Pegi Gugenhajm u novoj "Gloriji": Prva ljubavnica avangarde

Autor:

10.06.2017 11:09

Foto:

Foto:



Najznačajnija kolekcionarka umetničkih dela XX veka, bogata naslednica i svedok burnih dešavanja u kojima su nastajale i nestajale države i karijere, imala je veoma intrigantan život, u kojem je jednako bilo mesta za brojne afere, mnogo seksa i posvećenost slikarstvu, o čemu piše Fransin Proz u knjizi ‘Sablazan savremene umetnosti’

Ako se na trenutak zanemari njen doprinos modernoj umetnosti, posebno slikarstvu XX veka, Pegi Gugenhajm se može svrstati među najintrigantnije žene XX veka. Samo njen privatni život i veze s brojnim muškarcima mogu poslužiti kao idealni materijal za pisanje scenarija uzbudljivog filma. Prema tvrdnjama njenog biografa Antona Gila, imala je nezajažljivi seksualni apetit, koji je bio toliko izražen da je trošila muškarce kao pušač cigarete: strasno i temeljno - do kraja.

Smatra se da je bila sa više od 1000 ljubavnika samo tokom boravka u Evropi, dok je njen američki opus ostao manje poznat javnosti i za njega nije vođena iole relevantna statistika. Tokom burne i strasne veze sa Semjuelom Beketom danima i noćima nije napuštala hotelsku sobu. Iz kreveta su ustajali jedino kad bi ona zahtevala od njega još šampanjaca.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju časopisa “Gloria” koji je u prodaji od 5. juna!

Komentari. (0)

Loading