IN MEMORIAM Milena Dravić: Nestašno detinjstvo i veliki snovi o budućnosti

Autor: Maja Gašić

14.10.2018 11:15

Foto:Jedna od najomiljenijih domaćih glumica, diva jugoslovenske i srpske kinematografije, Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa nakon duge borbe sa opakom bolešću.

Odlazak dive srpskog glumišta: Preminula Milena Dravić

Apsolutna diva srpskog glumišta i jedina dramska umetnica sa naših prostora koja ima nagrade sa festivala u Kanu i Veneciji, napustila je životnu scenu svega devet dana nakon svog 79. rođendana.

Rođena je  5. oktobra 1940. godine na Dorćolu, od oca Milenka i majke Ane. I dok je otac više bio naklonjen sportu (bavio se fudbalom dok zbog zdravstvenim problemina nije morao da osustane od prifesionalen karijere), umetnički talenat nasledila je od majke koja je bila vrsna pevačica. Iaoko je sanjala da joj to bude profesija, snove je ostavila po strani i posvetila se porodici.

Milena Dravić: Povratak filmu nakon devet godina

Odrastanje u staroj beogradskoj porodici u posleratnoj Jugoslaviji,  Mileni je ostalo u lepom sećanju.

– Ne bi se moglo reći da sam bila mirno dete. U mojoj zgradi i u komšiluku bilo je puno dece. Jurnjave, žmurke… Uđeš u kuću kad te roditelji pozovu il’ da nešto pojedeš, i samo gledaš da opet što pre izjuriš napolje. Nedaleko od nas živeli su deda i baba. Imali su obućarsku radnju. Do njih je bila mala kafana. Između zgrada jedan nevelik plac na kom smo se mi deca igrali i jurcali do mile volje. Voleli smo da se igramo, na primer, bakalnice. Cigla nam je bila aleva paprika, pesak – brašno… Ta prijateljstva su potrajala do dana današnjeg. Život nas je, naravno, odveo na razne strane, ali mi se makar jednom godišnje okupimo. Možda smo tako zapravo u sebi odnegovali odanost. 

Pula se poklonila divi: Petnaestominutne ovacije za Milenu Dravić u Areni (video)

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jelena Sesic (@jelenicajelenica) дана 14. Окт 2018. у 1:51 PDT

U glumi se obrela sasvim slučajno. Njena tetka, očeva sestra, prepoznala je u Dravićevoj talenat za recitovanje i scenu, te je zamolila jednu svoju prijateljicu da proceni da li je u pravu. Ova se složila sa tetkom, i Mileninim roditeljima predložila da je upišu na balet, što su ovi odmah i uradili. Glumica o čija lepota je opevana u pesmama, nakratko se bavila i manekenstvom. Na Kolarčevom univerzitetu učestvovala na jednoj modnoj reviji, a vrlo brzo potpm je usledila i prva filmska ponuda.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja, od kojih se mnoge svrastavaju u antologijske. Prvu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” Františeka Čapa (1959) dobila je sasvim slučajno, a posle još nekoliko ostvarenja, slavu i poularnost donela joj je uloga u filmu “Prekobrojna”  Branka Bauera, a koja joj je donela i nagradu na Kanskom filmskom festivalu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mobil 3d Cinema Srbija (@mobil3dcinema) дана 14. Окт 2018. у 1:49 PDT

Milena Dravić: Knjiga o Gagi je svedočanstvo o tome kako se živi i radi, kada se to hoće

Dravićeva je tada bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mesec dana. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj "Prekobrojna" bude diplomski rad, što je Milena odbila. Vrata uspešne karijere su joj već bil širom otvorena...

Maja Gašić

Autor