Bojana Novaković: Moj privatni život je uzbudljiviji ako javnost nije upućena u njega

Autor:

07.12.2018 18:44

Foto:

Foto:



Najuspešniju glumicu srpskog porekla u svetu, umetnicu koja je delila filmski kadar s Melom Gibsonom i Kijanuom Rivsom, a status zvezde potvrdila ulogom u seriji ‘Instinkt’, nežne uspomene vezuju za detinjstvo u Beogradu, sada uživa u borilačkim sportovima i tvrdi kako joj je privatni život uzbudljiviji ako javnost nije upućena u njega

Alan Kaming joj je kolega, prijatelj i velika inspiracija

Zbog toga što se ne eksponira u javnosti i svoju intimu čuva isključivo za sebe, malo ko je do tančina upoznat sa biografijom Bojane Novaković (37), jedne od najuspešnijih srpskih glumica u svetu. Većina zna to da je sa sedam godina otišla u Australiju, da je diplomirala glumu u Sidneju kao student generacije i tamo vrlo brzo postala priznata kao filmska, televizijska ali i pozorišna umetnica. Holivud je osvojila ostvarenjima “Ivica tame”, gde je igrala s Melom Gibsonom, i “Generation Um”, u kom joj je partner Kijanu Rivs, a domaću publiku filmovima “Šišanje” i “Optimisti”.

Lepa Srpkinja bavi se i humanitarnim radom kroz organizaciju “The B Project”, takođe je i odličan fotograf, uz to i piše i režira. Pasionirani je gledalac MMA borbi i, iako izgleda kao nežna i krhka devojčica, trenira borilačke veštine. Tu svoju “grublju” stranu pokazala je i kroz lik Lizi Nidam, detektivke u seriji “Instinkt” koja se trenutno emituje širom planete, a i kod nas na kanalu Fox Crime.

Na setu serije "Instinkt" sarađuje i druži se sa Anitom Laušević

Uočljiva je snažna privlačnost između vas i Alana Kaminga, drugog glavnog glumca u seriji “Instinkt”. Kako je raditi s njim?
- Uživanje. Nisam ga poznavala pre nego što sam dobila ulogu u seriji, a dosad smo izgradili sjajan odnos i kao prijatelji i kao saradnici. On je neverovatno talentovan i imam veliku sreću što mogu da učim od njega. Alan je moja inspiracija, želim da postignem to što je on postigao. Posmatram ga u nadi da ću raditi stvari na isti način kao on. A malo sam i takmičarski nastrojena pa mi je želja da ga prestignem. Vrlo smo bliski, divno sarađujemo.

Hoćete li ga dovesti u Srbiju, pričate li mu o našoj zemlji?
- Može da dođe kad god poželi. Naravno da pričamo. Nego, znate li da je žena koja mi sređuje kosu Srpkinja? To je Anita Laušević, a žena koja brine o Alanovoj frizuri je iz Hrvatske. Svako jutro kad dođem na set i sednem u stolicu, nas tri kao neke babe pričamo na srpskom i pijemo kafu.

Da li trenutno živite u Americi?

- Ja sam od onih što govore da im je kuća svuda, koji se presele tamo gde dobiju posao. U Njujorku sada snimam seriju, i odlučila sam da mi on bude baza, jer sam tako bliže Beogradu.

Koliko često posećujete Beograd?
- Dolazim jednom godišnje i ostajem čitav mesec. Trenutno završavam dokumentarac o svojoj tetki Gordani iz Užica, pa sam kad dođem time preokupirana. Trebalo bi da bude gotov ove godine.

Sa Kijanu Rivsom igrala je u filmu "Generation Um"

Čime se bavi dokumentarac i otkud to da snimate film o tetki?
- U početku nisam imala nameru da snimam tetku, htela sam samo da napravim kratak film kako bih naučila da koristim program za editovanje. Otišla sam kod nje pošto mislim da je ona veoma interesantna osoba, ceo njen život je ludilo. Snimala sam je i pokazala to producentima iz Beograda, koji su mi rekli da moram da napravim dokumentarac o njoj, i to u trajanju od sat-sat i po. I ovaj je, kao i mnogi dokumentarci, nastao slučajno, ali samo zahvaljujući tome što je tetkina lična biografija, ali i priča cele njene porodice, fenomenalna. Gordana je lik za film i hvala bogu da sam stigla do nje pre Kusturice.

Koja vas najranija sećanja vežu za Srbiju?

- Prva su ona iz dečjeg Pozorišta “Boško Buha”. Sećam se da me je neko podigao na binu da pevam uspavanku i da su mama i tata govorili kako ću biti glumica. Tata me je stalno vodio na neke modne revije, to pamtim. Živo se sećam šetnji po gajevima u selima mojih baka i deka. Tatino selo se nalazi u blizini Užica, a nana i deda sa mamine strane su iz Požege, gde sam provodila leta sa braćom i sestrama. Igrali smo žmurke do devet-deset uveče. Volela sam da jedem sladoled kapri i eurokrem i stalno sam tražila mami pare za to. Jednom mi je rekla da bi ona da ide na Mesec, ali ne može. I onda smo moje društvo i ja, to nikad neću zaboraviti, napravili svemirski brod od nekih kutija kako bi mama mogla da otputuje na Mesec, a mi da dobijemo novac za sladoled. Na kraju smo potpuno zaboravili za šta nam trebaju pare i uživali u igri.

S kim se viđate i družite kad ste u Srbiji?
- Najčešće s porodicom. Ne postoji verovatnoća da dođem, a da ne posetim tetku. Družim se s prijateljima, a sa njima i sarađujem. To su Miloš Stojanović, koji je producent mog dokumentarca, i Nevena Madžarević, ona je moja bliska drugarica.

Stihove pesme "Tamo daleko" istetovirala je na ćirilici

Da li ste u skorije vreme dobijali ponude od naših reditelja?
- Volela bih da zaigram u nekom domaćem ostvarenju, ali već dugo me niko nije pozvao. Dešavalo se, doduše, da me zovu da radim nešto, a da ja ne mogu da dođem jer sam zauzeta nekim drugim snimanjem.

Poznato je da se pored glume bavite raznim stvarima: humanitarnim radom, fotografijom, režijom. Istovremeno ste i pasionirani gledalac MMA borbi. Jeste li nekad trenirali taj, za većinu grub sport?

- Vežbala sam maj taj i dopada mi se. To je više mentalna nego fizička disciplina. Komunikacija između vas i vašeg tela bez ikakvog spoljašnjeg uplitanja. Ponekad čak i ne razmišljam o tome kao o vežbanju. Počela sam da učim i džiju-džicu, ali to mi je preteško, ipak sam ja dama u godinama.

Danas ste više nego ranije tajanstveni u vezi sa svojim privatnim životom. Zašto?
- Više mi nije zanimljivo da pričam o tome, a i shvatila sam da je moj privatni život daleko interesantniji, bolji i uzbudljiviji što je javnost manje upućena u njega.

Da li vam je potreban partner da biste se osećali srećno?
- Naravno da ne, ali partnerstvo na bilo kom nivou, prijateljskom, ljubavnom, poslovnom ili porodičnom, veličanstven je i ispunjavajući element svakog ljudskog bića.

Želite li da se ostvarite kao majka?

- Zanimljivo pitanje. Jeste li ikad pitali muškog glumca koji se još nije ostvario kao otac da li to želi?

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bojana Novakovic (@bojnovak) дана 12. Јун 2018. у 8:34 PDT

Jeste li zadovoljni time kako u ovom trenutku izgledaju vaš privatni i poslovni život?
- Nikad nisam zadovoljna.

A uspehom koji je postigla serija “Instinkt”?
- Veoma. Ovo je prvi put da je glavni lik u nekoj seriji, a koja se emituje na kablovskoj televiziji, gej. Produkcija je mogla profesoru Dilanu, koga tumači Alan Kaming, da dodeli nekog kul momka, nekog normalnog partnera, ali umesto toga mu je pridružila još jedan karakter koji do sada nije viđen na televiziji - ženu koja se bavi profesijom u kojoj dominiraju muškarci, koja je emocionalno nedostupna i koja se ne folira da je jaka. Lizi ne glumi nadređenog, ona to jeste. Obično imate ženu koja treba da vodi glavnu reč, da bude “bossy”, a ona to ne može jer je previše emotivna i nežna. A Lizi je prava šefica i profesor se stalno svađa s njom zbog toga. Njena prošlost je mračna, i iako nije svaka epizoda o tome, udubljujemo se u njen lik. Na kraju, ovo je jedna veoma pozitivna, duhovita serija, i nije tipično ostvarenje sa kablovske. Mnogo mi je drago što radim ovo.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bojana Novakovic (@bojnovak) дана 28. Јан 2018. у 12:07 PST

Da li vam je to najzahtevnija uloga u karijeri?
- Svim likovima koje tumačim bavim se detaljno. To mi je jedan od omiljenih delova posla - istraživanje o liku, upoznavanje sa profesijom i ljudima iz miljea mog junaka.

Možda vam je Lizi omiljena uloga?
- To je kao da moram da odaberem omiljeno dete, ne mogu tako da gledam na uloge. Lizi je lik sa kojim sam provodila najviše vremena, sad snimamo drugu sezonu, i mogu vam reći da mi nije lako s njom. Ona je mnogo zatvorena i kad dođem na snimanje raspoložena i vesela i hoću još da ludujem jer je na setu uvek zabavna atmosfera - slušamo muziku, smejemo se i šalimo - moram da se smirim pošto ne smem toliko razdragana da uđem u njen karakter. Nekad baš moram da se koncentrišem na to. Ja sam privatno vrlo otvorena osoba, funkcionišem po principu “što na um, to na drum” i sve emocije iznosim na videlo, svaka se vidi na mom licu, a Lizi je sušta suprotnost. Veliki je izazov igrati je, a ja volim izazove, i mada mi je nekad teško s njom, obožavam njen lik.