Mračna ispovest Sali Fild: Tajna čuvana 60 godina

Autor:

30.09.2018 20:00

Foto:

Foto:



U knjizi koja se ovih dana pojavila u američkim knjižarama dvostruka oskarovka prvi put govori o seksualnom zlostavljanju kojem je bila izložena od strane očuha kad je bila devojčica

- Da je Džoko bar bio okrutan i zastrašujući, bilo bi mi lakše. Ali on nije bio takav - rekla je glumica Sali Fild (71) u nedavnom intervjuu Njujork tajmsu povodom izdavanja memoara pod nazivom “U delovima”.

U ovoj njenoj izjavi sažeta je sva dramatika agonije kroz koju je prolazila, a koje možda nije bila ni svesna. Džoko, koji nije bio “ni okrutan, ni zastrašujući”, bio je Salin očuh, koji ju je, po njenom priznanju, seksualno zlostavljao sve do njene 14. godine. Glumica nije navela o kakvom tačno zlostavljanju je reč, ali je otkrila da je bila šokirana time što očuh nije bio grub prema njoj, i da joj je ta njegova navodna nežnost bila kao so na ranu. Mada, kaže, njena osećanja nisu bila samo odvratnost, nego čak i neka vrsta ponosa što očuh njoj, detetu, prilazi kao ženi!

- Osećala sam se i kao dete, bespomoćno dete, ali i da nisam više dete. Moćno! To je bila moć, i ja sam je posedovala u tom trenutku. Ali, istovremeno sam želela da ponovo budem dete.

Ovde priča Sali Fild iskače iz uobičajenih žalosnih klišea o deci koju je seksualno zlostavljao neki član porodice i poprima jednu novu dimenziju. U njenoj dečjoj glavi godinama je vladala konfuzija, pitala se da li je poniženo dete ili joj starija osoba ukazuje “čast” time što je zove u svoju sobu svaki put kad njena majka ode od kuće. Možda je zato godinama, tačnije decenijama, skrivala istinu o svom detinjstvu, a prvi put je otkrila šta joj se događalo svojoj majci Margaret, i to 2012, u danima kad je ova umirala od raka. Sali je tada imala 66 godina. Nešto ranije dobila je svog drugog Oskara za ulogu Meri Tod u Spilbergovom filmu “Linkoln” (prvi je osvojila za film “Norma Rej”), i tim povodom pozvala je majku na večeru. Kad joj je ispričala kroz šta je sve prolazila kao dete, teško bolesna Margaret bila je šokirana, ali sledećeg jutra nazvala je kćerku i rekla joj da to ne sme da krije, da mora javno da kaže svoju priču i time ohrabri druge žene koje su iskusile sličnu dramu.

ŽIG ZA CEO ŽIVOT

Margaret Fild, majka oskarovke, razvela se 1951. od Salinog oca Ričarda, a godinu kasnije udala se za Džoka Mahonija, kaskadera koji je igrao u filmu “Tarzan u Indiji”. Margaret i Džok su se razveli 1968, a kaskader je umro 1989.

Seanse Sali Fild i njenog očuha Džoka prestale su kad je njoj bilo 14, a samo tri godine kasnije ostala je u drugom stanju sa nepoznatim mladićem. I to je sada prvi put obelodanila u memoarima, kao i da je tada abortirala. Nije to mogla da obavi u SAD, pa je otišla u Meksiko, u pogranični gradić Tihuana, poznat kao sklonište brojnih američkih gangstera koji su bežali od zakona.

Sali je imala 22 godine, već je bila glumica, kad se prvi put udala. Sa Stivenom Krejgom bila je sedam godina u braku, i rodila dva sina: Pitera, koji je sada književnik, i Elija, glumca i reditelja. Još jednog sina, Sema, dobila je u drugom braku sa Alenom Grajsmanom, od koga se takođe razvela. Između ta dva braka imala je petogodišnju ljubavnu avanturu sa Bertom Rejnoldsom, s kojim se upoznala na snimanju filma “Smoki i bandit”.

Sa sinom Semjuelom

U svojim memoarima glumica otkriva da je sa Rejnoldsom pokušavala da uspostavi odnos kao nekad sa svojim zlostavljačem Džokom Mahonijem.

- Ali trebalo je da ovaj put to funkcioniše - dodala je u intervjuu Njujork tajmsu.

Nije uspela. Možda zato jer je Bert Rejnolds sve vreme obraćao manje pažnju na nju, a mnogo više na tablete od kojih je bio zavistan.

- Gutao je svašta, perkodan, valijum, razne barbiturate. Nekoliko puta je sebi dao injekciju u venu, ne znam šta je koristio - piše u knjizi “U delovima” dvostruke oskarovke.

Knjiga uspomena Sali Fild nalazi se u slobodnoj prodaji od 18. septembra.

Maja Gašić

Autor