Putovanje Ace Seltika u Irsku: Crno jezero, gulaš, zelena ovca i iznenadna smrt na moru

Autor:

28.05.2018 18:41

Foto:

Foto:



Aleksandar Petrović, poznatiji po svom umetničkom imenu, pevač i lider grupe Orthodox Celts u ostrvskoj zemlji poznatoj po dobrom pivu i još boljoj muzici obišao je čuvene hridi posle kojih je prvo sledeće kopno skoro 7.000 kilometara udaljena Amerika, a na planinskom lancu Viklou video je čuveno crno jezero u koje se uliva penušava reka

Aca Seltik: Ostao sam klinac

U Irsku smo bend i ja otputovali na pet dana, da bismo je obišli i na najzanimljivijim mestima snimili fotografije i kadrove za spotove. Baza nam je bio Dablin, što je i logično, ali nama je bilo mnogo interesantnije da vidimo sve van njega. Kao i svaki glavni grad, i on ima dve strane - za turiste i starosedeoce. Hteli smo da ga doživimo očima žitelja, jer s turizmom se susrećemo i u Beogradu. Trudili smo se da otkrijemo što više i osetimo duh tog starog Dablina.

Pabovi

Prvi dan bio je rezervisan za pabove, a polazna tačka bio nam je čuveni “O’Donoghue’s”, koji je za mene veoma značajan jer su iz njega krenuli Dablinersi, bend koji je umnogome zaslužan za to što sam danas ovakav. Njihov pevač Roni Dru bio mi je uzor.

Irena Mišović: U zemlji sarija, peščanih plaža i mističnih biljaka

Na litici

Drugog dana organizovana je ekskurzija na zapadnu obalu, išli smo na litice, pravo čudo prirode. Fantastično je što su Irci od jedne surove klime i potpuno nestvarnog prizora napravili turističku atrakciju. To je, metaforički, svojevrsni muzej emigracije, pošto je Amerika, u kojoj je mnogo Iraca započelo novi život, tačno preko puta, “samo” je okean između. Oni su odatle kretali u novi svet, a oni koji su ostajali gledali su ih sa litica. Sve vreme dok smo bili tamo duvao je neverovatno jak vetar, pa je rastinje unaokolo praktično stajalo horizontalno. Naravno, zbog sigurnosti nigde ne postoji direktan prilaz litici, a pogled koji odatle puca je nezaboravan, dok su talasi koji udaraju o stenje zastrašujući. Domaćini su tu, unutar stenja, napravili kafić i suvenirnicu, tako da možete predahnuti i pazariti neku sitnicu koja će vas podsetiti na ovo čudesno mesto.

Pivo iznenađenja

Odatle smo otišli u Golvej, univerzitetski grad s mnogo mladih i stranaca, gde smo prošetali pešačkom zonom. Obradovao sam se kad sam video da na svakih desetak metara neko svira ili pleše. Stalno se nešto događa, a svi ulični svirači se poznaju. Čak sam čuo i da su napravili interni raspored nastupa i svi ga se pridržavaju, da ne bi jedni drugima uzimali posao. Zanimljivo je da je naš basista Dejan Grujić, zvani čika Gruja, tu otkrio pivo koje se zove “Iznenadna smrt na moru”. Posle degustacije iznenada je zaspao u kombiju. Meni je najbolja bila poseta nekom selu čije sam ime zaboravio, sa petnaestak kuća, dve prodavnice i pabom, gde služe odličnu riblju čorbu pod nazivom čauder.

Nataša Miljković: Ispunjenje sna u Velikoj jabuci

Dva bisa

Treći dan svirali smo u klubu “Fibber Magees”. Atmosfera koja je vladala najpre se može uporediti sa onom na našim tradicionalnim beogradskim koncertima za Dan Svetog Patrika. Publika, u kojoj je bilo i ljudi koji su za tu priliku došli iz Londona i Glazgova, s vremena na vreme bi nas čak i nadjačavala, a kolektivna katarza kulminirala je sa dva bisa kojima je nastup završen. Sve je prošlo sjajno i obećava još odlazaka u Irsku.

Slaven Došlo: Lakoća življenja na Baliju

Gulaš

Planine Viklou obišli smo četvrtog dana. One su atrakcija same po sebi, s čuvenim crnim jezerom i rekom koja se u njega uliva. Pritoka toliko peni da se čini da se u jezero uliva crno ginis pivo. U planinama je i poznati pab “Johnny Fox’s” s veoma dugom tradicijom. Njegove zidove krase fotografije poznatih gostiju, od američkih predsednika do slavnih glumaca. Tamo smo jeli tradicionalni ovčiji gulaš koji važi za pravi specijalitet. On se odvajkada pravi po istoj recepturi, ništa ne menjaju, pa kome se sviđa super, kome ne, neka bira nešto drugo.

Luka Raco: Oda ženi u Kataru

Poslednji dan bio je rezervisan za kupovinu suvenira. Imao sam i poseban zadatak - da kćerki pronađem zelenu ovcu. Ima raznih, crnih, belih, a bila je jedna jedina zelena i naravno odmah sam je pazario.