Bivša selektorka Marina Maljković: Poslove ne volim da obavljam polovično

Autor:

30.01.2017 15:18

Foto:

Foto:



Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, Marina Maljković, uoči Nove godine iznenadila je naciju odlukom da se povuče sa te pozicije. U proteklih pet godina sa nacionalnim timom ostvarila je fantastične uspehe, košarkašice Srbije tokom njenog mandata postale su prvakinje Evrope i osvojile bronzu na Olimpijskim igrama u Riju.

Zašto ste odlučili da se povučete s mesta selektora?

- Nisam osoba koja odluke, pogotovo ovakve prirode, donosi preko noći, bez prethodnog ozbiljnog razmišljanja. Posle završenog ciklusa i ostvarenog plasmana na Evropsko prvenstvo u Češkoj dobro sam razmislila da li sam u stanju da i dalje obavljam posao selektorke. Uprkos velikim sportskim ambicijama i želji da pomognem našem timu da ostane na vrhu, osetila sam fizičko i emotivno pražnjenje i određenu dozu zamora koji me je sustigao posle više od pet godina neprekidnog rada u klubu i reprezentaciji. Poslove ne volim da obavljam polovično, pa bi bilo sebično da od svojih igračica i saradnika tražim maksimum u situaciji kada ja nisam sposobna da dam sve od sebe.

Marina Maljković: U potrazi za svojom zvezdom

Pre godinu dana osnovali ste ‘Pokret za žensku košarku Marina Maljković’?

- Ne odlazim iz srpske košarke jer ću kroz ‘Pokret’ nastaviti da se trudim da se što više devojčica najmlađeg uzrasta besplatno bavi ovim sportom. Trenutno besplatno trenira njih blizu 400, a skromno smo zacrtali cilj da do kraja 2017. tu mogućnost kod nas iskoristi hiljadu devojčica. Moja ideja je da uključim što veći broj devojčica da se bavi sportom, a da njihovim roditeljima ne opteretim kućni budžet ni za dinar. Uz košarkaško znanje i fizičku aktivnost, trudimo se da im ukažemo na važnost obrazovanja, lepog ponašanja, međusobnog poštovanja, kako bi zbog tih pravih vrednosti bile cenjene u društvu.

Od ove sezone trenirate turski Galatasaraj, kakvi su utisci?

- Veoma sam zadovoljna kako idu stvari, radimo na tome da tim vratimo u vrh evropske košarke. Najvažnije je da na raspolaganju imam izvanrednu grupu igračica, koje su pre svega sjajne osobe, uvek raspoložene za rad, spremne na odricanje u korist timskog uspeha. Rezultati su možda došli rano, ali oni su samo posledica onog što radimo na treninzima.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading