Odri Hepbern: Od nesrećne devojčice do holivudske dive

Autor:

04.05.2017 18:02

Foto:

Foto:



Odri Hepbern bi danas imala 88. godina, a iako je bila najpoželjnija holivudska diva, njena životna priča koja se završila u 63. godini je bila izuzetno teška.

Rođena je u Belgiji, 4. maja 1929. Samo tri nedelje posle rođenja obolela je od takozvanog velikog kašlja i srce joj je stalo na nekoliko minuta. Kako je njena majka bila sledbenica sekte, nije podržavala medicinu i ćerku je oživljavala udarcima.

Audrey as Jo Stockton during the filming of "Funny Face", Paris, 1956. | #AudreyHepburn

Објава коју дели Audrey Hepburn (@ms_audreyhepburn) дана 4. Јан 2017. у 2:12 PST

Kada je imala devet godina, roditelji su joj se razveli, a kako je otac otišao iz njihovog doma, pripala je majci. Počeo je rat i oan se izuzetno brinula za njega. Oca je našla kasnije, sa 25, u Dablinu, bolesnog i izdržavala ga je do smrti.

Nakon nemačke okupacije sa majkom se preselila u Norvešku gde je doživela prve zdravstvene probleme. Naime, živele su u memljivom stanu, razbolela se od anemije, a zbog neuhranjenosti njen metabolizam se promenio pa je zbog toga ostala mršava do kraja života.

Sa majkom se kasnije preselila u London, njena mama je radila kao čistačica i guvernanta, a Odri je počela kao top model.

Prvu značajnu ulogu dobila je u filmu "Priče mladih supruga", a onda se orpobala u SAD-u.

Njena prva veća uloga bila je u filmu "The secret people", a za dobila je oskara za najbolju glavnu glumicu u filmu "Praznik u Rimu" u kojem je glumila sa Gregorijem Pekom. Bilo je priča da su bili u ljubavi, ali oni su to demantovali. Proslavio ju je film "Doručak kod Tifanija".

Wishing you a lovely weekend! ? Audrey photographed by Douglas Kirkland, at the Studio the Boulogne, Paris, November 1965. | #AudreyHepburn #DouglasKirkland

Објава коју дели Audrey Hepburn (@ms_audreyhepburn) дана 13. Јан 2017. у 12:54 PST

Bila je zaljubljena u Vilijama Holdena sa kojim je snimila film "Sabrina", verovala je da će se on zbog nje razvesti, ali kada je saznala da je uradio vazektomiju, odustala je od te ljubavne priče.

Za svog prvog supruga Mela Ferera udala se 1954, iste godine ga je i upoznala. Pre nego što je rodila sina Šona, imala je dva pobačaja. Pričalo se da ju je suprug fizički zlostavljao, a ona je u intervjuima pričala da je teško preživela ove pobačaje.

Godine 1969. rekla je sudbonosno "Da" italijanskom psihijatru Andreji Dotiju sa kojim je 1970. dobila sina Luku. Razvela se posle trinaest godina zato što je on imao brojne mlađe ljubavnice.

Happy Birthday @thedottis! ? I hope you had a great day! | Audrey with her second son Luca Dotti, 1971. | #LucaDotti #AudreyHepburn

Објава коју дели Audrey Hepburn (@ms_audreyhepburn) дана 8. Феб 2017. у 9:57 PST

Odri je od 1980. živela sa glumcem Robertom Voldersom, ali nije želela još jedan brak.

Bila je Unicefova ambasadorka i posvetila je život za borbu za decu koja žive u siromaštvu. Godine 1992. američki predsednik Džordž Buš nagradio ju je za požrtvovani rad predsedničkom medaljom slobode. Kada se početkom 1992. godine vraćala iz Somalije, gde je otputovala sa Unicefom, Odri je stigla u Švajcarsku i počela da oseća izuzetno jake bolove. Tokom žviota je dosta bolovala, a lečila se i od raka debelog creva koji se proširio. Odbila je hemioterapiju i umrla je 1993.

Komentari. (0)

Loading