Dušan Borković: Kada sam saznao da je Andrijana trudna nisam znao da li da je grlim, ljubim ili da trčim, vičem i plačem od sreće

Autor:

16.07.2018 19:47

Foto:

Foto:



Proslavljeni sportista i njegova supruga otkrivaju da će za četiri meseca prvi put postati roditelji zahvaljujući procesu vantelesne oplodnje kojem su se podvrgli

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković (33) i njegova supruga Andrijana (31) očekuju svoju prvu bebu koja je začeta vantelesnom oplodnjom.

Na koji način ste saznali da ćete uskoro postati roditelji?

Dušan: Supruga je uradila test i zajedno smo sačekali rezultat. Kada smo videli da je pozitivan, nisam znao šta ću pre - da grlim suprugu, ljubim je, trčim, vičem ili plačem od sreće. Svi roditelji znaju o čemu govorim. Teško je opisati i prepričati takvo emotivno stanje.

Beba je začeta procesom vantelesne oplodnje. Kako biste vi opisali to iskustvo?

Andrijana: Suprug i ja smo prošli kroz proces vantelesne oplodnje i imali smo tu sreću da sam ostala u drugom stanju iz prvog pokušaja. Sada kada sam sve bliža momentu ostvarivanja uloge mame, pitam se zašto se na taj korak nismo odlučili ranije. Sve je više parova koji se suočavaju sa istim problemom, i mislim da im svaka podrška, uključujući i ovakvu kroz iznošenje našeg iskustva u javnost, mnogo znači.
Dušan: Poručio bih svim muževima da budu najveća podrška svojim suprugama u ovom procesu. Ipak su one naši zmajevi.

Putovanje Dušana Borkovića: Šta se dogodi kad džin prošeta Bangkokom

Kako protiče trudnoća, imate li neke posebne zahteve i da li ste se već opskrbili potrebnom literaturom za trudnice i mame?

Andrijana: Mislim da sam fina trudnica, bez obzira na pojedine Dušanove komentare. Nisam imala mučnine, a i nemam neke posebne zahteve. U petom sam mesecu trudnoće i kao svaka žena u drugom stanju zatrpavam se informacijama o tome koje namirnice je poželjno da jedem u ovom periodu, šta mi je najpotrebnije od vitamina, koliko beba treba da bude velika i sve po redu. Izgleda da sam od onih žena kojima trudnoća baš prija i ispunjeni su svi preduslovi da uživam u njoj. Dušan i ja smo bili zajedno kada su stigli rezultati testa, i oboje smo bili preplavljeni emocijama. Odmah smo podelili tu radosnu vest s najbližima, a sada, u petom mesecu, na ovaj način našu sreću delimo i sa svima ostalima. Nakon što je saznao da sam ostala u drugom stanju, suprug je pobedio na dve trke u Francuskoj u okviru TCR Evropa šampionata. To je bilo najlepše moguće slavlje i poklon za našu prinovu.

Dušane, da li ste spremni za ulogu tate?

Dušan: Na svaki pregled idemo zajedno. Ni za šta na svetu ne bih propustio da vidim svaki bebin napredak. Ceo ovaj proces razvoja naše bebice me fascinira i jedva čekam da se rodi. Trudim se da što više naučim o svemu što nas čeka i da budem pripremljen koliko god je to moguće.

Dušan Borković: Kako je majstor za brzinu i crtaće postao Luis Hamilton

Andrijana, vi ste deo suprugovog tima, volite automobilizam i adrenalinske sportove. Hoćete li zbog trudnoće morati da se odreknete nekih sportskih zadovoljstava?

Andrijana: U ovom momentu se osećam kao da bih mogla da trčim maraton. Imam neku neverovatnu, divnu energiju, ali sam svesna da ipak moram malo da usporim. Za sada mi je lekar odobrio putovanja. Želim da idem sa Dušanom na Hungaroring pošto znam koliko mu je ova trka važna i veoma mi znači da budem pored njega. Ne mogu da budem mirna kada je on na stazi, tako da mi sedenje kod kuće iz ove perspektive izgleda kao lošija opcija od toga da budem s njim na stazi. Volela bih da supruga ispratim do kraja sezone, ali u mirnijoj ulozi od one koju sam do sada imala. Sa druge strane, Dušan skače i kad se glasnije nasmejem, pošto misli da se beba mnogo trese u stomaku. Ne mogu da se žalim, izuzetno vodi računa o nama.

Znate li pol bebe?

Dušan: Možda zvuči kao stereotip, ali najiskrenije, meni i mojoj supruzi uopšte nije važan pol. Dugo smo čekali na ovaj momenat i jedino što nam je bitno jeste da sa bebom bude sve u najboljem redu. I već smo sada sigurni da će to biti jedna duga beba.

Čije savete o roditeljstvu najradije slušate?

Andrijana: Moja mama je odgajila nas troje i ona mi je uvek prva opcija za savet, kao i Dušanova mama, a već su počele da mi pristižu i knjige, pokloni od drugarica koje već imaju decu.
Dušan: Najdragocenija su mi iskustva drugara koji su već tate. Najvažnije su mi lekcije o tome kako preživeti trudnoću, a kada beba dođe, onda ću sve lako. Kako sam stric dvema devojčicama, neko iskustvo već imam. U ovim trenucima mi najviše nedostaje moj pokojni otac, jer verujem da bi možda bio srećniji i od mene što Andrijana i ja čekamo bebu.

Dušan Borković o putovanju u Lisabon: Delovi za trkački automobil umesto suvenira

Šta je novo u karijeri najboljeg srpskog automobiliste?

Dušan: Ove sezone vozim TCR Evropa šampionat. Posle tri trkačka vikenda i šest trka zauzimam drugu poziciju u generalnom plasmanu. Cilj mi je da nastavim da skupljam bodove i budem u prva tri vozača Evrope.