Gabrijel Felc: Naš Nemac

Autor:

18.10.2018 10:40

Foto:

Foto:



Šef dirigent Beogradske filharmonije toliko je zavoleo Srbiju da metodično i vredno uči srpski jezik i svakodnevno tokom šetnji i džoginga otkriva skrivene lepote Beograda

Šef dirigent Beogradske filharmonije, Nemac Gabrijel Felc (47) pozivu da dođe u Beograd veoma se obradovao jer je to velika šansa da nauči mnogo o našoj zemlji i ljudima.

- Želim da budem deo vašeg života i kulture, a ne da samo kao stranac obavljam svoj posao - otkriva Gabrijel, koji je od 2009. do 2014. bio šef dirigent Bazelske filharmonije. - Zato mi je bilo fascinantno da dirigujem pred desetinama hiljada ljudi na koncertima na otvorenom Beogradske filharmonije, i tada sam shvatio koliko Srbija voli svoj orkestar. To je divno. Želja mi je da približim naše dve zemlje, Nemačku i Srbiju, da tešnje sarađuju, a imam i pregršt ideja kako da sviramo zajedno. Neke od njih ću sigurno realizovati, pošto je ova dužnost za mene mnogo više od posla koji sam prihvatio.

Koliko mu je važno da što više upozna Srbiju svedoči i činjenica da je odmah po angažovanju počeo da uči srpski.

- I dalje učim jer ga nisam dovoljno savladao. Isprva sam uspevao da se sporazumem sa vozačem koji me je čekao na aerodromu i znao sam neke osnovne stvari. Sad mogu i da razgovaram na srpskom, kao i da dajem uputstva orkestru, što je za mene odlična vežba. Teško je, ali ne odustajem.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 15. oktobra!

Maja Gašić

Autor