Mangup i dama: Ljubavna priča Josipe Lisac (foto/video)

Autor:

14.02.2017 18:48

Foto:

Foto:



Josipa Lisac danas će oduvati 67 svećica na rođendanskoj torti, a ovaj poseban dan proslaviće sa beogradskom publikom na svom koncertu u Centru Sava, kojim ujedno obeležava i 50. godina muzičke karijere. I dok se vode polemike da li se danas obeležava Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih mi se prisećamo ljubavi koja je inspirisala Josipin prvi samostalan studijski album "Dnevnik jedne ljubavi", ali je i izgradila kao osobu i umetnicu koja inspiriše brojne žene.

Pred koncert u Sava centru: Josipa Lisac poslala poruku Beograđanima

Drugačija od ostalih, ali uvek svoja, Josipa Lisac je kroz pet decenija plodne karijere godine izgradila prepoznatljivo ime. Za to je uveliko bio zaslužan i Karlo Metikoš, koji je bio njen mentor, poslovni saradnik i najveća ljubav.

Karla (koji je nastupao i pod imenom Matt Collins) je upoznala 1971. godine u Petrinji na nastupu, a priča se kako je to bila ljubav na prvi pogled.

Josipa je tada imapa tek 21 godinu, ali je iza sebe već imala muzički staž dug deceiniju pevajući u Dečjem horu Radio-televizije Zagreb, kao i rok bendovima "O'Hara" i "Zlatni akordi".

35 godina savršene sreće Felisiti Hofman i Bila Mejsija: U čemu je tajna?

Dnevnik jedne ljubavi

Karla su zadivile njene vokalne sposobnosti zbog kojih je s lakoćom izvodila sve: od klasične muzike, preko etno pesama do modernih avangardnih melodija. On je uz Ivicu Krajača bio i autor svih pesama na njenom prvom studijskom albumu "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine.

- Moram iskreno reći da je Karlo Metikoš stvorio Josipu Lisac sa svojom podrškom, ljubavi i vizijom, napravio je sve da idem dalje, dalje, dalje... - otkrila je hrvatska diva na svom Instagram profilu gde povremeno objavljuje njihove zajedničke fotografije s raznih putovanja širom sveta.

#josipalisac #karlometikos #ljubav #Love #godisnjica #veljača #pogled #sreća #susret

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on Feb 6, 2016 at 8:19am PST

Pesme: "O jednoj mladosti", "Kao stranac" i "Sreća" postali su veliki hitovi i evergreeni, ali i otkrili delić lepote i intimnost njihove veze.

- Sreća, to je svaki susret s njim, njegov dah na licu mom.Sreća, njegov korak, njegov glas, nežni poljupci kroz noć, sasvim jednostavno on, on je sve što tražim još, od života sada svog - kazuje Josipa.

Zajedno su sarađivali na 13 LP albuma i CD-a i stvorili hitove poput "Magle", "Hir, hir, hir", "Lisica", "Danas sam luda", "Dok razmišljam o nama" i slično. Sarađivali su i na prvoj hrvatskoj rock operi "Gubec Beg" koja je praizvedena 1975. godine, a čiju ariju "Ave Maria", Josipa izvodi i dan-danas na koncertima.

Ljubav utemeljena na poštovanju i razumevanju

- Nikada nismo razgovarali onako monstruozno kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugome opsovali ili zalupili vratima. Što smo imali da kažemo, rekli bismo odmah, nismo ostavljali za kasnije - pričala je muzička diva svojevremeno i dodala:

#karlometikos #ljubav #Love #josipalisac #sreća #happiness #smile #osmijeh

A post shared by Josipa Lisac (@josipa_lisac) on Dec 10, 2015 at 12:53am PST

- Sve smo rešavali razgovorom. Kad bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se funkcionisali - priznala je ona.

Josipa i Karlo u vezi su bili dvadeset godina sve do Karlove iznenadne smrti 10. decembra 1991. godine. U njegovu čast Josipa svake godine priređuje koncerte kojima podseća na ljubavnu priču koja traje i danas.

- Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah krenem da se smejem. Kada bi on video da ja nisam dobre volje, odmah bi krenuo da me zasmejava, i sve je pokušavao dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit - objašnjava Lisac i otkriva kakav je zaista bio njen Karlo:

Đorđe Balašević o devojci koju je voleo pre Olivere: Prošlo je nekih 50 godina, a ja je nikada više nisam sreo

- Uvek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smeha, on bi postajao sve smešniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primese mangupa. Sve ljude je zavodio. I muškarce i žene - rekla je jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše Jugoslavije.

Komentari. (0)

Loading