Zoe Kida: Najponosnija sam kada vidim da deca pevaju naše pesme

Autor:

03.12.2018 14:03

Foto:

Foto:



Osim što afirmiše pop, fank i soul zvuke, beogradska muzička atrakcija "Zemlja gruva", koja ovih dana obeležava deceniju postojanja, pokazala je u praksi da višečlane grupe mogu uspešno funkcionisati uprkos razlikama u mišljenju

Mada se sastav Zemlje gruva menjao s godinama, ovaj bend je uspeo da opstane na domaćoj sceni čitavu deceniju zahvaljujući autorskoj muzici visokog kvaliteta i prepoznatljivom stilu u kome dominiraju afro ritam, soul, džez, sving. Nastupom u Studentskom kulturnom centru 8. decembra obeležiće deset godina postojanja, a producent i kompozitor Milovan Bošković  i pevačice Ana Đurić , poznatija kao Konstrakta, i Ana Radonjić , znana kao Zoe Kida, otkrivaju kakvi su bili počeci i s kakvim iskušenjima su se suočavali.

Zoe Kida o borbi sa viškom kilograma: Taj ponedeljak nikako da svane

- Danas više nismo mladi bend. Iskustvo nas je očvrsnulo i Zemlju gruva u sledećih deset godina vidimo kao jezgro koje će okupljati još mnogo talentovanih autora i povećati svoj uticaj na prostorima bivše Jugoslavije, a i šire - ističe prvi kreativac grupe Milovan Bošković. - Kako smo se mi menjali, tako se menjala i naša publika. Svaki novi član benda donosio je svoj kreativni pečat, pa su se i u publici pojavljivala nova lica. U međuvremenu smo postali roditelji, kao i veliki broj ljudi koji su nas slušali od početka karijere.

U Zemlji gruva se, pored Milovana i dve Ane, nalaze Đorđe Antić (trombon), Marko Vlajčić (bas), Luka Lopičić (sintisajzer), Dušan Sarić (klavir), Arion Petrovski (bubnjevi), Ivan Radivojević (truba) i Andrija Daničić (saksofon). Veliki broj članova zahteva dobru organizaciju, za koju je zadužen Milovan.

- Mi smo dobro uigran tim s jasno definisanim odgovornostima. Nema potrebe da se bilo ko od nas podseća kad su probe ili svirke. Studio je omiljeno mesto kako za ljude iz benda, tako i za prijatelje i kreativne saradnike. Po ceo dan sam u njemu, kuvam kafu, dočekujem, ispraćam i perem šoljice. Većina članova Zemlje gruva bavi se isključivo muzikom. To je, na moju sreću, slučaj i sa mnom.

Zoe Kida: Nastup sa Femijem Kutijem u jednom od najlepših amfiteatara (foto)

Ana Đurić Konstrakta otkriva da je poslednja decenija u njenom životu bila veoma uzbudljiva.

- Zadovoljna sam onim što smo postigli. Naučili smo kako stvari funkcionišu na sceni kojoj pripadamo. Zauzeli smo neko prepoznatljivo mesto. Radili smo ne obazirući se na zakonitosti ovdašnjeg muzičkog tržišta. Srećna sam što Zemlja gruva traje uprkos atmosferi koja nije uvek podsticajna za ono čime se bavimo. Sad kad smo iskusni, radujem se onome što nam predstoji - kaže Konstrakta, a s njom se slaže Ana Radonjić - Zoe Kida:

- U proteklom periodu sam odrasla i upoznala sebe. Spoznavali smo se i međusobno, naučili da funkcionišemo zajedno i stvorili neki naš imaginarni svet. Iskreno, ovih deset godina je proletelo, ali kad pogledam unazad, mnogo toga je iza nas.

LEK PROTIV DOSADE

Svaki od članova benda dao je doprinos u kreiranju muzike i tekstova.

- Dešavalo se da stvari ne ispadnu onako kako ih je autor pesme zamislio, što je normalno kad se radi u grupi. No, to nikad nije bio problem. Kompromise nikad nismo pravili u želji da se dopadnemo svima. Uvek nam je bilo najvažnije da zadržimo naš autentični muzički izraz. Najbolji je osećaj kad uspete da napravite nešto što je lako razumljivo, a ima “težinu”. Pesme koje osećam kao svoje su “Mama”, “Tuga”, “Đango” - priznaje Konstrakta.

Ana Radonjić “broji sitno”: Slatko iščekivanje devojčice

Otkako je postala mama u februaru ove godine, Zoe Kida još više želi da stvara.

- Najponosnija sam kada vidim decu koja pevaju naše numere i rastu uz našu muziku. A svaki nastup je jedno iskustvo više i uvek je potpuno drugačiji od prethodnog. Zbog toga ovaj posao ne može nikada da nam dosadi. Danas u odnosu na juče imamo više samopouzdanja, ali još sviramo sa istim uzbuđenjem. Možda sam malo smirenija nego pre, najviše što se tiče stila, ali me scena i dalje inspiriše na to da pokažem kreativni potencijal.

Članovima Zemlje gruva velika je želja da u narednih deset godina privuku neku novu publiku.

- Nadam se da ćemo zainteresovati inostranu publiku za ono što radimo i pojaviti se na nekom velikom evropskom festivalu. Uz to, sigurna sam da će naša kreativnost i stvaralački potencijal tek iznedriti hitove po kojima će nas pamtiti - uverena je Zoe Kida, a Konstrakta se nadovezuje:

Stigla naslednica: Porodila se Zoe Kida (foto)

- Zemlju gruva vidim kao bend koji polako ali sigurno dobija stalnu publiku u čitavom regionu. Volela bih da naš studio Gruvlend proširi svoje delovanje na rad sa novim autorima, gde sebe vidim kao podršku u produkciji. U okviru tog studija radimo i na našim solo projektima, koje ćemo objavljivati u narednom periodu.