordan: Čovek ne treba da se menja po svaku cenu, čak ni kad je šoubiznis u pitanju

Smatrate li da postoje određeni modeli roditeljstva ili je svako dete priča za sebe, pa se možda vi više prilagođavate Vuku?

- Svaki čovek i svako dete su svet za sebe. Tako treba pristupiti i sopstvenom detetu i upoznavati njegove afinitete, talente, potrebe, mogućnosti. Treba poštovati to jedinstveno biće. Kad dete to prepozna, mnogo se lakše i zrelije s njim sve može dogovoriti. Ono treba da oseti da ga volite, cenite i poštujete kao osobu.

Uspevate li da ga sačuvate od previše video-igrica, mobilnih telefona i drugih savremenih zanimacija za decu?

- Ne branim mu da igra igrice i da se zabavlja savremenom tehnologijom jer je to u duhu vremena u kojem živi, normalno je da prati sve to i da su mu te stvari privlačne. Ali to treba da bude ograničeno vreme, a da ostatak dana provede u prirodi ili u nekim drugim društvenim aktivnostima. Objasnim mu da nije zdravo niti dobro za njega da previše dugo igra igrice i gleda u ekran, i kad to shvati, razumno sve ostavi. Treba strpljenja da se deci objasni sve, ali rezultati su onda pravi. Važno je da im se jasno obrazloži zbog čega nešto ne treba da rade, a ne samo da se zabrani bez ikakvog objašnjenja.

Kako provodite zajedničko vreme?

- Mi smo srodne duše i sjajno se provodimo kad smo zajedno. Vuk, kao svako dete, ima svoj zamišljeni svet, a s obzirom na to da sam i ja i dalje detinjasta, sa zadovoljstvom mu se često pridružim pa onda izmišljamo razne igre i situacije. Takođe, on pokazuje spremnost da učestvuje u ozbiljnim i realnim situacijama, zbog čega sa njim uglavnom pričam kao sa odraslom osobom. Deca razumeju mnogo više nego što mislimo, i to veoma ističem kod svog sina. Verujem da tako gradim njegovu svest i odgovornost.

Објава коју дели Ivana Jordan (@ivanajordan_) дана 22. Нов 2017. у 10:12 PST

Spominje li vam Vuk da bi želeo da dobije brata ili sestru?

- Veoma je društven i govori da bi voleo da ima brata ili sestru. Ali još je zanimljivije to što je već počeo da priča kako će on jednog dana imati svoju bebu, kako će je čuvati i voleti.

Primenjujete li u njegovom vaspitavanju sistem nagrade i kazne ili se o svemu dogovarate?

- Ipak se trudim da uspostavim odnos dogovora. Mislim da ću na taj način pre stvoriti zrelu i zdravu osobu nego principom nagrade i kazne. Dete, kao i čovek, mora da razume zašto je nešto dobro za njega, a zbog čega nešto drugo nije. Na taj način mu se stvara zdrava svest. Svakako, ima raznih situacija gde više nema mesta razumevanju i strpljenju, pa onda moram oštrije da reagujem i uskratim mu nešto što želi jer nije slušao. Ali opet, i tada mu objasnim zbog čega je sve to tako. Vuk i ja smo već sad dobri drugari i to je ono što me mnogo raduje i ispunjava.

Објава коју дели Ivana Jordan (@ivanajordan_) дана 2. Мар 2018. у 11:17 PST

Ivana Jordan: Uprkos razočaranjima i padovima, spremna sam da idem dalje

Da li se sin ponaša zaštitnički prema vama?

- Da. Kad vidi ili oseti da sam tužna, uvek me hrabri i pokušava da mi skrene pažnju na neke druge stvari. Zagrli me i pun je ljubavi. Deca sve osećaju. Pre neki dan se mnogo iznervirao jer je u dvorištu naše zgrade pokošena trava i nije bilo cveća, da može da ga ubere i da mi ga pokloni.

Ivana Jordan: Razvod je bio najbolje rešenje

Kako reaguje ako vam se udvara neki muškarac?

- Do sada nismo imali takve situacije, da mi se neko udvara pred njim. Vuk voli društvo i uvek ga zanima s kim pričam telefonom, šta je ko rekao i zbog čega. Izjasnio se da će biti šef policije, pa onda to nekako i ima smisla.

Објава коју дели Ivana Jordan (@ivanajordan_) дана 9. Апр 2018. у 11:50 PDT

Da li se on udvara devojčicama?

- Pravi je džentlmen. Najviše simpatiše devojčice koje hoće da se igraju s njim automobilčićima. To su valjda ti moderni džentlmeni. Uživa da pokazuje svoje veštine pred njima. Dosta je otvoren i dinamičan pa je to devojčicama interesantno. Kad mu neskriveno pokazuju naklonost, on se ponaša kao nezainteresovano, a zapravo mu se smeši brk. Eh, mangup odmalena.