Milan Karadžić: Milenu Dravić su krasile čarolija i harizma

Autor:

19.11.2018 20:30

Foto:

Foto:Pozorišni, filmski i televizijski reditelj u intimnoj abecedi otkriva zašto bi želeo da ima čarobni štapić, kako neke laži mogu biti dobre i lekovite i zbog čega su žene bolji deo ljudskog roda

a Ana, kćerka, završava psihologiju, sad daje poslednje ispite. Ponosan sam na nju. Bila je vrlo nemirna i problematična u tinejdžerskom dobu, a izrasla je u sjajnu devojku.

b Buha, Pozorište “Boško Buha”, moja matična kuća već 30 godina. Bio sam i umetnički direktor i, što je važnije, reditelj. Komad “Oliver Tvist” je moja 40. režija u Buhi, takoreći jubilej. Svi čekamo kraj renoviranja i čeznemo da se vratimo na našu scenu.

c Cetinje, koje mnogo volim. Prelep gradić sa tradicijom, istorijom. Baba po ocu je odatle, kao mali sam tamo odlazio, kasnije vrlo često tamo boravio, čak i radio jednu divnu predstavu.

č Čarolija, čarobno. Pošto sam u pozorištu specijalista pre svega za bajke, bilo bi dobro da imam neki čarobni štapić kad režiram, da se mnoge stvari sklope. Kao nekom magijom.

ć Ćemovsko polje. Imam divne uspomene s Ćemovskog polja, koje je pod predivnim vinogradima. Kao klinci smo se kupali u obližnjoj reci Cijevni, i doživeli tamo razne avanture.

d Dorćol. Volim ga. Dugo živim tamo i upoznao sam sve kafane i kafiće, omiljeni mi je Duomo, gde obično zakazujem poslovne sastanke.

dž Džepovi, uvek mi fale. Posebno leti, kad ih nema dovoljno za sve što mi je potrebno. Zimi je lakše jer nosim jakne i prsluke koji ih imaju mnogo.

đ Đeca. U “Oliveru Tvistu” ih ima 22, divni su, sjajno pevaju i igraju. Oduševljen sam njima.

e “Evgenije Onjegin”, Puškinova poetska drama, predivna priča koja je uzvišena, ljubavna, a opet i tužna i strašna, sjajno napisana.

f Filmovi. Volim i da ih gledam i da ih radim. Što sam stariji i duže u pozorištu, sve više mi prija da ih snimam.

Razotkrivanje Milana Karadžića: tuđe tajne pretvara u dobar scenario

g Gračanica. Sad sam tamo boravio, imali smo premijeru Gogoljevog “Revizora” kog sam režirao. Simbol života i opstanka Srba na Kosovu. Oko manastira se sve više gradi i dešava, raste to malo mesto.

h Harizma, fantastična reč, iako ne znam ni sam šta je. Više je osećaj. Ovih dana sam je pominjao u vezi sa predivnom Milenom Dravić. Radio sam dve predstave s njom, “Bokeški d-mol” i “Harold i Mod”. Milena je bila glumica koja je imala ogromno uzbuđenje, strah, naizgled i nesigurnost uoči početka predstave. Ali pošto sam je znao, nisam se na to obazirao, jer kad bi izašla na scenu, u publici bi se osetio samo huk i počinjala je da pleni. Čarolija, moć snažne ličnosti, koja je svoja. Mislim da je to nju krasilo.

i Istina, suština nekog našeg posla. Mi smo tragači za istinom, to je nešto što nam je uvek potrebno. Treba mnogo kopati i tražiti, pošto je mnogo laži oko nas, u životu, politici, istorijskim tumačenjima.

j Junaštvo. Kao da se loše i pogrešno tumači u poslednje vreme. Podrazumeva i čojstvo. Malo ga je danas, često se pripisuje nekim drugim osobinama, lukavosti, bahatosti. Fali ga ljudima.

k Kuća, dom, porodica.

l Laž. Nije uvek loša, ima i neke dobre osobine. Neke mogu biti važne, dobre, okrepljujuće i lekovite. Umetnost i laži su, na kraju krajeva, deo istine, zamotane u neku lažnu priču.

lj Ljubav. Bez nje nema ničega, ni predstave, ni filma, ni serije, ni drugarstva, ni porodice. Najvažnija je, bez dileme.

m Muzika. Bez nje se ne može. Nekad je i totalna tišina muzika. Dosta vremena provodim na moru, a ponekad je najlepše kad se čuje samo ljuškanje mora i talasa. Sve je manje neke fine muzike, prijatne uvu, gde god da odeš, svugde su neki teški, žestoki ritmovi, poplava loše muzike i zvuka. Malo je klasike.

n Nikšić, moj rodni grad. Volim da ga obiđem, iako mi se familija odselila.

nj Njegoš, veliki pesnik. Uvek se iznova divim njegovim stihovima i predivnim metaforama.

o Ovas, kažu da je zdrav. Često odmorim želudac ovsenim kašama.

p Pozorište, ipak sam ogromni deo života u njemu. Hram, verujem više u njega nego u bilo koji drugi hram, i kao čovek i kao reditelj.

r Radost. Treba se što više radovati i raditi na tome da se ljudi raduju, širiti to. Sve više slušamo o tome da je to okrepljujuće, da je radost najbolji antioksidans.

s Sela. Volim ih, mada nikad nisam živeo na selu, a danas mi i te kako prija kad odem u posetu prijateljima. Što sam stariji, sve više prija.

š Šume. Predivne su. Volim da prošetam onom ogromnom borovom od Crnog jezera prema Žabljaku, još kao mali sam tuda trčao i jednom čak i naleteo na jelena. Čudesna je.

t Tajna. U pozorištu je veoma dragocena i bitna, uvek treba imati neku tajnu kojoj se teži i držati neku koja se ne otkriva. I u serijama i u filmovima tajne treba znati nositi. Pojam, uzor, cilj, sredstvo.

u Ustajanje ujutru. Što sam stariji, sve mi je bitnije. Nekad sam se budio u pola dana. Nije lako ustati, posebno kad voliš da zaglaviš noću, ali sam naterao sebe da mi to postane važno.

v Vera, ali ne u crkvenom smislu, nego kao neka lična, intimna stvar. U sebe, svog prijatelja, ženu, decu, brata. Vera u život. Treba verovati. To daje snagu i puni čoveka.

z Zdravlje. Za ljude koji uđu u godine, poput mene, ono postaje mnogo važno i bivamo opsednuti njime, što je prirodno.

ž Žene, bolji deo ljudskog roda. Svojstvenije su im i vera, i ljubav, i nada, i doslednost, i mnoge druge osobine. Bilo bi nam bolje da ih više isturamo.

Maja Gašić

Autor