Tužna godina bez Mande: Svojom plemenitošću naše živote je pretvarao u bajku

Autor: Maja Gašić

15.06.2017 11:50

Foto:

Foto:Danas se navršava tužnih godinu dana od kako nas je iznenada napustio jedan veliki glumac i, pre svega, divan čovek, Milorad Mandić Manda. 15. juna 2016. godine, glumac je preminuo na bini usred premijere dečije predstave “Petar Pan” u UK “Vuk Karadžić”. Iza sebe je ostavio suprugu Anastasiju Anju i čertvoro dece - sina Andriju iz braka sa Anjom, Filipa, Marka i Mariju iz prethodnog braka.

Anja Mandić: Milorad mi je ostavio ljubav i dobrotu


Dragog Mandu je šira publika upoznala u ulozi šarmantnog i duhovitog voditelja u kultnoj dečjoj emisiji iz 90-ih - "S one strane duge", a brojne pozorišne i filmske uloge, od kojih mu je možda i najznačajnija rola Viljuške u filmu Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore" potvrdile su samo da se radi o glumcu velikog talenta.


Poslednjih godina, osim u pozorištu, gledali smo ga na malim ekranima u popularnoj seriji Radoša Bajića "Selo gori, a baba se češlja".

Svako ko je imao privilegiju da sarađuje sa Mandom, imao je samo reči hvale za ovog divnog čoveka i glumca.

Olga Odanović, njegova partnerka u seriji "Selo gori, a baba se češlja" u intervjuu za "Gloriju" ga je opisala kao čoveka koji je svačiji život pretvarao u bajku.

– On je bio moja duša i veliko srce. Ne možete da budete dobri u predstavi ili seriji ako nemate dobrog partnera, a kad imate takvog, kao što je bio Manda, možete da budete bezbrižni i da samo uživate u igri. U “Selo gori, a baba se češlja” sve je s njim delovalo lako, iako nije bilo tako na početku, dok nismo, kako mi to kažemo, seli svako u svoju ulogu, da nam bude udobno. Kasnije smo stvarno uživali, čak smo u dogovoru s Radošem pravili improvizacije, a umeli smo i da zašmiramo ponekad. Nema dana da ga ne pomenem i ne setim se svih naših zajedničkih trenutaka. Znao je da gine za projekte u kojima radi, pa čak i za one u kojima nije učestvovao. Mi smo ga često zvali u Narodno pozorište da gleda neke naše generalne probe jer je uvek dobro da neko sa takvim znanjem sagleda šta smo napravili. Davao nam je iscrpne odgovore na sva naša pitanja, bio je predivan, bez trunke sujete, plemenit, i imao je veliko srce. Bio je zagrižen za ovaj posao. Dokle god su među nama ljudi sa takvom vrstom posvećenosti, biće dobro. S Mandom je zaista retko ko mogao da se meri, zamo svi koliko je obaveza preuzeo na sebe, od renoviranja Pozorišta “Boško Buha”, preko uloga u teatru, na filmu i televiziji do pomaganja svima koji su mu pokucali na vrata. Njegova supruga, moja koleginica Anja, lepo je jednom rekla da su živeli kao u bajci, a zapravo smo i mi kolege, svi oko njega, živeli kao u bajci - ispričala je Olga.

Legendarna dramska umetnica Mira Banjac sa čitaocima "Glorije" je podelila tugu što odlaze oni najbolji..

- Odlaze dobri i veliki, i to preko reda. Kad sam čula da je umro Gaga Nikolić, naglas sam rekla: “Zašto on, a ne ja. Da ima pravde, ja bih otišla”. A šta tek da vam kažem za Madžgalja i Mandu.

Ipak, sa najvećim bolom i patnjom, suočila se njegova porodica. A ekskluzivnom intervjuu za "Gloriju", njegova voljena supruga Anja je otkrila kroz šta su ona i deca prolazili nakon Mandinog odlaska...


- Sedam dana sam nosila crninu. Skinula sam je kad mi je sin Andrija rekao: “Želim da svetliš”. To mi je bio jasan signal. Fokusirana sam na njega, kao i na Miloradovu decu iz prvog braka. Oni su divni. Učim Andriju da mu Marko i Filip nisu polubraća, a Marija polusestra, već braća i sestra. Veoma su vezani. Kad za vikend ode kod njih, vrati se pun utisaka. Miloradov najstariji sin Marko je kopija oca, karakterom i izgledom. On rešava sve Andrijine nedoumice. Sin me je nedavno upitao zašto se ovo desilo, i rekla sam mu da nemam odgovor. Naučila sam da ne moram sve da znam, da imam odgovore na sva pitanja. Puštam da vreme učini svoje i pruži nam neke odgovore ili smernice. Kad imam problem ili dilemu, ne razmišljam šta bi Milorad uradio. To bi mi bilo breme. Koračam bez straha, a kako mi je, to znam samo ja. Ima dana kad je nepodnošljivo, ali onda se setim koliko mi je ljubavi i dobrote poklonio i odmah mi bude lakše - ispričala je Anja za "Gloriju".

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading