Dragan Mićanović: Nisam digao ruke od ljubavi

Autor:

26.06.2018 13:20

Foto:

Foto:



Istaknuti dramski umetnik Dragan Mićanović (47) u razgovoru za magazin "Gloria" otkrio je da nikada nije zažalio što je odabrao glumu za profesiju i da će podržati svaki izbor svojih ćerki, kao i da uprkos razvodu nije digao ruke od ljubavi.

A da li ste nekad pomislili da biste postigli veći uspeh u životu da ste umesto glume upisali medicinu i kao vaš otac postali doktor?

- Ja svoj posao zaista volim i nijednog trenutka se nisam pokajao što sam ga odabrao. Ili je on birao mene. Pitanje je ko je tu koga birao. Ne verujem da bih bio dobar lekar, mislim da nemam dara za to, medicina je težak i komplikovan posao i nadasve zaslužuje moje veliko divljenje i poštovanje. Mada, odrastao sam pored oca lekara i pričalo se da bi trebalo da ga nasledim, ali gluma me je našla i otkad sam upisao akademiju, više nikad nisam pomislio kakav bih bio u bilo čemu drugom.

Dragan Mićanović: Glogi će uvek biti tu negde

Čime se vaša majka bavila? Jer uvek kad vas pitaju ko je najviše uticao da postanete to što jeste, vi spomenete nju.

- Ona je bila nastavnica srpskog jezika. Sada mi pomaže oko kćerki, ona je super baka.

Primenjujete li identičan model roditeljstva i muče li vas strahovi kako ćete se izboriti sa svim što vas kao oca čeka?

- Moja starija kćerka Iva je devojka, ima 19 godina i već dve godine živi u Sloveniji, a Lena je napunila 14. Ipak, strah postoji, naročito što su ovo generacije rođene u doba visoke tehnologije i teško da bi vaspitne metode primenjivane na mojim vršnjacima prošle kod njih. U celoj toj priči najvažnije mi je poverenje, i moje prema njima i njihovo prema meni. Verujem da je to srž odnosa roditelji - deca. Trudim se da im beskrajno verujem, nadam se da i one veruju meni. Uvek o svemu otvoreno pričamo, Iva je pogotovo pričljiva, odmalena je bila takva.

Da li je Iva krenula vašim i stopama svoje mame, takođe glumice Ane Sofrenović?

- Ne, ona završava srednju školu i u nekoliko narednih meseci treba da odluči na koji će fakultet. A pošto i Lena sad bira srednju školu, ovih dana sam pomalo lud čovek. Ali, bože moj, preživećemo i to.

Hoćete li ih podržati u izborima ma kakvi oni bili ili ćete probati da ih urazumite?

- Naravno da ću ih podržati. Ni meni niko nije pomagao, niti odmagao, moji roditelji su poštovali moju odluku, i ja ću ispoštovati onu svoje dece. I kao nekad moj otac mene, dočekaću Ivu posle položenog prijemnog sa dve čaše visikija da nazdravimo.

Dragan Mićanović: U društvu holivudskih zvezda

Dogovarate li se sa Anom oko svih roditeljskih obaveza?

- Da.

Jeste li posle razvoda promenili stav o braku? Hoćete li se ponovo oženiti? Ana i vi ste jedan od retkih uspešnih parova koji je ostao u prijateljskim odnosima nakon rastanka, nikada niste ništa loše rekli jedno o drugome.

- Neke životne odluke sam doneo, ali one su moje i nisu uopšte za javnost. Ne vidim zašto bih svoje najintimnije stvari delio? Teško da ću to ikad učiniti.

To ne znači da ste digli ruke od ljubavi?

- Daleko bilo, ne. Nadam se da niko neće tako nešto pomisliti. Opet, sve i da se to desi, stvarno ne umem da odgovaram na takva pitanja. Nedavno me je novinarka pitala, vezano za Svetog Savu, da li sam religiozan, i baš sam se zbunio. Morao sam da joj kažem da je u redu da ona postavi to pitanje, ali da ja tu temu smatram isuviše intimnom, da je to isto kao da me je pitala jesam li gej ili strejt, koje sam nacionalnosti. Ja to nikad nikog ne pitam. Naravno, novinari mogu da pitaju šta god žele, ali moje je pravo da o nekim stvarima mogu i volim da govorim, dok intimu ne želim da delim.

A šta vas uvek obraduje i nasmeje a da nisu uspesi kćerki?

- U poslednje vreme sam ponovo počeo da pevam. Raspevao sam se. I pre nego što me pitate čiji sam fan, Bitlsa ili Stonsa, da vam odmah kažem da sam počeo sa prvima a završio sa drugima. Nema kod mene ili-ili. Raduje me kad su mi obe kćerke tu, one vole da im spremim špagete sa morskim plodovima i uživam u tome, to su naši najlepši trenuci. Kad sam sa dobrim i kvalitetnim ljudima u društvu, smeh je neizbežan, a pošto sam u poslednje vreme okružen baš takvim osobama, sve češće se i smejem.

Maja Gašić

Autor