Hrabro srce Tome Kuruzovića: Tri nedelje nakon operacije stao pred kamere

Autor:

03.05.2017 14:51

Foto:

Foto:



Samo tri nedelje pošto mu je ugrađen pejsmejker glumački veteran stao je pred kamere i odigrao svoju rolu u seriji ‛Senke nad Balkanom’ rešen da ga zdravstveni problemi ne spreče u realizaciji ranije dogovorenih obaveza

Bard glume Toma Kuruzović (86) operisan je nedavno u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” zbog srčanih problema. Lekari su mu ugradili pejsmejker i posle nedelju dana dramski umetnik pušten je na kućno lečenje.

- Bogami, baš je bilo bolno. Kako sam dobio lokalnu anesteziju, sve vreme sam bio svestan šta mi rade. Operisala me je doktorka Aleksandra Grabović, koja mi je čvrsto pritiskala mesto gde mi je ugradila pejsmejker. Iako je niža rastom, ima ruke jake kao rvač, mislio sam da će mi probiti grudni koš. Šalu na stranu, na momente me je toliko bolelo da je bilo nepodnošljivo. Nisam mogao to da istrpim, čak sam “junački” nekoliko puta jauknuo.

 

 

Malo od bola, više iz štosa, pitao je doktorku mora li baš toliko da ga pritiska, a kad mu je odgovorila da je to standardna procedura, mudro je konstatovao - što se mora, nije teško.

- Možda sam se malo i drao. Kad je sve bilo gotovo, zamolio sam doktorku da me oceni na osnovu svoje velike dosadašnje prakse sa pacijentima i iskreno mi kaže u koju grupu derača me svrstava. Sasvim ozbiljno mi je odgovorila: “Među one najgore”.

Sve je počelo pre desetak godina, kada je prvi put osetio gušenje.

- U Zemunskoj bolnici su mi uradili ultrazvuk srca i već tada su lekari konstatovali da imam aortno suženje zaliska. Narodski rečeno, moja “pumpa” nije radila kako treba, ispostavilo se da problem prave tri zaliska i da zbog toga treba da mi rade operaciju na otvorenom srcu. Zahvalio sam se doktorima i odbio njihov predlog. U međuvremenu zdravlje me je dobro služilo, osim što sam povremeno osećao blage nesvestice. Nikad nisam toliko izgubio svest da bih pao, ali uvek sam morao da stanem i pridržim se za nešto.

U februaru ove godine stanje mu se pogoršalo, epizode sa otežanim disanjem su se ponavljale. Otišao je na pregled u KBC “Dr Dragiša Mišović”, gde su ga zadržali desetak dana na ispitivanju.

- Kardiolog dr Ljiljana Jovović mi je rekla da će morati da mi operišu srce, i ovaj put sam dao saglasnost. Pošto ima mnogo ljudi sa sličnim problemima, prave se liste čekanja, ali uzeli su u obzir moje godine i zahvat je zakazan za 22. maj.

Toma je, naravno, nastavio da vodi računa o zdravlju, ali pre nepun mesec opet se suočio sa gušenjem.

- Čim bih se malo više umorio, otežano sam disao. Javio sam se lekarima u KBC “Dr Dragiša Mišović” i oni su odlučili da mi odmah ugrade pejsmejker.

Pre operacije, dok je išao niz hodnik sa bolničarom, pomislio je da mu se približio kraj.

- Tehničar je koračao ispred mene prilično brzo, a kad sam osetio da mi tlo beži pod nogama, zamolio sam ga da mi da ruku i zastali smo nekoliko minuta. Kroz glavu mi je prošlo da ću pasti i da više nikad neću ustati. Srećom, to se nije dogodilo.

Operativni zahvat urađen je 23. marta i sve je proteklo dobro. Posle nedelju dana Toma je pušten na kućno lečenje.

- Trenutno se nalazim kod sina Aleksandra i on i njegova porodica me neguju. Odlično se osećam, jedino ne smem previše da se zamaram. Ma, sve je u najboljem redu.

Tri nedelje nakon ugradnje pejsmejkera vratio se glumi. Nastavio je snimanje serije “Senke nad Balkanom”.

- Igram seljaka Lazu, pijačnog prodavca. U jednom kadru pucam na neke likove, onda oni pucaju u mene i ja ginem. Po scenariju padam, posle čega me vuku po pijaci i bacaju na kamion. Ipak, reditelj, moj kolega Dragan Bjelogrlić, i ja nismo hteli da rizikujemo, pa sam prvi put u karijeri imao dublera. Što je sigurno, sigurno je.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading