Goran Šušljik o supruzi Irini: To je temperamentan odnos, nemoguće je drugačije

Autor:

25.11.2018 20:00

Foto:

Foto:



Posle velikog uspeha serije ‘Koreni’ istaknuti glumac i producent otkriva kako na poslovnim projektima sarađuje sa suprugom Irinom Dečermić i na koji način vaspitava sinove Đorđa i Dušana

Dobre kritike i dva miliona gledalaca po epizodi serije “Koreni” Goranu Šušljiku mame osmeh. Taj osmeh se retko viđa na licu glumca poznatog po dramskih ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji. Budući da je i producent, on je uspeo da kapitalno delo naše književnosti, kakav je roman Dobrice Ćosića, pretoči u seriju i ostavi je pokolenjima, potomcima za kojima se traga u priči, pa i svojim sinovima Đorđu (10) i Dušanu (6).

Irina Dečermić i Goran Šušljik: Godišnjica veridbe

- Naša literatura me intimno i lično određuje i motiviše, u njoj tražim inspiraciju za teme koje me se tiču. Arhetipska situacija porodice Katić, bez obzira na politički i socijalni kontekst, uzbudljiva je. Ti sukobi i lomovi u porodici postoje od grčke drame do danas, i sadrže univerzalne teme - objašnjava Goran motive za ekranizaciju romana.

Ponovno iščitavanje “Korena” pred snimanje serije Šušljiku je otvorilo nova polja u razumevanju Ćosićevog dela, ali i nova preispitivanja:

- U zavisnosti od toga u kom periodu života čitate roman, pronalazite ono što vas dotiče. Sada imam decu, otac mi je još živ. U odnosu prema deci, ženama, Ćosić otvara ranjivo biće svih nas ovde. Pronalazio sam važne stvari: šta je identitet, ko smo mi, da li sve treba da ode dovraga da bi se loza nastavila, ko smo i kakvi ćemo biti, pitanja su kojima se čovek bavi u 50. godini - kaže glumac koji je u martu proslavio 49. rođendan.

Roman i serija slikaju Srbiju s kraja 19. veka, kad su političke strasti bile isključive kao i danas, pa se postavlja pitanje da li se išta promenilo u proteklih 12 decenija.

- Promenile su se neke okolnosti, ali ono što čini političku srž Srbije nažalost nije. Ne verujem ni da će se promeniti, bez obzira na koji način razgrađivali naš politički život. On ne ide u napredak. Zato je uzbudljivo iznova čitati misli i replike koje je Ćosić napisao.

Goran Šušljik: Šta je muškarac bez brade (foto)

Na temu Dobričinog preispitivanja porodice, tog stuba društva, Šušljik ukazuje na nasilje u porodici, u kom je samo tokom ove godine godine ubijeno 26 žena.

- Nasilje postoji, a uzroke nalazimo u romanu i seriji. Oni ne moraju biti psihološke prirode već su sklop mnogih činilaca. U seriji smo uspeli da veoma delikatno otvorimo put nade, da prikažemo kako je moguće preživeti sve teške okolnosti.

VOŽNJA U TIŠINI

Pitanje potomstva podjednako je aktuelno kao i u vremenu koje Ćosić opisuje jer u 2017. samo šest opština u Srbiji imalo je pozitivan prirodni priraštaj.

- Naša pokolenja nisu samo naša krv. Ćosić je, s obzirom na svoj politički aktivizam, često olako i površno čitan i pogrešno optuživan za nacionalizam. Teško da mogu da se setim autora koji je na tako jasan, direktan, a emotivan način odslikao šta su problemi ovog naroda i otvoreno se suočio sa njima. Treba biti nacionalista, imati hrabrosti i mudrosti da se to razume i ponuditi odgovor, mogućnost za preživljavanje - govori Šušljik i kao pouke ističe ljubav, prihvatanje i davanje sebe.

Na tim postulatima glumac održava svoju porodicu, i kaže kako su mu i knjiga i serija pomogle da osvesti mnoge činioce u životu, pa tako i vrednosti koje prenosi na sinove.

- Često se vraćam onome čemu su mene roditelji učili. Tada shvatim da je vožnja u tišini od kuće do mesta treninga mog starijeg sina značajnija od pridika o moralnim i estetskim vrednostima koje želim da mu prenesem. Ne možete detetu sve da ispričate, treba nešto samo da shvati. Kad-tad ono će razumeti zašto su roditelji nešto činili.

Goran i njegova supruga, kompozitorka Irina Dečermić (52), autorka muzike u “Korenima”, često rade zajedno. To im pomaže da jedno drugo dodatno razumeju.

Irina Dečermić i Goran Šušljik – Intimni dnevnik bučne porodice

- Pokušavam da suzbijem svoje impulse, koji su prejaki, jer nekad hoću da sve konce držim u rukama. Imam poverenje u to da Irina razume i oseća mnogo bolje ono što bih ja želeo. Slušajući nju i ono što ona radi dosta saznajem i o onome što ja radim. To podrazumeva niz ne tako lakih odluka. Ne teče to mirno. To je temperamentan odnos. Nemoguće je drugačije. Nismo mi slučajno zajedno 18 godina.

Maja Gašić

Autor