Milica Milša i Žarko Jokanović: Knjiga o velikoj ljubavi

Autor: Maja Gašić

09.06.2018 20:00

Foto:

Foto:Kad je došao na ideju da za njen 50. rođendan posebnim darom iznenadi i obraduje suprugu, našu poznatu glumicu, književnik nije ni slutio da će ona zaplakati od sreće prilikom prvog susreta s originalnim poklonom

Najbolji primer da postoje večne ljubavi jesu supružnici Milica Milša (50) i Žarko Jokanović (51). Pisac i scenarista došao je na ideju da svojoj omiljenoj glumici za 50. rođendan pokloni neobičnu knjigu i tako joj uzvrati jer je ona njemu za 51. rođendan pripredila najslađi mogući dar - čokoladice i krofne sa njegovim imenom. U šali kažu da ih je slavljenik sam pojeo, ali vrlo ozbilno tvrde da ne bi mogli da zamisle život jedno bez drugog.

Milica Milša i Žarko Jokanović: Balada o majstoru i šegrtu

- Želeo sam da joj za jubilarni rođendan poklonim nešto posebno, i pošto pišem knjige, odlučio sam da jednu osmislim samo za nju. Morala je da bude drugačija od svih ostalih. Od nekoliko hiljada njenih fotografija izabrao sam nekoliko stotina i spakovao ih u korice. Knjiga je morala i da bude veća i deblja od sličnih, jer moja Milica ima najlepše fotografije na svetu. Najteže mi je bilo da napravim selekciju - kaže Žarko.

Kako bi iznenađenje uspelo, time se bavio mahom noću.

- Nisam spavao, ali nije mi žao. A kad god bi ona htela da vidi šta radim, zaklanjao sam monitor i pričao kako je to nešto sa nekom fabrikom.

Lepo upakovana knjiga stigla je dva dana pre Miličinog rođendana, i iako joj je bila na dohvatu ruke, ona je odolela iskušenju.

- Kad sam je videla, krenule su mi suze, jer smatram da nisam zaslužila ovakav dar, niko ga nije zaslužio. Opet ću se rasplakati od emocija, pošto je knjiga fantanstična, slike su predivne. Žarko je tako lepo izabrao ne samo privatne uspomene već i one koje su nastale u pozorištu, na filmu, sa naslovnih strana. I birao je samo one meni omiljene, a najdražu je stavio na naslovnu koricu. Duhovit kakav je, za zadnju je odabrao sliku nekog debeljuce, kao ilustraciju autora. To je moj Žaca.

DUGAČAK SPISAK VRLINA

Upravo je duhovitost jedna od osobina koja ju je privukla kod Žarka, iako je drugarici koja ih je upoznala rekla da nema šanse da izađe s njim.

- Međutim, posle nedelju dana pristala sam da se udam za njega a da se nismo ni poljubili. On je inteligentan, zabavan, duhovit čovek, ne folira se već kaže šta misli, ima dozu pravednosti koja je danas maltene izumrla, čestit je i zbog toga ga volim. A Žarko kad nekog voli, nije ga blam da to pokaže i maksimalno se daje, vrlo je požrtvovan u svemu tome. On, jednostavno, voli da usrećuje ljude.

Miličin suprug kaže da je ona i te kako zaslužila ovakvu knjigu, i to ne jednu, nego nekoliko.

- Moja žena ima mnogo prelepih slika, a hteo sam da u knjizi budu zastupljeni i svi koji su joj u životu značili i znače joj i dalje: njeni roditelji, naš sin, naša porodica, pa čak i naši kučići. Važno mi je bilo da sve bude hronološki povezano i zadovoljan sam kako je ispalo, a inače nisam čovek koji se tako lako zadvoljava svojim radom.

Milica Milša i Žarko Jokanović: Noć kad je srušen frižider

U avgustu slave 19. godišnjicu braka i već sada razmišljaju kako će je obeležiti.

- Život se i sastoji od sitnih trenutaka radosti, nisu potrebni avioni i kamioni da nekog usrećite, pare najmanje znače. Zapravo, uvek može da se uradi nešto kreativno što će dragoj osobi izmamiti osmeh na lice. Suština je da svakodnevno jedno drugome pričinjavamo male radosti i zadovoljstva, bez toga je sve besmisleno. Ako ništa drugo, možemo da napravimo šalu na svoj račun i tako razveselimo partnera. Najlepše mi je kad se Milica od srca nasmeje nečemu što sam uradio ili rekao. Tada sam siguran da nam nije propao dan.

RECEPT ZA SREĆU

Svesni da su drugima dobar primer, Milica i Žarko priznaju da bi voleli kad bi umeli da daju recept za sreću, ali kažu da to nije tako jednostavno.

- Ja sigurno ne bih bio ovakav da ona meni ne pruža ono najlepše što jedan muškarac može da poželi u životu. Znači, ne samo da me voli i to pokazuje, ne samo da je brižna prema meni već je predivno stvorenje koje je divno prema svima, i to je ono što u meni budi dobru energiju. Ja samo uzvraćam na ono što ona meni daje. I da nije ovako lepa, ja bih bio s njom zato što je sjajan čovek, što ima božanstvenu energiju, dobrotu kojom pleni. Svi koji je poznaju to misle. A što se tiče ljubavi i sreće, emocije ne možete presađivati, ali, generalno, treba promeniti prioritete, shvatiti da je život spoj svakodnevnih malih radosti.

Iako su već dugo zajedno, svakog jutra se poljube. Žarko se ponekad iz čista mira probudi noću, i dok gleda ženu koju voli, od sreće ne može da spava.

- Najlepša je kad spava, tako smirena, nežna. Ona je unikat, srećan sam što je moja.

Kao dobro uigran tim, zajedno su prošli i kroz neke manje lepe trenutke, a najteže im je bilo kad su se opraštali od roditelja. U takvim situacijama jedno drugo su dizali i tešili.

- Mi smo saveznici, i dišemo kao jedno. Naši ciljevi su isti i meni je u našoj vezi najlepše to što se uvek više radujem njenim uspesima nego svojim, a isti slučaj je i sa njom. Ne postoji nikakva vrsta sujete, ljubomore, jer ljubav ne treba da bude nadmetanje onih koji su zajedno, već zajednički dah. I to znamo i Milica i ja.

A iako izgleda gotovo nemoguće da se i jedan ovakav par svađa, oboje kažu da se i to dešava.

- Zamislite koliko bismo bili ludi kad bismo rekli da se mi nikad nismo posvađali? Posvađamo se, nekad sve pršti, ali nikad nema uvreda, niti nečeg malicioznog - objašnjava Žarko. - Samo se malo izduvamo i to vrlo brzo prođe. Da je neko u ovih 19 godina uključivao štopericu da vidi koliko smo možemo da budemo posvađani, video bi da je najduže što nismo pričali dva minuta. Posle svađe se uvek izljubimo i izgrlimo.

Najčešće se sporečkaju oko banalnosti koje nemaju veze sa njima, i dok Žarko kaže da oboje umeju da naprave prvi korak ka pomirenju, Milica ga demantuje i tvrdi da ipak on bude pametniji pa prvi popusti.

- Uvek je to produkt nekog trenutnog raspoloženja, nervoze, u suštini nema veze s nama. To su tako benigne sitnice i stalno ističem da sam blagosloven što se nikad ne raspravljamo oko ključnih životnih pitanja. Inače, Milica je veoma smešna kad se naljuti. Jednom je došla iz šume gde je šetala naša tri psa i rekla da je našla devet tek rođenih kučića. Sva usplahirena, tražila je da nađem kutiju kako bismo ih sve doneli kući jer je napolju bilo plus 40. Kad sam joj objasnio da je to van pameti, da će nas zbog dvanaest životinja poslati u ludnicu, zapretila mi je da će se razvesti od mene. Odmah sam uzeo kutiju i pokupio štence, i onda smo ih hranili na cuclu dok nisu odrasli, potom smo ih razdelili. Milica je vrlo kapriciozna, duri se kao dete od tri godine, pa je nekad namerno čačnem da isprovociram to kod nje.

Koliko vole svoje kućne ljubimce pokazali su i kad su na komentar da je nepisano pravilo da ljudi koji su dugo zajedno počinju i fizički da liče, uglas rekli da će oni izgledati kao njihove kuce.

- Mislim da bi bilo strašno kad bi moja supruga počela da liči na mene, to bi bilo pretvaranje lepotice u medveda.

Milica se šali i kaže da su oni već blizanci, a kako je Žarku rođendan bio pre njenog, poznavajući njegove afinitete, pripremila mu je jestive poklone - personalizovane čokoladice i krofnice.

- Uspeli smo sin Antonije i ja da pojedemo po mrvicu. Šalu na stranu, kupila sam mu i garderobu, potrudila sam se da ga iznenadim.

Pošto je Milica rasla pored oca i majke koji su se iskreno i nežno voleli 48 godina, kaže da je od njih pokupila “pelcer” pripadanja, davanja, zajedništva.

- Njihova ljubavna priča je bezmalo trajala pola veka. Pre braka su se zabavljali dve godine. Ali, nikad nisam razmišljala kako bi bilo lepo da imam brak poput njihovog, mislila sam da je to normalno, da se podrazumeva. Nisam maštala o tome kakvog ću muža naći, kakvu ću venčanicu nositi, a verovatno sam njihov model preuzela i prenela na naš život. A kad bih morala da opišem Žarkove i moje zajedničke godine, rekla bih da ih karakterišu mir, spokoj, sreća i veliko poverenje i ljubav. Velika prijatnost. To što se posvađamo nema veze, meni je on prijatan i drag i kad se svađamo. Privilegija je kad nekome možete da kažete sve, kad mu sve verujete. Tako je on moje sve.

Najsrećnijim ih čini sin Antonije, koji je najlepši deo njihove zajednice.

- On će uskoro da magistrira, divan je, brižan, požrtvovan. Počeo je toliko da brine o nama da kad negde izađemo, moramo da mu se javimo, a onda se on šali kako ne smemo da ostajemo dokasno u provodu - kaže Milica, dok Žarko dodaje:

- Meni bi sa Milicom bilo lepo i u podrumu, jer uvek imamo teme za razgovor i varijantu da pronađemo humor u svemu i šalimo se na svoj račun. Mislim da samo smehom treba ispunjavati dan, i da ćete tek ako lišite život velikih filozofija početi zaista da živite.

Maja Gašić

Autor