Aleksandar Gajšek o prednostima modernog vremena: Dobro je da roditelji dele obaveze i uloge

Autor: Maja Gašić

30.03.2017 12:15

Foto:Aleksandar Gajšek (44), zaštitno lice Televizije Studio B i autor emisije “Agape”, posvećen je otac troje dece, koje je dobio u braku sa koleginicom Jelenom. Anju, Teodoru i Andreja vaspitava na tradicionalan način, prenoseći im, između ostalog, informaciju da materijalna dobra nisu presudna za sreću i da treba da cene ono što imaju.

Kako vidite ulogu oca u modernom vremenu?

- Ona se svakako promenila u odnosu na period mog odrastanja, kada je otac bio figura od autoriteta, a mama neko ko pazi, mazi i teši. Danas roditelji u međusobnom dogovoru i u skladu sa svojim afinitetima dele sve obaveze i uloge, i smatram da je to dobro. Mame imaju svoje karijere, umeju da budu autoritet, a tate pokazuju brigu i nežnost - kao roditelji dopunjuju se u skladu sa ličnim sklonostima, i to je, po mom mišljenju, prednost modernog vremena.

Imate troje dece. Mislite li da potomstvo treba planirati?

- Sve mora da se poklopi, i želje roditelja, i božja volja. Supruga Jelena i ja smo oduvek hteli veliku porodicu. Neko želi da dobije decu sa malom razlikom u uzrastu, neko ne, a mi smo pravili razmake pa sada imamo gimnazijalku Anju, Teodoru koja je u osnovnoj školi i Andreja koji je predškolskog uzrasta i na leto puni sedam. Ukoliko je to ostvarivo, treba da postoji plan i dogovor, a kada kažem božja volja, tu izražavam svoje protivljenje prekidima trudnoće i otvorenost ka mogućnosti da nas neplanirano dete obraduje.

Jednom ste rekli da decu podsećate na to da samo jedan procenat stanovništva na planeti uživa privilegiju da ima krov nad glavom, redovne obroke i primanja, i da treba da budu zahvalni što rastu u porodici koja spada u tu manjinu. Da li je i sada tako?

- Porasli su i manje ih podsećam na to na direktan način, ali dođemo do toga kroz razgovor o drugim stvarima. Navikli su da kada uđemo u prodavnicu pitaju možemo li da im priuštimo to što požele. Ne uzimaju sami. Verujem da je dobro da i roditelji koji deci mogu mnogo da priušte ponekad kažu da nisu u mogućnosti, upravo da bi ona znala da cene ono što imaju i na tome budu zahvalna i skromna.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading