Tužna godina bez Ljubiše Samardžića: Dragi Beko, prošla je godina, ostale su lepe uspomene

Autor: Maja Gašić

08.09.2018 18:00

Foto:

Foto:Danas se navršava godinu dana otkako nas je napustio doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, legendarni Ljubiša Samardžić.

Ljubiša i Mirjana Samardžić: Ljubav jača od svih tragedija

Ljubišina supruga Mirjana, s kojom je proveo pet decenija u braku, danas je s porodicom održala godišnji pomen i dala potresnu čitulju.

- Dragi Beko, Puki naš, prošla je godina, ostale su lepe uspomene - stoji u poruci.

Porodica, prijatelji i kolege ispratili legendarnog glumca Ljubišu Samardžića: Bol si prevazilazio radom, pretvarajući je u ljubav

Čuveni Smoki preminuo je u 81. godini nakon teške bolesti. Početkom decembra prošle godine imao je operaciju mozga, nakon koje se brzo opravio. Čak se u martu ove godine poklonio publici 64. Beogradskog festivala dokumnetarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine. Tada je premijerno prikazan njegov dokumentarac “Panta rei”, u kojem Ljubiša daje intimno, iskreno i dirljivo svedočanstvo o svom detinjstvu, porodici rudara iz koje je potekao, dolasku u Beograd na studije, razlozima zbog kojih je izabrao glumačku profesiju, svojoj supruzi, sinu koji je preminuo, ćerki, unucima, ali i o vremenu u kojem je živeo.

Deda, a sad adio: Oproštajna poruka unuke Ljubiše Samardžiča (foto)

Rođen je u 19. novembra 1936. Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Pažnju kritike privlači ulogom šarmantnog nespretnjakovića u “Prekobrojnoj“, a zatim snima filmove “Peščani zamak“, “Dani“  i “Desant na Drvar“. Za film “Jutro“, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi“ 1969. godine.

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, i u delima društvene problematike: “Ljubavni život Budimira Trajkovića“, “Smrt gospodina Goluže“, “Život je lep“, “Kuća pored pruge“ i drugi. Na televiziji je nastupao relativno malo  - glavne uloge u četiri televizijiske serije - “Kuda idu divlje svinje“, “Dimitirije Tucović“, “Vruć vetar“ i “Policajac sa Petlovog brda“.

Ljubiša Samardžić o svojim počecima: Pred prvo probno snimanje, imao sam utisak da lebdim

Tokom pet i po decenija duge karijere tumačio je brojne uloge koje su stekle status legendarnih, kultnih ostvarenja i koje su dale svojevrsni pečat jugoslovenskom filmi i kulturi.

Ljubiša je po sopstvenoj želji sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, pored sina Dragana. Samardžićev odlazak duboko je potresao brojne njegove kolege.

Siniša Kovačevic se oprostio od Smokija: Spavaj mirno uz svog jedinca, dobra dušo

– Ti si nam, Ljubiša Samardžiću, došao sa nebesa. Idi kući i naspavaj se pored svog Gage, pa u nebeski bioskop – izjavila je na komemoraciji glumica Ljiljana Blagojević.

Maja Gašić

Autor