Akcija bez dublera: Miloš Biković o "Južnom vetru", strahu, glumačkim izazovima, Tomu Kruzu i beogradskom asfaltu

Autor: Svetlana Stojaković

08.12.2018 21:13

Foto:

Foto:Glumac otkriva da je akcione scene jurnjave automobilom po Beogradu u filmu ‘Južni vetar’ snimio bez pomoći dublera 

Trijumf “Južnog vetra” u Irskoj: Miloš Biković nagrađen na Subtitle Spotlight European Film Festivalu

Posle čestih uloga zavodnika, odigrao je lik momka s beogradskog asfalta

Jedan od naših najpopularnijih i najzaposlenijih glumaca Miloš Biković (30) proslavio je sa ekipom “Južnog vetra” to što je film pogledalo već pola miliona ljudi. Taj uspeh, koji nije čest kod nas, Bikovića raduje jer, kako kaže za Gloriju, publika je prepoznala kvalitet i uloženi trud. “Južni vetar” je značajan za njega iz razloga što je posle niza uloga zavodnika uverljivo dočarao lik momka s beogradskog asfalta.

Miloš Biković u društvu lepe manekenke na premijeri filma “Južni vetar” (foto)

- Bio je to iskorak za mene, koga ne bi bilo da se nisam oprobao u rolama romantičnih junaka, ali i izazov jer sam morao da ubedim sebe i kolege da mogu da iznesem tu ulogu. To mi je, kao umetniku, važno za dalji razvoj.

Na snimanju "Južnog vetra" lično je vozio u rikverc, ali u kontrolisanim uslovima

Miloš se u “Južnom vetru” nije libio da sedne za volan i izvede većinu akcionih scena bez pomoći kaskadera.

- Lično sam vozio u rikverc, ali u kontrolisanim uslovima. Brinuli smo o bezbednosti u saobraćaju. One najzahtevnije scene ipak su uradili profesionalci.

Medalja Puškina: Putin uručio rusko državno priznanje Milošu Bikoviću (video)

Na pitanje kako je vežbao vožnju u rikverc glumac duhovito odgovara:

Sa kolegom Miodragom Radonjićem

- Vežbao sam u privatnom životu, kada je brzo trebalo da dođem do parking mesta.

Dodaje da voli brzu, ali ne rizičnu vožnju jer ne želi da ugrožava svoj i tuđe živote. Zato se pre snimanja scena jurenja automobilima konsultovao sa ljudima stručnim za to.

- Na setu su s nama bili profesionalni vozači i njihovi saveti su mi značili. Na automobilu treba da se izvrše promene u kočionom sistemu kako bi moglo da se izvede sve ono što je prikazano u filmu. Današnji automobili imaju sistem koji ne dozvoljava da pravite kaskade. Te komplikovane kaskade s kolima uradili su profesionalni vozači.

U scenama sa vozilima uvek postoji doza straha, tvrdi Biković. Smatra da su retki glumci koji će poput Toma Kruza izvoditi vratolomije, većina angažuje dublere.

- Ako se sve pravilno proba pre snimanja, onda nema bojazni. Glumac samo treba da bude oprezan. Trudim se da sam uradim sve što mogu i da pre snimanja uvežbam sve trikove, ali nikada nisam radio komplikovane stvari u kakve se upušta Kruz.

Tokom snimanja "Južnog vetra" brinuo je o bezbednosti u saobraćaju

Izazovne su mu bile i scene u kojima go i bos trči po gradu.

Miloš Biković i Barbara Tatalović: Kako je lepa Valjevčanka osvojila srpskog Kerija Granta

- Nisam znao da li ću tako bos da nagazim na neko staklo, što mi je u kadru dalo dozu straha. Nije mi bilo lako ni da skačem sa terase sa tri-četiri metra visine, ali volim da probam nove stvari.