Madona: Život počinje u šezdesetoj

Autor:

16.08.2018 17:30

Foto:

Foto:



Kraljica popa, umetnica koja je tokom tri i po decenije duge karijere prodala više od 300 miliona nosača zvuka i postavila nove standarde scenskog nastupa, proslavlja ulazak u sedmu deceniju u afričkoj državi Malaviju čvrsto rešena da se suprotstavi seksizmu i ejdžizmu

Zastarelo i patrijahalno je razmišljanje kako žena ne može biti duhovita, radoznala, lepa i seksi posle četrdesete. To je besmisleno. Zašto je samo muškarcima dozvoljeno da budu znatiželjni, avanturisti i duhoviti sve dok su živi - upitala je Madona pre dve godine u njujorškom magazinu The Cut.

Ako iko ima pravo da stane na prvu borbenu liniju odbrane ženskog dostojanstva, onda je to ona. Tokom cele karijere duge bezmalo četiri decenije rušila je stereotipe i osvajala nove prostore društvenog delovanja. Seksizam i ejdžizam nove su kule zla moderne civilizacije koje želi da sruši i na taj način sebi čestita šezdeseti rođendan.

Sledeći svoj DNK buntovnice iz provincije, Madona je celog života imala potrebu da objašnjava, u početku svojoj okolini, a zatim, kad je postala popularna, i celom svetu, kako je položaj žena u XXI veku jednako neizdrživ kao i 100-200 godina unazad.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 13. avgusta!