Neprikosnoveni simbol ženstvenosti i seksepila: Merilin Monro bi danas napunila 91. godinu

Autor: Maja Gašić

01.06.2017 16:22

Foto:

Foto:Na današnji dan 1926. rođena je Norma Džin Mortenson, odnosno Merilin Monro! U filmovima nam se predstavljala u zanimljivim ulogama, a njen život iza kamera bio je poput vrhunskog filmskog scenarija. Merilin je bila simbol ženske lepotei seksepila.

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jan 23, 2017 at 9:08am PST

Čuvena glumica rodila se u sirotištu u Los Anđelesu. Njeno rođenje prate brojne kontroverze. Jedna od njih je i pitanje ko je bio otac lepe Merilin. Najveći broj biografa kao odgovor na to pitanje navodi ime Čarlsa Stenlija Giforda koji je radio kao prodavac u filmskom studiju "RKO Pictures" u kojem je bila zaposlena i glumičina mama Gledis.

Amerikanka traži DNK analizu: Džon Kenedi i Merilin Monro su imali ćerku?

Da, indentitet njene majke nikada nije bio sporan. Jednu od najlepših žena u istoriji rodila je Gledis Perl Monro. Baka i deka Merilin Monro bili su Otis Emer Monro i Delia Me Hogan.
Žena koju je svet obožavao odgajili su usvojitelji. Do sedme godine je živela kod Alberta i Ide Bolender iz Hothorna u Kaliforniji. Postala je kasnije državna štićenica, a zatim je najbolja prijateljica njene majke Grejs Maki postala njen staratelj.


Vratila se u sirotište nakon što se Maki 1935. udala. Menjala je domove za nezbrinutu decu. Prvi brak je Merilin doneo "dom", a desio se na predlog Grejs Maki. Merilin se 1942. udala za Džejmsa Dafertija, imala je samo 16 godina.

MANEKENSKA, PA GLUMAČKA KARIJERA

U svet šoubiznisa ušla je kroz modu. Mankenstvo je bila njena prva profesija i u njoj Merilin bila veoma uspešna. Zbog mode je i promenila kosu, pa je od brinete postala plavuša.
Veliki preokret je doživela kada ju je 1946. primetio lovac na talente Ben Luon koji joj je ponudio ugovor sa kućom „20th Century Fox“. Prva njena plata iznosila je 125 dolara nedeljno.

A post shared by Marilyn Monroe (@welovemarilyn) on May 14, 2017 at 4:58pm PDT


Lepa i talentovana Merilin počela je da niže uloge. Početak njene karijere obeležili su filmovi „Skuda hu, skuda hej!“, „Opasne godine“, „Ne trudi se da kucaš“.
Filmskom zvezdom učinili su je naslovi "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera" i "Autobuska stanica" nakon koje je bila nominovana za Zlatni globus.

Merilin je publika brzo prihvatila, ali je kritičarima trebalo više vremena da je prihvate. Uradili su to upravo nakon "Autobuske stanice".

- Ljudi, čvrsto se držite i pripremite se za silno iznenađenje. Merilin Monro se konačno dokazala kao glumica - napisao je kritičar Njujork Tajmsa Bosli Krauder posle premijere pomenutog filma.

A post shared by Marilyn Monroe (@welovemarilyn) on Dec 29, 2016 at 3:12pm PST


I danas Merilin umeju da parte oznake da nije "prava glumica", da je bila samo "prelepo lice". Ali to mogu da govore samo oni koji se i ne trude (ili ne žele) da vide nešto više od tog lepog lica.
Oni koji su je bez preraduse gledali pedesetih i šezdesetih godina na filmskom platnu mogli su da shvate da je film dobio pravu ikonu, ženu neverovatne harizme i seksepila, zvezdu drugačiju od svoh prethodnih, glumicu koja je postavljala standarde koje i danas mnogi pokušavaju da dostignu.

"Neki to vole vruće", "Kleopatra", "Neprilagođeni" , koje se svrstavaju u kasniji period njene karijere, to su i potvrdili.

Velika Merilin Monro igrala je uz velika glumačka imena, poput Klarka Gebla, Džeka Lemona, Toniaja Kertisa, Elizabet Tejlor.

LJUBAV SA DŽOOM I MILEROM

Merilin se tri puta udavala. Njen drugi brak bio je sa sportistom Džoom Dimađom. Nije se on lako nosio sa njenom popualrnošću i titulom poželjne žene. Samo 274 dana nakon venčanja ona je zbog psihičkog nasilja zatražila razvod.

Ali su i posle razvoda ostali veoma bliski. Kada se borila sa teškom psihičkom krizom (glumičina mama bolovala je od kliničke depresije), on je bio uz nju. Pisalo se tada da su se ponovo venčali, ali te glasine nisu bile potvrđene.

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jan 14, 2016 at 12:52pm PST


Džo je ostao njen zaštitnik, pa ju je izvukao iz "opasnog društva" u kojem je bio i Frenk Sinatra. Kada je Merilin pronađena mrtva, Džo je organizovao njenu sahranu.
Na njen grob su godinama stizali buketi ruža. Dimađo se nakon razlaza sa Merilin nije ženio.

Tajnu je odnela sa sobom: Pronađene fotografije trudne Merilin Monro?

Bio je veoma ispraćen i njen treći brak, sa Arturom Milerom. Obeležila ga je nejna trudnoća i gubitak bebe (zbog endrometrioze od koje je bolovala). Brak sa Milerom trajao je od 1956. do 1961.

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on Jun 29, 2016 at 3:33pm PDT


AFERA SA KENEDIJEM

Nije bila u braku sa njim, ali je on ipak bio važno ime u njenom životu. Nikada nije potvrđena veza Merilin Monro i Džona Kenedija, 35. američkog predsednika, ali su i pored toga na listama najkontroverznijih parova.
Svet je slutio, a ona je 1962. u Medison skver gardenu u Njujorku na proslavi njegovog rođendana otpevala najpoznatiju rođendansku pesmu.

Ostala je Merilin upamćena i kao žena koja je zavela Kenedija. I to ne samo Džona već i njegovog brata Roberta. Priča o njoj i čuvenoj porodici još nije završena. Nedavno se pojavila vest da su glumica i predsednik dobili ćerku.

Tajno pismo razotkrilo aferu Merilin i Bobija Kenedija

Meriln Monro je 5. avgusta 1962. pronađena mrtva u njenom stanu u Los Anđelesu. Kao uzrok smrti navodilo se predoziranje tabletama za spavanje, ali njena smrt i danas ostaje misterija.
O njoj je 2015. snimljen film "Tajni život Merilin Monro". Prelepa glumica je i 2017. zvezda, a svaki detalj njenog života i dalje intrigira. Aukcije njenih stvari su veoma posećene.

 Čuvena haljina Merilin Monro ponovo na aukciji

Poslednja u nizu aukcija održana je 2016, na "Julien's" aukciji izložene su njene privatne stvari. A čuvena haljina u kojoj je Kendiju čestitala rođendan prodata je prošle godine na Beverli Hilsu za 4.8 miliona dolara.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading