"Videćemo je kako se spušta skalama prema Škveru sa cegerima u ruci, a u portu je čeka Dragan...": Poslednji pozdrav Mileni Dravić od Stevana Koprivice

Autor:

15.10.2018 21:21

Foto:

Foto:



Milena Dravić je juče zakoračila u večnost. O njenim velikim ulogama, filmskim, pozorišnim, televizijskim, pisaće teoretičari filma i pozorišta - napisao je dramski pisac Stevan Koprivica u eseju povodom smrti Milene Dravić, a koji je preneo Radio Jadran.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Leu Žeravljev (@ivanaleu) дана 15. Окт 2018. у 8:42 PDT

45 godina velike ljubavi: Kako su se zavoleli Milena i Gaga

-U ovom oproštaju - piše Koprivica -setićemo se njenog pripadanja Boki Kotorskoj, Herceg Novom i Tivtu, Rosama i Kostanjici, mesta i predela koja su postali, prema njenim rečima, njen drugi zavičaj.

Rade Šerbedžija o Mileni Dravić: Svojim toplim dlanovima grlila je svaki novi dan

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели $ Natasa Misiraca $ (@n_misiraca) дана 15. Окт 2018. у 6:16 PDT

Šest decenija glumačkih bravura: Prekobrojna, Katica, Tašana… uloge po kojima ćemo pamtiti Milenu Dravić

-U foršpanu koji prati Milenu (uz Dragana) u Boki vidimo je kako se prhivata zvona male crkve u Rosama i zvoni na uzbunu dok se požar približava moru. Videćemo je na balkonu kuće u Rosama kako se duri jer se sa megafona brodića koji plovi ispod kuće čuje: 'U ovoj kući žive Milena Dravić i Dragan Nikolić, naši veliki glumci'. Videćemo je kako se spušta skalama prema Škveru sa cegerima u ruci, a u portu je čeka Dragan na gumenjaku. Videćemo je u zimsko doba, u vreme 'Mimoze' kako upada na probu koja se održava u konobi 'Bonaca' kod Toma Marina te Dragana i potpisnika ovog foršpana grdi jer je po njenom mišljenju previše čaša ispred njih - kaže Koprivica.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели istorijskizabavnik (@istorijskizabavnik) дана 15. Окт 2018. у 9:27 PDT

Prijatelji i saradnici o Mileni Dravić: Bila je iskrena i čista duša koju slava nije promenila

On je u eseju podsetio na ovacije koje je ona doživela ovog leta u Puli, a u nastavku teksta otkrio nepoznate detalje o "sudbini" barke Dragana Nikolića.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dario (@dariony) дана 15. Окт 2018. у 5:26 PDT

-Vidimo je u mandraću u Kostanjici kada, posle Draganove smrti, brine o njegovoj barci i predlaže da barku prevezemo na vez 'Jugola Grakalića' i da barka mora da plovi, ne sme da stane. Sada je ta barka kod Radeta Šerbedžije. I plovi. U tom foršpanu vidimo nju i Dragana kako se u zlovreme devedesetih, pošto je ona dospela na 'crnu listu' umetnika koji se nisu slagali sa tadašnjim sistemom, sklanjaju u Herceg Novi, dok neverin prođe. Videćemo je na našem filmskom festivalu kao gosta, učesnika, iskrene i snažne potpore Festivalu. Ove godine ovaj fošpan je trebalo da bude dopunjen njenim nastupom na svečanom otvaranju. Milena je poslala dirljivu poruku jer je onemoćala ostala u Igalu. Bio je to njen poslednji pozdrav gradu i Festivalu koji je volela i koji je voleo nju. Zapravo, kod glumaca je zabranjena upotreba 'vremena prošlog'. Rečenica glasi: "Gradu koji voli i koji voli nju". Zavazda.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Radio Delta (@radiodelta89.5) дана 14. Окт 2018. у 11:52 PDT

Koprivica je istakao da je "glumcima dato jedno prokletstvo - ne umiru.

Milena Dravić o saradnji s Bredom Pitom: Kako je velika diva govorila o svom “filmskom sinu” (video)

-Da li Dragana Nikolića, Nebojšu Glogovca, Predraga Ejdusa, Ljubišu Samadžića, Pavla Vuisića, Hemfri Bogarta, Ričarda Bartona i niz drugih velikih doživljavamo kao mrtve ljude? Ne. Fizička smrt glumca nije njegova kreativna i umetnička smrt. Ostaju filmovi, ostaju pozorišne role koje su ih svrstale u red besmrtnika, iako znamo da besmrtnost ne postoji, da posle života ostaje ništavilo i tama. Osim kod glumaca. To im dođe kao nagrada, ili usud, za njihovo umeće koje im je nekom providencom dato - zaključio je Koprivica, prenosi nedeljnik.