EKSKLUZIVNO Marina Abramović: Vratila sam se kući

Autor:

25.06.2018 11:40

Foto:

Foto:



Jedna od najznačajnijih vizuelnih umetnica današnjice priznaje da je doživela emotivnu katarzu za vreme obilaska mesta svoje mladosti i detinjstva u rodnom gradu, gde je boravila kako bi pripremila retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti

Marina Abramović (71), slavna konceptualna umetnica i majstor performansa, prirediće u Muzeju savremene umetnosti retrospektivnu izložbu “Čistač”, koja će biti otvorena 21. septembra 2019. Izložba će biti postavljena u samo sedam gradova Evrope, a posle Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog Toruna završiće se u Marininom rodnom Beogradu, u kom je poslednji put izlagala 1975. godine.

- Poziv da napravim retrospektivu me je baš obradovao. Kad mi se predsednica Vlade Ana Brnabić prvi put javila, bila sam veoma uzbuđena i srećna, jer je ovo prvi put da mi se neko od naših zvaničnika obratio povodom izlaganja u mom rodnom gradu. Ova poseta Beogradu za mene je vrlo emotivna, pošto želim da obiđem brojna mesta, posebno ona na kojima sam odrastala i provodila vreme kad sam bila mala. Uzbuđena sam jer imam utisak da sam se vratila kući, nekim sećanjima i vremenima koja su me činila baš srećnom, pošto je to bio jedan od lepših perioda u mom životu. Sve ovo je jedno veoma lepo emotivno iznenađenje - otkriva Marina ekskluzivno za Gloriju.

Ostatak ekskluzivnog intervjua s Marinom Abramović pročitajte u novom broju magazina "Gloria" koji je u prodaji od 25. juna!

Maja Gašić

Autor