Mira Banjac: Ima još dobrote u ljudima

Autor:

02.09.2018 18:00

Foto:

Foto:



Iako se nalazi na pragu devedesete, slavna srpska glumica nema nameru da živi mirnim penzionerskim životom, već obilazi festivale širom regiona i neumorno snima filmove i televizijske serije

Slavna glumica Mira Banjac (88) ne posustaje kad je posao u pitanju. Ne samo da i dalje glumi na filmu nego je i redovna na brojnim pozorišnim i filmskim festivalima kao član žirija. Kako je na pragu devedesete, ima potrebu da se preispituje šta je uradila, kao i šta nije, a mogla je. Uprkos tome što je izuzetno samokritična, nema čega da se stidi. Njena biografija je besprekorna, mada je radila mnogo, što je bio veliki prostor da se načini greška, jedan pogrešan korak. Uspela je da se sačuva. I danas je veoma aktivna. Kombinacijom duhovitosti i iskustva lako šarmira.

Mira Banjac: Čovek je mera života

- Sad mi preostaju samo trenuci radosti, da uživam u tome kako drugi rade - otkriva Mira Banjac. - Činim to iz vrlo određenih razloga, zbog toga što hoću da ostanem u svom miljeu, a ne da negde sedim i kopnim i razmišljam o tome kako idu godine. Prosto, neko sam ko je stalno aktivan, a sad sam aktivna u svim zadovoljstvima, ne samo u radnim obavezama, koje i imam i sa velikom radošću ispunjavam.

Kad primeti da se umorila, samo ubaci u drugu brzinu i prikoči, kako bi mogla da ostvari sve što je nameravala.

- Sve je pitanje lične organizacije, treba tako isplanirati dan kako bi se stiglo sve, i da se odmoriš, i da se opustiš, ali i da radiš. U mom slučaju i odmor je aktivan. Dosta glumim, nedavno sam u Štutgartu s Nenadom Jezdićem završila jedan kratki film. Nije mi se dopao, dosta toga što smo snimili u montaži je izbačeno, ali sam se dobro provela sa sjajnom grupom mladih ljudi koji su svi studije završili na istom fakultetu i sad žive zajedno kao komuna. Sa Marijom Perović sam prošle godine u Crnoj Gori radila seriju i film, koji se trenutno montira, a dobila sam i lep poziv od Lordana Zafranovića za film koji bi trebalo da se snima u septembru.

Mira Banjac: Život me nije mazio, ali nikad nisam odustajala

DOBROTA JE OKO NAS

Glumica priznaje da poslednjih godina svodi životne račune i da je sad pravo vreme za to.

- To prosto morate da radite kako biste znali gde ste i šta ste ostavili. Držim se jedne rečenice Isidore Sekulić koju volim stalno da potenciram u ovim mojim godinama, koje su zaista velike. Ona je rekla u jednom trenutku, parafraziraću je, da treba mirno čekati i pokušati da se čistiš. Sada to činim, da vidim šta sam mogla uraditi, a nisam, šta je zavisilo od mene. Da li je nešto moglo biti drugačije. To jeste čišćenje. Pokušavam da budem s dobrim ljudima, da izvlačim iz njih ono što je dobro, jer to čisti i mene. Za takve stvari tokom svih ovih godina nisam ni mogla da nađem vremena, ali sada ih vrlo dobro primećujem i to mi je veoma korisno. Ima još dobrote u ljudima, ima je i među mladima, to vam tvrdim jer sam radila s njima dosta u prethodnom periodu.

Umetnica smatra da svako treba da se sporazume sa svojim godinama, da one ne smeju biti bauk. Ume i da se raduje rođendanima.

- Poslednji sam proslavila radno, zatekao me je na putu u Crnu Goru, pošto sam u Nikšiću imala snimanje. Ne znam kako su saznali da mi je rođendan, ali me je u hotelu sačekala čitava ekipa, napravili su sjajan prijem za mene i bilo je fantastično. Provela sam ga sa svojim “radnim” prijateljima, u potpuno drugačijem okruženju nego inače. Još jedna lepa stvar mi se tamo dogodila. Snimali smo neke scene na groblju izvan grada, predveče smo završili posao i neko je rekao da je tu sahranjen Živko Nikolić. Poželela sam da odem na njegov grob, prošpartala sam celo groblje, pronašla ga, odnela veliki buket ruža i zapalila cigaretu. I verujte, to me je olakšalo, iako mu nisam ostala dužna, a zapravo mislim da jesam, jer je njegova “Lepota poroka” veliki, kultni film u mojoj karijeri. Kompletan rad s njim bio je briljantan. On je bio veliki esteta, što je na mene ostavilo dubok trag.

Maja Gašić

Autor