Gordana Stijačić: Uživanje u kafiću Dejana Bodiroge

Autor:

12.11.2018 14:35

Foto:

Foto:



U milionskom gradu na severu Grčke voditeljka RTS-a obišla je Belu kulu i Crkvu Svetog Dimitrija, šetala Aristotelovim trgom i uživala u dobroj atmosferi u kafiću našeg proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge 

Solun je grad u koji sam najčešće putovala. U njemu sam mnogo puta bila i sa decom, kćerkom Milicom i sinom Mihajlom, i oni su ga zavoleli. Zajedno smo ga posetili i ove godine tokom letnjeg odmora u Grčkoj.

Bela kula

Znamenitosti Soluna obiđem svaki put i uvek o njima čujem nešto novo i zanimljivo: od Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, Bele kule, koja je nekada služila kao zatvor a danas je interaktivni muzej i simbol grada, na koju možete da se popnete kružnim stepenicama i uživate u jedinstvenom panoramskom pogledu, do Aristotelovog trga i brojnih crkava.

Crkva Svetog Dimitrija

Posle Zejtinlika, omiljeno mesto mi je crkva podignuta u slavu sveca zaštitnika Soluna, Svetog Dimitrija čudotvorca. Izgledom podseća na Crkvu Svetog Marka u Beogradu. Podignuta je na lokaciji gde su se nekada vodile gladijatorske borbe, a kupatilo u kome je po predanju Sveti Dimitrije zatočen i ubijen 306. godine, po nalogu cara Maksimilijana, jer je širio hrišćanstvo, sačuvano je kao kripta. Tu se nalaze vredni muzejski eksponati iz perioda ranog hrišćanstva. U unutrašnjosti crkve je i sarkofag sa moštima Svetog Dimitrija. Crkva je najznačajniji verski objekat u Solunu i uvrštena je na Uneskovu listu kulturne baštine.

Čas istorije

Kada sam sa decom u Solunu, obilasci grada su prilika da oni saznaju mnogo stvari iz istorije. Ono što se nauči na takav način nikada se ne zaboravlja. Milica i Mihajlo vole priče iz grčke mitologije, sve ih zanima i rado postavljaju pitanja. Doduše, na neka je teško odgovoriti. Na primer, pitali su me zašto u Solunu postoji Aristotelov spomenik, ali ne i Platonov i Sokratov?

Pogled s mora

Išla sam i na krstarenje solunskom regijom, i to brodićem na kom sam i pre plovila, ali ne sa decom, pa sam zbog njih opet pošla. Grci i na ovim kratkim turama pokazuju kako se trude oko svakog gosta. Obilazak traje sat i po- dva i ne košta mnogo, a na brodu se dobije i piće i malo posluženje. Vredi pogledati Solun s mora, jer se doživi na potpuno drugačiji način. Samo s pučine se vidi koliko je arhitektura grada ujednačena, s koliko je ljubavi i strpljenja planski građen.

U kafiću Dejana Bodiroge

Blizu Aristotelovog trga, na samoj obali mora, nalazi se kafić našeg proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge. Veoma je posećen i popularan. Lepo je uređen i, što je najvažnije, ima odličnu atmosferu, sličnu onoj u najboljim beogradskim lokalima. Teško je naći slobodan sto. Tu sam sela s decom na piće, da se odmorimo. Aristotelov trg, smešten u centru grada, jedan je od najpopularnijih i najvećih u gradu i najvažnije mesto okupljanja mladih. Na njemu se organizuju velike proslave, kao što je doček Nove godine. U blizini je i stara pijaca, omiljena kod srpskih turista, pa se tu često može čuti srpski jezik.

Suvlaki i giros

Kada boravite u Grčkoj ne možete a da ne uživate u njihovoj predivnoj kuhinji. Nijedan moj boravak tamo ne prođe bez suvlakija i girosa, posle čega ide slađenje uz čuvenu baklavu sa pistaćima. Volim i grčke sladolede, jer su bogatog ukusa. Uvek imaju više šećera, cimeta i vanile u odnosu na druge. Dopadaju mi se i njihove hladne poslastice sa svežim i suvim voćem. Nikada se u Beograd ne vraćam bez grčkih delicija, ovčijeg sira, crnih maslina sa bademom ili paprikom, alve i slatkog od mladih oraha i pomorandže. Slatko od mladih, nezrelih oraha sa mekanim jezgrom je specijalitet neobičnog ukusa koji obožavam.

Kupovina

U Solunu je šteta propusti kupovinu, pošto je nekoliko centralnih ulica pravi raj za sve koji vole da po povoljnim cenama nađu dobre odevne komade. Izbor je, doduše, takav da se umorim već posle obilaska nekoliko prodavnica, jer ne znam za šta bih se pre odlučila. Na kraju uvek kupim i što treba i što ne treba. Postoje i mesta na kojima može da se pazari i ekskluzivnija odeća, ali takođe po pristupačnijoj ceni nego kod nas. Ove godine tamo sam nabavila jednu kožnu jaknu.

Grad čine ljudi

Tokom brojnih odlazaka u Solun bila sam u prilici da pričam sa njegovim stanovnicima, družim se sa njima i bolje ih upoznam. Grad čine ljudi, a Solunjani su dobri i gostoprimljivi i razlog više što se ovom gradu uvek rado vraćam.

Solun trivija

Nadomak Soluna je Srpsko vojničko groblje Zejtinlik, na kom su grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta. Podignuto je na mestu na kojem se tokom 1916. godine nalazila poljska bolnica srpske vojske. Sav materijal za izgradnju donet je iz Srbije, a Grčka je besplatno ustupila zemljište od oko 7.000 kvadratnih metara.

Maja Gašić

Autor