Vesna Trivalić: Vratila mi se radost

Autor:

20.10.2018 21:15

Foto:

Foto:



Kada se pre 12 godina s porodicom preselila u Dubai, glumica nije pretpostavljala da će njen povratak u rodni Beograd i na pozorišnu scenu obilovati snažnim emocijama, što predstavlja jasan pokazatelj da je uradila pravu stvar

Jedna od najpopularnijih srpskih glumica Vesna Trivalić (53) vratila se u Beograd na pozorišne daske sa kojih je pre 32 godine krenula da niže nezaboravne uloge po kojima nam se duboko urezala u sećanje. Njen povratak u Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) dočekan je sa oduševljenjem i snažno je obojen emocijama jer jedna od najdarovitijih domaćih glumica nije izašla na pozorišnu scenu 17 godina. Izvođenje komada “Vrat od stakla”, prema tekstu Biljane Srbljanović a u režiji Jagoša Markovića, i publika i Vesna Trivalić očekuju s nestrpljenjem. Ushićenost zbog ponovnog igranja dramska umetnica nije mogla da sakrije otkad je prihvatila poziv upravnice JDP-a Tamare Vučković. Koliko joj znači povratak u teatar govori njeno priznanje da je u dubini duše u jednom trenutku bila odustala od njega.

- Sve ove godine Tamara Vučković me je brižno i nežno navodila ka sceni JDP-a, da bi to u poslednjih sedam godina u nekim cikličnim krugovima postalo intenzivnije. Moj odgovor na njen poslednji poziv iznenadio je i nju i mene. Ne znam ko je iz mene odgovorio: “Da, hoću, pošalji mi tekst”. I tada je krenulo da se dešava sve ono lepo zbog čega sam upisala Fakultet dramskih umetnosti i nekako mi se život vratio, vratila mi se radost - kaže Vesna Trivalić.

Uskoro pred beogradskom publikom: Povratak Vesne Trivalić u pozorište posle 15 godina

Izražavajući sreću i ponos što radi s kolegama koje izuzetno ceni i sa rediteljem Jagošem Markovićem, s kojim je pre tri decenije studirala na FDU u Beogradu a ovo im je prva zajednička predstava, primetila je da je pozorište kao vrtić za odrasle, pun strasti, igre i ljubavi.

- Ovo je ispunjenje sna. Ne znam šta sam uradila od uloge, ali znam da imam leđa u najfantastičnijem reditelju i kolegama glumcima - istakla je glumica, dodajući da je u liku Svetlane, koji igra, najveći deo između redova i da joj je ta poetika, i sa dramom i sa onim što je komično, bliska i inspirativna.

Ne razmišljajući koliko otkriva svoje umetničke dileme i unutrašnje lomove, priznala je da je prilikom ranijeg premišljanja da li da prihvati neku ulogu, vrati se u Srbiju i snima, pozvala svog pokojnog profesora Vladimira Jevtovića da se konsultuje s njim, želeći da dobije onu neophodnu podršku koja je glumcima, tim krhkim bićima, uvek potrebna.

- Rekao mi je da je očekivao da ću ga pozvati i dodao: “Zanat imate, ali su vam svi aparati na nuli. I ko god vam kaže drugačije, molim vas da verujete meni, jer to vam kažem iz prve ruke” - ispričala je umetnica, koja ne izgovara prvi put replike Biljane Srbljanović: 1994. je na neodoljiv način oživela konceptualnu umetnicu Katarinu Anđelić Cakanu u “Otvorenima vratima”, seriji u kojoj je dramska spisateljica napisala najveći broj epizoda u prve dve sezone.

Vesna Trivalić o životu u Dubaiju

DVANAEST VELIČANSTVENIH

Cakanu danas mnogi smatraju Vesninom životnom ulogom na televiziji, koja je doprinela njenoj velikoj popularnosti. Ta slava donekle je bila i predodređena budući da je, posle završetka srednje škole i sticanja zvanja tehničara za mikrobiološku hemiju, Vesna bila članica čuvene glumačke klase na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, zvane “dvanaest veličanstvenih”. Glumu je osvajala zajedno sa Draganom Bjelogrlićem, Miloradom Mandićem Mandom, Srđanom Žikom Todorovićem, Mirjanom Joković, Vesnom Stanojević, Slobodnom Bodom Ninkovićem, Dušankom-Dudom Stojanović, Draganom Petrovićem Peletom, Brankom Pujić, Darkom Tomovićem i Tatjanom Venčelovski.

Posle debija na filmu u “Špadijer jedan život” igrala je u delima “Već viđeno” i “Dogodilo se na današnji dan”, a za ulogu Buce u “Oktoberfestu” osvojila je Zlatnu arenu u Puli. Usledili su “Kako je propao rokenrol” i “Braća po materi” i već tada je bila omiljeno mlado lice jugoslovenskog filma. Likom Jelene iz Cvijićeve u seriji “Metla bez drške” pokazala je o kakvoj komičarki je reč. Ipak, naglu popularnost osetila je ulogom Ljilje u koju se zaljubljuje Boba Popadić u “Boljem životu”. Njih dvoje bili su proglašeni glumačkim parom 1991, i od tada su njeni najčešći partneri upravo Bjelogrlić i Zoran Cvijanović, sa kojima je prijatelj do danas.

Pamte se stajling i replike njene Violete koja “prolazi kroz pakao zbog Nikole” u komediji “Mi nismo anđeli”, bila je učiteljica malom Zoranu u “Tito i ja” i čak zapevala u TV filmu “Brod plovi za Šangaj”. Delila je kadar sa Žarkom Lauševićem u “Bolje od bekstva” i igrala kod Kusturice u “Život je čudo”. Televiziji se vratila likom nesnađene Bisenije u “Porodičnom blagu” i Dušanke u “Vratiće se rode”.

Podjednako moćna i očaravajuća bila je u pozorištu, bilo da je igrala po Nušiću, u “Gospođi ministarki” ili “Narodnom poslaniku”, bilo po Gogolju u “Revizoru” ili po Dušanu Kovačeviću u “Doktoru Šusteru”. Ipak, čini se da se najviše pamte njene komične bravure u “Čorbi od kanarinca” u Ateljeu 212 i u “U plamenu strasti” u Zvezdara teatru, predstavama za koje se, dok su izvođene, uvek tražila karta više.

ŽIVOT U DUBAIJU

Glumica koja je publiku oduševljavala neposrednoću i šarmom od 2006. je u braku sa Nenadom Pandurovićem, sa kojim ima sina Nikolu. Zbog Nenadovog posla porodica već 12 godina živi u Dubaiju, mada Vesna često letnji period provodi u Srbiji jer ne voli vrućine koje tokom leta kulminiraju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo se posvetila suprugu i vaspitavanju i odgajanju sina, uz sporadične poslovne posete Beogradu, poslednji put zbog filma “Stado” 2016. godine.

- Posvećena sam porodici i mogla bih kao debela Džejn da živim i u nekoj prašumi, ali mi je važno da su mi tu dete i suprug, da vodim računa o njima, da ih volim i da oni mene vole - izjavila je glumica pre dve godine.

Vesnin povratak teatru ujedno će biti i povratak televiziji. Gledaćemo je u seriji “Žigosani u reketu”, a zatim i u “Senkama nad Balkanom 2”, čije snimanje počinje uskoro.

Maja Gašić

Autor