Gordana Goca Tržan: Kad se dama upusti u avanturu preživljavanja

Autor:

15.09.2018 22:26

Foto:

Foto:



Od kada je ozbiljno počela da se bavi hajkingom, pevačica koristi svaki slobodan trenutak da sa suprugom i ćerkom ode na planinu, gde šeta, upija mirise i lepotu prirode, skuplja pečurke, a ponekad samo ćuti

Budući da je još kao mala odlazila u šumu sa tatom i da je priroda najbolje opusti, sasvim je normalno što se Gordana Goca Tržan (44) zaljubila u hajking na prvo pešačenje. Od kada je sa suprugom Radomirom Rašom Novakovićem (30) prošle godine boravila na Fruškoj gori, postala je istinski zaljubljenik u ovu disciplinu i svaki slobodan trenutak koristi za boravak na planini.

Goca Tržan: Raši želim da rodim dete pa makar i u šezdesetoj

- Tamo smo Raša i ja otišli s nekoliko prijatelja, i kad smo zašli duboko u šumu, bila sam toliko srećna da ne mogu da vam opišem. Čula se samo priroda, nije bilo buke automobila, gradske vreve i zvonjave telefona. To je neprocenjivo. Svuda oko vas samo zelenilo i miris prirode.

Uprkos tome što hajking, pogotovo za nežnu ženu, ume da bude zahtevan i naporan - može da vam bude hladno, da vas bole noge, da dobijete žuljeve i da vam odjednom oteža ranac, pevačica je naučila kako da se izbori sa svim izazovima ovog sporta.

- Uvek u rancu nosim jaknu koja je napravljena za boravak na planini, pa ne brinem o hladnoći. Istina je da imam osetljiva stopala, pa mi je bilo najteže da nađem adekvatnu obuću - onu koja će mi biti udobna, a da me štiti na zahtevnom terenu. Sve drugo je podnošljivo. Ono što uvek ponesem sa sobom i bez čega ne mogu na planini jeste nož koji imam odmalena. Tata mi ga je poklonio za odlaske u šumu još kad smo zajedno išli da beremo pečurke. Vrlo je koristan kad treba nešto da se ubere, prokrči staza i slično.

Goca Tržan: Za lepotu spremna na sve (foto)

Mada voli luksuz, nikad joj nije smetalo izmeštanje iz zone komfora. Ipak, dosad je u šumu išla isključivo na jednodnevne izlete. To planira da promeni i da u prirodi ostane barem nekoliko dana.

- Za sada smo pešačili po jedan dan, ali imamo u planu da idemo i na takozvano preživljavanje. E, to će biti potpuni i pravi doživljaj, naročito za našu ćerku. Verujem da je noćenje u šumi, u šatoru, vrhunsko iskustvo i najbolja avantura. Za sada smo obišli Frušku goru dva puta, Divčibare, Durmitor i planine u okolini skijališta Hinterglemn u Austriji. Na svakom od tih mesta smo se divno proveli i priroda je svuda bila neverovatno lepa.

Sa Durmitora i posete Alpima pevačica se vratila pre samo nekoliko dana. Još uvek je prepuna utisaka s poslednje avanture.

- Durmitor je divlja planina. Tamo smo otišli kod prijatelja s kojima smo posetili i prepešačili sva interesantna mesta, a videli smo i neka od jezera, kojih tamo ima mnogo. Brali smo borovnice i šumske jagode, tražili pečurke. Naš drugar Joca ima džip za off-road vožnju, pa smo se i vozili kroz šumu. Bilo je zaista uzbudljivo. U Austriji smo boravili kod prijatelja kod kojih idemo i na skijanje, a oni su nas vodili u posetu Kehlsteinhouseu. To je kuća iz Drugog svetskog rata, u kojoj je Hitler primao delegacije i odsedao sa svojom svitom. Muzej u podnožju planine napravljen je da nas podseti na strahote jednog vremena kome ne bismo smeli da dozvolimo da se ponovi. Pešačili smo po planini i išli u najveći adrenalin park u Evropi, gde ima preko osam kilometara prepreka i ziplajnova. Tamo smo proveli ceo dan i bilo je veoma zahtevno, ali strašno uzbudljivo.

Kao neko ko redovno vežba i izvodi zahtevne koreografije na sceni, Goca ne mora da obavlja specijalne pripreme pre odlaska na hajking. Njoj i Raši nisu potrebne dodatne vežbe snage, niti pojačana ishrana.

Marija Savić Srećković: Kako smo Goca Tržan i ja neslavno završile među profesionalnim glumcima

- Nama retko može da se dogodi neka nepredviđena situacija, jer pre nego što krenemo, dobro istražimo teren na internetu i pripremimo hranu i vodu na vreme. Svakodnevno vežbamo, i to naporno, pa nam hajking dođe kao opuštanje i ventil za sve anksioznosti koje nam se sakupe od posla. Uvek prepešačimo najmanje po deset kilometara, ali imamo želju da u prirodi provedemo nekoliko dana zaredom i da, kao što sam već rekla, spavamo u šatorima. Za sada uvek idemo Raša i ja, a Lenu vodimo kad mislimo da može da izdrži. Sve troje smo vrlo prilagodljivi i nemamo problem s prirodom. Samo Lena ne voli bube, pa je zadirkujemo. Putujemo u grupi kad neko od prijatelja poželi da nam se pridruži, ali najčešće idemo samo udvoje.

Tek kad nekoliko dana provede van gradske gužve, pevačica je spremna za nove poslovne i privatne izazove. Iz planinskih šuma, u Beograd se vraća preporođena.

- Priroda je lek, pustite misli da odu, a u sebe unesete mir i lepotu koju vidite i čujete svuda oko sebe. Oni koji hajkuju znaju koliko je to lepo. Najlepše u vezi s tim, što se mene tiče, nije neko osvajanje vrhova ili prelaženje kilometara. Meni je dovoljna satisfakcija to što sam fizički aktivna, a biti prepušten na milost i nemilost prirodi samo je po sebi katarzično. Od hajkinga tražim samo nekoliko stvari, a to je da se opustim i da budem s onima koje volim. I ćutim.