"The Frajle", Nevena i Jelena Buča: Porodična radionica muzike

Autor: Svetlana Stojaković

07.05.2017 15:28

Foto:

Foto:Kako svi ljubitelji dobre muzike znaju za njihove pesme, koje su postale neizostavni deo svake proslave u regionu, posebno u Srbiji, poželeli smo da vam članice novosadske grupe “The Frajle” predstavimo na način na koji to do sada nije urađeno.

Njihov novi CD pod nazivom “Ljubav na dar”, zajedničko izdanje magazina “Gloria” i “Coca-Cole”, optimističan je, vedar i lepršav. Trinaest novih pesama najavljuju lepo leto pred nama.

Članice popularne novosadske grupe Marija Mirković, Nataša Mihajlović i sestre Nevena i Jelena Buča otkrivaju za "Gloriju" nepoznate detalje iz svojih života čime potvrđuju pravilo da dobru muziku ne mogu komponovati i svirati oni koji nemaju mnogo duha

 

Sestre Nevena (38) i Jelena (35) Buča odrasle su u muzikalnoj porodici. Mada su akademsko obrazovanje stekle prva završivši studije psihologije, druga ekologije, opredelile su se za prvu ljubav, za muziku.

- Jeleni sam kao mlađoj sestri pravila pozorište u kući čim se rodila, pevala joj i organizovala predstave - priča Nevena, a Jelena dodaje da Nevena čak nije imala strpljenja ni da sačeka da se ona probudi, nego joj je otvarala oči na silu i budila je muzikom.

- Naša mama Milica bila je vaspitačica, svirala je harmoniku, pevala, objavila zbirku pesama. Nekoliko njenih pesama izvodi i dečji hor “Kolibri”, a jednu su objavili i na CD-u. Tata Borivoje je svirao gitaru i imao svoj bend i zahvaljujući svemu tome nama je muzika bila sastavni deo odrastanja. Kad se rodila najmlađa sestra Milena, već smo bili vrlo uigrani i uvek spremni za kućne svirke, a pošto smo živeli u Kljajićevu, nismo imale prilike da pohađamo muzičku školu, nego smo znanje dobijale na privatnim časovima. Zbog toga smo i insistirale da Milena završi nižu, kasnije i srednju muzičku školu i akademiju, dok je master stekla na Floridi. Ona se opredelila za klasiku i sad je profesorka klavira, iako je s tri godine počela da svira harmoniku, “skidala” špice filmova i mnoge druge melodije. Nevena i ja smo, uprkos tome što smo učestvovale na brojnim festivalima i u jednom mjuziklu, upisale druge fakultete i završile ih, jer je roditeljima bilo bitno da steknemo diplome i osamostalimo se. Ali znali su koliko nam je muzika važna, tata nas je čak, dok smo bile manje, uvek pratio na razna muzička zbivanja, te nisu imali ništa protiv kad nam je ona, sasvim spontano, s vremenom od hobija postala profesija - tvrdi Jelena.

Nevena je ubeđena da ih je odrastanje u tako kreativnoj atmosferi i na selu, u prirodi i sa životinjama, oplemenilo i doprinelo da postanu to što su danas.

Komentari. (0)

Loading