Srđan Karanović o kultnom filmu "Petrijin venac": Hteo sam da napravim drugačiji film o selu

Autor:

16.11.2018 13:00

Foto:

Foto:



Film "Petrijin venac" u režiji Srđana Karanovića snimljen u produkciji Centar filma, koji je digitalno restauriran prikazan je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci. Snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, film je ostao zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Domaći Film ?????????? ?? (@velike_slike) дана 2. Окт 2018. у 10:41 PDT

Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića. Srđan Karanović kaže za Tanjug da je bio potpuno potresen kada je pročitao knjigu Dragoslava Mihailovića "Petrijin venac".

- Verovao sam da od tog štiva mogu da napravim sjajnu televizijsku seriju. Ponudio sam takvu seriju tadašnjoj Televiziji Beograd jer mi je tražila nešto novo nakon velikog uspeha TV formata "Grlom u jagode" koji je kod publike imala veliki uspeh. Moj predlog se dopao urednicima televizije. Od Dragoslava Mihajlovića su otkupljena prava i dugo sam pisao scenario za seriju u trajanju od 10 epizoda. Kazali su da im je to mnogo, pa sam skraćivao na šest epizoda, pa na četiri... pa sam onda onda odlučio da napravim film. Otišao sam u Centar film, oni su napravili koprodukciju sa Televizijom Beograd i tako je nastao "Petrijin Venac".

Slavni reditelj je dodao je uvek želeo da snimi nešto novo i nešto što "ne zna"

- Želeo sam da se namučim i iscedim iz sebe nešto što je na svoj način autentično i drugčije. Filmovi su u stvari neka vrsta igra, a u svakoj igri postoje različita pravila. Koristio sam različita pravila u snimanju različitih filmova - kazao je Karanović.

Prema njegovim rečima, kada je snimao "Petrijin venac" želeo je da napravi drugačiji film od dotadašnjih ostvarenja koja su nastajala na temu seoskog života u Jugoslaviji.

 - Imao sam ideju, da to malo umijem, da osvetlim. Zvao sam legendarnog snimatelja Tomislava Pintera i rekao mu da bih voleo da sve izgleda kao kada bi Viskonti došao na srpsko selo i snimio film. Onda smo zajedno došli do nekih rešenja...odnosa crnih i belih boja...Suptilno smo stilizovali film tako da ta stilizacija ne bode oči...tako je seoski i rudarski film bio drugačiji od svega što je na tu temu snimano u Jugoslaviji - kazao je Karanović.

Kaže za sebe da je bio gradsko dete koje je odraslo u Beogradu i kasnije se smucalo po svetskim metropolama...

- Urbana psihologija mi je bila bliža od života na selu. Sa druge strane kako se snimaju filmovi o Luju 14. ili naučno-fantastični spektakli? Pa jednostavno...bavite se velikim istraživanjem, što sam ja i učinio. Moj otac je bio etnolog po obrazovanju i u kući sam imao prilike da učim o folkloru. Pozvao sam etnologa Ranka Barišića koji je tada radio u Etnografskom muzeju u Beogradu i postavio mu milion pitanja. Svojim znanjem i istraživanjem sam inficirao i ostale članove filmske ekipe i tako je nastao "Petrijin Venac - kazao je Karanović.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bufonerija (@bufonerija) дана 28. Окт 2017. у 5:00 PDT

Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Film "Petrijin venac" će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

Maja Gašić

Autor