Igor Todorović: Jutarnja kafa s pogledom na Bosfor

Autor:

19.07.2018 21:37

Foto:

Foto:



Modni kreator za rođendan je dobio neobičan poklon - putovanje u jedini grad na dva kontinenta, koji je istraživao pešačeći uz predahe za turske gastronomske čarolije, a inspiraciju za buduće kreacije nalazio je u tradicionalnim zanatima

Igor Todorović: Kratki kurs ušivanja plavog patlidžana

Istanbul je nekim spletom okolnosti ostao mesto koje sam oduvek veoma želeo da posetim, ali nikada do ovog proleća nisam to uspeo da učinim. Ovaj grad je čekao neki poseban povod, a on se nedavno i desio - bilo je to iznenađenje i rođendanski poklon moje sestre. S obzirom na to da je ona, za razliku od mene, izvanredno organizovana osoba i odgovorna u svakom i najmanjem detalju, priredila mi je fantastično putovanje koje ću dugo pamtiti. Više puta je bila u Istanbulu, poznaje ga, pa ništa nije prepustila slučaju.

Omaž Otomanskom carstvu

Prvi utisak na mene je ostavio ćilim od milion lala koji je krasio plato između Plave džamije i Aja Sofije, a tu je bio postavljen povodom nekog festivala. Odseli smo u prelepom hotelu tradicionalnog stila koji se bezmalo nalazi u dvorištu impresivne Plave džamije. Jutarnje kafe pili smo uživajući u pogledu na Bosfor. Svojim enterijerom i eksterijerom hotel predstavlja omaž otomanskim gradskim palatama. Svaka soba ima svoj mali amam, što je pričinilo velike muke izvesnoj Amerikanki, koja je jedno jutro bezuspešno pokušavala da shvati objašnjenje ljubaznog recepcionera o čemu se tu zapravo radi i kako se koristi.

Igor Todorović: Spontanost je najprecenjenija osobina

Taksi nikako

Istanbul, kao i Rim, u kome sam živeo i studirao, traži čitav jedan život da ga obiđete. Za mene je bilo posebno značajno da osetim duh grada i vidim što više. To je, na nagovor moje sestre, iziskivalo kilometarska pešačenja. Mada sam, iskreno rečeno, pokušavao da je ubedim da je taksi fantastičan izum, ostala je neumoljiva i evo javno priznajem da je bila u pravu. Upravo zbog toga doživeo sam Istanbul na najbolji mogući način i svakog dana uživao u otkrivanju kako njegovih ikonografskih građevina i kvartova, tako i u lepotama onog skrivenog i intimnog što on nudi.

Igor Todorović: Žena misli da sam više dramatičan nego romantičan

Muzej nevinosti

Jedna od stvari koje su me veoma zanimale jeste Muzej nevinosti Orhana Pamuka u istanbulskoj četvrti Čukurdžuma, posvećen njegovoj knjizi. Potraga za muzejom pretvorila se u očajničko pešačenje uz i niz strme ulice ovoga grada, i bezbroj postavljenih pitanja gde se nalazi i kako se do njega dolazi. Tek nakon jedne preslatke kafe sa ratlukom pribegli smo taktici turističkih mapa i savremenih tehnologija, da bismo na kraju shvatili da se već neko vreme krećemo oko te trospratne kuće obojene u crveno u kojoj se muzej nalazi.

Modna inspiracija

Istanbul je megapolis koji je raznolik u svemu pa i u svojoj estetici odevanja, od ljudi koji se oblače po pravilima koja im vera nalaže, sve do onih koji prate poslednje svetske trendove. Bilo je inspirativno i izuzetno zanimljivo u svemu tome pronaći nešto što bi bilo okidač za neku moju novu modnu priču. Turci brižljivo neguju svoje zanate, i to je ono što na kreativce ostavi posebno jak utisak, a pogotovo na mene koji u poslednje vreme vrlo pažljivo i posvećeno radim jedno istraživanje na temu našeg kulturnog nasleđa i estetike.

Aja Sofija

Izlasci su se završavali na ručkovima i večerama u lokalnim restoranima zavučenim u male ulice ili onima koji se nalaze na vrhovima zgrada odakle se pruža spektakularan pogled. Od svega što sam u Istanbulu video, ono što ostavlja bez daha definitivno je skoro 1500 godina staro zdanje Aja Sofija. To je objekat posebne atmosfere i monumentalnosti koji spaja i razdvaja dva sveta i dve kulture. Deo posvećen carevim apartmanima sa mozaički urađenim Isusom Hristom vanvremenske je lepote.

Spektakularna revija Igora Todorovića: Pariski glamur u srcu Beograda

Bar-kodovi i cenkanje

Kupovina je bila poslednja na listi prioriteta. Pazario sam samo nekoliko umetničkih i zanatskih predmeta. Razlika između Orijenta i svetskih trendova ogleda se u tome što Orijent i dalje uživa u cenkanju, a svetski trendovi cenu baziraju na bar-kodu.