Ana Bebić: Vreme nežnosti sa sinom Matijom

Autor:

03.11.2018 15:00

Foto:

Foto:



Iako se prvi put porodila pre pet meseci, pevačica se ponaša kao iskusna mama - rutinirano završava sve obaveze oko sina, a posebno uživa kad ga ujutro vidi nasmejanog u krevecu

Pevačica rodom iz Metkovića, sa stalnom adresom u Beogradu, Ana Bebić (32) porodila se pre pet meseci i na svet donela sina Matiju. Mada je i njoj i suprugu Ivanu Đoliću ovo prvo dete, njih dvoje su se odlično snašli kao roditelji i od prvog dana lako izlaze na kraj sa svim “bebećim” problemima.

Ana Bebić Đolić: Kad se zbog bebe odrekneš najveće strasti

- Kao majka dečaka od pet meseci dosad nisam imala nikakvih problema jer je Matija divna beba. Kenjkav je samo kad je gladan i kad mu se spava, i to je to. Kako raste počinje da ispoljava neke osobine i da jača svoj karakter na meni, pa ume da se naljuti kad ne dobije šta hoće. Trenutno mi najteže pada njegovo spavanje, krenuli su da mu rastu zubići pa se budi. Preko dana je raspoložen, hoće da se igra, smeje se, vrti. Rekla bih da sam se dobro snašla kao mlada mama, ali najviše zahvaljujući suprugu koji je mnogo opušten. Tim svojim stavom mi pomaže da izguram sve.

Stigao sin: Porodila se Ana Bebić

Od starta su rešili da se o svom detetu brinu samo njih dvoje, a Ivan je odmah želeo da drži i kupa Matiju.

- Moja mama je bila sa nama samo prvih sedam dana nakon što smo Matija i ja izašli iz porodilišta, zbog poslovnih obaveza nije mogla da ostane duže. Dolazila nam je jedna gospođa da nam pokaže kako se kupa beba, kako da je držimo i slično, ali smo najviše vremena sa sinom provodili upravo Ivan i ja. On je već trećeg dana pošto smo došli kući pitao može li da ga okupa. Jedva je dočekao da ga uzme, nosi, ne mogu da vam opišem koliko je srećan zbog toga.

MAGIJA PATROLNIH ŠAPA

Pored maženja i paženja, beba uživa kad joj se priča, puštaju crtani filmovi i muzika, i to malo tvrđeg zvuka.

- Voli “Patrolne šape”. Pošto imamo malog psa Mišu, verujem da se Matija još u stomaku navikao njegovu blizinu i lavež, pa su mu sad crtaći sa psima interesantni. Ja ne znam šta on tu tačno prati, ali vidim da ga to umiri. Priča nešto sa njima, gleda u televizor i guguče. Što se muzike tiče, iako sam mu pevala dok je bio u stomaku, ne pokazuje da su mu zanimljive dečje pesmice. Ali zato mu moj suprug pušta žestoku muziku. Nekoliko puta sam probala da ga uspavam laganijim melodijama i ništa nisam postigla, ali kad mu je Ivan pustio “System of a Down”, spavao je sve u šesnaest. Izgleda da mu tu nešto prija.

Pevačica ne filozofira mnogo kad je bebina ishrana u pitanju, više prati zdrav razum.

- Lagano ulazimo u “nemlečnu” ishranu. Krenuli smo sa kašicama, za neki dan planiram da ubacim šargarepu. On je velika beba, duguljasta, tako da moramo da počnemo sa jačom hranom. Svako ima neke svoje fore i fazone što se tiče ishrane beba - prijatelji vam govore jedno, pedijatri drugo, ja mislim da će deca svakako porasti šta god da jedu, pa ne pravim veliku filozofiju oko toga. Uvodiću mu sve polako, prvo povrće, pa malo i voće, da vidimo šta i kako podnosi. Čitam i literaturu u vezi s tim, a komentare slušam, pa na kraju uradim onako kako mislim da će njemu najviše odgovarati.

Mada nema ništa protiv dojenja u javnosti, volela bi da postoje i neka mesta sa posebnim prostorijama u kojima bi majke mogle da nahrane bebe.

- Naš grad nije u potpunosti prilagođen ženama sa malom decom i deci. Postoji mnogo kafića u kojima postoje delovi namenjeni najmlađima - imaju velike bašte ispred, igračke i sprave, ali nemaju posebnu prostoriju za žene koje doje, neki deo sa zavesom i stolicom, pa su majke primorane da odu do toaleta, da se negde sakriju kako bi nahranile bebu. Pristalica sam dojenja u javnosti, ali ja ne mogu to da radim bilo gde. Potreban mi je neki kutak za to jer na dojenje gledam kao na intimni čin između mene i moje bebe, pa ne vidim razlog zašto bi drugi morali da prisustvuju tome. Nisam protiv toga, ali kako ko voli.

Ana Bebić: Život se potrudi da sve stvari na kraju dođu na svoje mesto

Savete u vezi sa Matejinim vaspitanjem usvaja, ali se najviše oslanja na intuiciju i sopstveni instinkt.

- Moja mama mi uvek da neki dobar savet, ali ona je odgajala decu pre trideset godina i pretpostavljam da se seća samo lepih momenata u vezi s tim. Uglavnom slušam prijatelje i dopada mi se ono što piše u knjizi “Šta očekivati u prvoj godini”, to štivo mi je mnogo pomoglo kad je Matija u pitanju, rešilo mi je dosta nedoumica. U svom okruženju imam dosta prijateljica sa malom decom i zadovoljstvo mi je da sa njima komentarišem naše bebe i da se međusobno savetujemo.

Najlepša su joj jutra sa Matijom.

- Kad ustanem i priđem krevecu, a on se smeje, to mi je najlepši momenat. Onda ga slušam kako priča nešto, guguče, razgovara sa satom na zidu. Prelepo mi je da ga posmatram dok otkriva svet oko sebe, pratim kako sve upija, razgleda svojim malenim okicama.

Maja Gašić

Autor