Danica-Dana Marinković: Dani velike ljubavi s princom Karađorđevićem

Autor:

07.05.2017 20:44

Foto:

Foto:



Beogradska slikarka, kćerka našeg poznatog umetnika Milana Cileta Marinkovića, nekoliko meseci uživa u strasnoj vezi s Filipom Karađorđevićem, sinom prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance

U tišini, daleko od znatiželjnih pogleda, razvija se romansa princa Filipa Karađorđevića (35) i slikarke Danice-Dane Marinković. Njihova veza liči na scenario holivudske romantične komedije. Slučajni susret na jednoj londonskoj izložbi pretvorio se u ljubav na prvi pogled. Ubrzo su razmenili kontakte i počeli da se viđaju po Evropi, najčešće u Parizu, Beogradu i Londonu, gde princ živi i gde je kćerka našeg čuvenog slikara Milana Cileta Marinkovića završila magistarske studije.

Kosta Bunuševac: Daj onoliko koliko možeš da uzmeš

Iako su se mesecima trudili da svoju vezu drže u tajnosti, pažljivim analitičarima dešavanja na srpskom dvoru nije promakla činjenica da se Dana sve češće pojavljuje na svečanostima porodice Karađorđević. Uvek diskretna, besprekorno vaspitana, pokupivši šarm Pariza u kojem je odrastala i školovala se, kao i londonski osećaj za meru, brzo je osvojila sve Filipove rođake i prijatelje. Posebno je pozitivan utisak ostavila na prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Srpska javnost nedovoljno je upoznata sa biografijama srpskih prinčeva, prestolonaslednikovih sinova.

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, 15. januara 1982. On je brat blizanac kraljevića Aleksandra, i drugi je u redu za nasleđivanje srpskog prestola posle princa Petra. Sin je prestolonaslednika Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, i unuk kralja Petra II i kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu grčki kralj Konstantin, španska kraljica Sofija i vojvotkinja od Kalabrije.

Filip je živeo u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa bratom blizancem princom Aleksandrom krenuo je prvo u obdanište u Londonu. Sa osam godina postao je učenik jedne od najboljih osnovnih škola u britanskoj prestonici. U junu 2000. godine maturirao je na Kraljevskoj školi u Kanterberiju u Engleskoj, gde je postigao odlične rezultate iz španskog jezika, vladavine, politike i geografije. U školskoj 2003/04. učestvovao je u programu razmene studenata na jednom univerzitetu u Madridu. Diplomirao je na Londonskom univerzitetu (UCL) na odseku za umetnost i na odseku za društvene nauke.

ADRENALINSKI ZAVISNIK

Posle sticanja akademskog zvanja zaposlio se u “Landsbanki bids for Teather & Greenwood” u londonskom Sitiju. Završio je i “École hôtelière de Lozani” (EHL) u Švajcarskoj i jedno vreme bio u ugostiteljskom poslu u Londonu, a radio je i za IKOS, renomirani globalni hedž fond na Kipru. Trenutno sarađuje sa jednim globalnim menadžerom imovine u britanskoj prestonici.

Milan Cile Marinković: Kakve sam vratolomije izvodio da bi moja ćerka počela da jede

Princ Filip govori engleski, španski i francuski, a osim što ima perfektno obrazovanje, veliki je ljubitelj takozvanih adrenalinskih sportova: vozi skejtbord, surfuje, roni i skija na dasci. Interesuju ga slikarstvo, muzika, kompjuteri i prirodne nauke.

Danica Marinković, koja je u svetu umetnosti poznatija kao Dana Maar, završila je osnovnu i srednju školu u Parizu, kao i studije slikarstva i slavistike. Iako često boravi u Parizu i Londonu, gde izlaže i stvara, poslednjih godina se nastanila u Beogradu. U ateljeu svoga oca, u naručju Kalenić pijace, pravi svoja dela, pretežno kolaže po kojima je postala prepoznatljiva u evropskim okvirima.

- Volim dinamiku između Beograda i Pariza, i baš sam često u francuskoj prestonici. Ne znam više gde se ispunjavam, a gde finalizujem svoju energiju između ta dva grada. I što sam starija, sve manje osećam da mi nešto nedostaje. Ranije mi je falilo nešto od ideala, bila sam nostalgična i tamo i ovde, ali sada ne. I na jednom i na drugom mestu imam sve. U Beogradu me oduševljavaju mirisi, priroda, pijaca, a u Parizu sam odrasla, pa tamo znam skoro sve. Od dva grada pravim jedan, tako da nostalgija ne postoji. A London, gde sam magistrirala grafički dizajn, zapravo mi najviše nedostaje. On je čaroban zbog dinamike, jer Pariz ima blagost, mir, ali London je živ - objasnila je Dana svoj odnos prema životu u tri grada.

Komentari. (0)

Loading