20 godina posle "Seksa i grada": Sara Džesika Parker o najvećim zabludama u vezi sa Keri Bredšo

Autor:

23.06.2018 20:30

Foto:

Foto:Dvadeset godina posle emitovanja prve epizode kultnog serijala ‘Seks i grad’, koji je na efektan način poslao poruku da su žene u svemu ravnopravne s muškarcima, glumica je otkrila kako je izgledao prvi dan na snimanju

Iako se mnogima čini “kao da je bilo juče”, punih dvadeset godina proteklo je od 6. juna 1998. kad je na kanalu HBO emitovana prva epizoda serije “Seks i grad”. Munjevitom brzinom četiri Njujorčanke - Keri, Samanta, Šarlot i Miranda - postale su inspiracija ženama širom sveta. Pa i danas, dve decenije i šest sezona serijala kasnije, predmet su obožavanja, a na njihovim greškama uče se generacije.

- Keri, koju sam tumačila, pisala je o seksu i odnosima muškaraca i žena, ali u socijalnom kontekstu. Njena otvorenost je bila nešto sasvim novo, jezik kojim se obraćala dotle se nije čuo na ekranima iz usta žene. Objasnila je da su ženama podjednako važni seks i način kako govore o svemu što im se događa u životu - kaže Sara Džesika Parker (53) u intervjuu za HBO povodom dvadesetogodišnjice od emitovanja prve epizode.

- Najveća zabluda u vezi sa Keri Bredšo jeste da je to osoba isključivo zainteresovana za seks. U stvari, ona je zainteresovana da razgovara o seksu i odnosima sa muškarcima - dodaje ona.
Glumica se seća svog prvog dana na setu u Njujorku.

- Radili smo najpre u studiju Blinker, potom na Šestoj aveniji. Snimali su me kako odlazim i vraćam se s posla. Nikad ranije nisam snimala TV seriju na njujorškim ulicama i imala sam tremu. Ipak, taj prvi dan završili smo sa mnogo šala i smeha. Bilo je divno.

Kao uspomenu na seriju “Seks i grad” Sara Džesika Parker i danas ima prepune garderobere odeće koju je nosila tokom snimanja.

- Oko 70 odsto onoga što sam oblačila je kod mene, sve što nije bilo pozajmljeno iz dizajnerskih ateljea. A čuvam i narukvicu koju je nosila Keri Bredšo - izjavila je glumica, i rekla da poznaje mnogo ljudi koji su posle gledanja serijala odlučili da se dosele u Njujork.

AUTOBUSKA TURA

Sara je jedina od četiri glavne junakinje imala u ugovoru klauzulu da neće snimati scene u kojima je gola. O štiklama ništa nije pisalo, a dnevno je provodila po 18 sati na njima.

Njujorška adresa Keri Bredšo je Istočna 73. ulica, broj 245. Adresa je izmišljena, međutim, mnogo toga drugog nije, pa iako je serija završena 2004, i dan-danas postoji autobuska tura inspirisana “Seksom i gradom”, koja je toliko popularna da radi sedam dana nedeljno, a među stanicama su pekara “Magnolija” i stepenice ispred Kerinog stana.

I taj stan je stvaran, u njemu je snimljeno svih šest sezona serijala, a 2012. je prodat za nešto više od devet miliona dolara.

Pouke

Koliko je serija ‘Seks i grad’ uticala na promenu društvene klime i stvaranje jedne nove generacije samosvesnih žena svedoči spisak, koji su sastavili američki sajtovi, najvažnijih lekcija koje su dame naučile iz grešaka Keri, Samante, Mirande i Šarlot:

- ne prilagođavaj se muškarcu da bi ga usrećila;

- slušaj svoju intuiciju;

- ne obaziri se na mišljenje okoline;

- lepo je želeti decu i porodicu, ali je lepo i ne želeti ih;

- menjaj se samo ako ti to želiš;

- nemoj pristajati da budeš druga;

- niko te neće usrećiti ako sama nisi srećna.

Maja Gašić

Autor