Srđan Gojković Gile u novoj "Gloriji": Tajna manastirskog rokenrola

Autor:

29.05.2017 09:24

Foto:

Foto:



Tokom jednomesečnog boravka u budističkom hramu u Oksfordu pevač i lider ‘Električnog orgazma’ meditirao je pet-šest sati dnevno, čime je osnažio volju i pojačao samodisciplinu, što mu je pomoglo da poboljša kvalitet života

Vođa beogradskog rokenrol sastava “Električni orgazam” Srđan Gojković Gile (56) boravio je nekoliko nedelja u budističkom manastiru u Engleskoj, gde je testirao svoju volju i radio na samodisciplini. Zaključivši da je meditacija važna za svakodnevnu mentalnu higijenu, praktikuje je redovno.

- Proveo sam mesec dana u budističkom manastiru u Oksfordu. Pre toga sam odlazio u manastire u Aziji, u Vijetnamu, Tajlandu i Mjanmaru, kako se sada zove Burma. U ovom u Oksfordu obreo sam se jer ga vodi moj učitelj meditacije koji je iz Mjanmara. Živeo sam kao monah, budio sam se rano, čak sat pre ostalih, oko četiri ujutro. Iskoristio sam to kao mogućnost da više meditiram. Bio sam disciplinovaniji nego što sam inače. Kada bi i ostali ustali, zajedno bismo doručkovali, a zatim odlazili na meditaciju. Monasi uglavnom imaju jedan ili dva obroka. Sa jelom završavaju do podneva, a posle podne i uveče ništa ne jedu. U proseku sam meditirao pet do šest sati dnevno. Ostalo vreme sam pričao sa monasima, šetao po parkovima, hranio guske na Temzi, čitao. U okviru manastira je odlična biblioteka s mnogo budističkih knjiga.

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju časopisa “Gloria” koji je u prodaji od 26. maja!

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading