Marina Tadić opčinjena Amsterdamom: Najlepše je pivo s pogledom na vetrenjače

Autor:

30.06.2017 20:00

Foto:

Foto:



Pevačica se posle deset godina vratila u holandski ‘grad greha’, koji ju je toliko opčinio da joj čak ni kiša koja je padala sve vreme nimalo nije smetala da uživa u najboljim šniclama, pijenju piva sa najlepšim pogledom i najuspelijem spoju stare i nove arhitekrture

Obilazak Amsterdama, najvećeg grada Holandije, koji broji više od osamsto hiljada stanovnika, i ovaj put mi je, kao i pre deceniju kad sam ga prvi put posetila, priuštio ogromno zadovoljstvo. Bez obzira na to da li ga razgledate pešice ili iznajmljenim biciklom, uživaćete u svakom trenutku. Uži centar smešten je između kanala koji se u vidu polukrugova nižu jedan za drugim, sve do kanala Singel koji se nekad u vidu potkovice prostirao oko celog grada. Zapravo, to je i mesto gde je nastala preteča modernog Amsterdama - mali ribarski grad na ušću reke Amstel u more, koji je u 17. veku postao trgovačka prestonica Evrope. U tom periodu je i izgrađena većina zgrada koje i sada čine nezaboravni pejzaž ovog grada. A da bi se zaštitio od plime, jer se Holandija uglavnom nalazi ispod nivoa mora, napravljeno je više od 100 kilometara kanala.

ULICA ČUDA

Od centralne železničke stanice kratkom šetnjom duž avenije Damrak dolazi se do najpoznatijeg trga Dam, koji okružuju Kraljevska palata, Nova crkva i kolosalna zgrada u kojoj se nalazi muzej “Madam Tiso”.
Glavna ulica, koja se zove Spojstrat, u potpunosti je pokrivena grafitima živopisnih boja, tako da je nemoguće opisati je rečima. Svaki njen milimetar priča neku svoju priču. Prilikom iscrtavanja grafita korišćene su razne tehinke, pa se upravo zbog toga turisti mogu naći u pravoj “Zemlji čuda”. Za sve one koji žele da istražuju ovaj deo grada, a ujedno i da se zabave, organizovane su i ture u grupama. Kompletan obilazak traje oko tri sata.

CRVENI FENJERI

Kad sam pre deceniju bila u ovom gradu, znala sam da ću mu se vratiti. Bila je to ljubav na prvi pogled, ona koju sve i da želite ne možete da zaboravite jer vas obuzimaju jake emocije. Baš tako me je opčinio Amsterdam. Prilikom prve posete, poput mnogih turista, morala sam da zađem u ulicu Crvenih fenjera, gde na svakom koraku prodavačice ljubavi čekaju mušterije. Nisam time bila toliko impresionirana koliko karakterom i slobodom ovog grada, u kome možete bez stega i lanaca da radite šta hoćete. Sada nisam imala želju da ponovo izbliza vidim tu ulicu, umesto toga odlučila sam da obiđem što više mesta koja su “skrivena” od turista. Kiša koja je sve vreme padala samo mi je u početku smetala, posle sam se navikla.

USPUTNO OPUŠTANJE

Arhitekturu čini fantastičan spoj modernog i starog, i upravo zbog toga projektanti iz celog sveta dolaze u Amsterdam kako bi pronašli inspiraciju. Meni su pažnju privukli i kvartovi u kojima žive i rade mladi dizajneri. Svi oni nude odlične, unikatne komade garderobe, kao i parfeme koje sami osmišljavaju i mućkaju. Iako ni prvi put kad sam bila u Amsterdamu, a ni sada nisam pušila travu, koja je tamo legalizovana, imala sam utisak da sam pomalo “naduvana”. Jer dok prolaziš pored mnogobrojnih “kafe šopova” u kojima se prodaju najrazličitije vrste kanabisa, nemoguće je da ne udahneš taj miris i bar malčice se ne “opustiš”. To primetiš tek kasnije po svom raspoloženju i ponašanju.

NAJUKUSNIJE ŠNICLE

Nisu samo arhitektura i dizajn ono u šta sam se zaljubila u ovom gradu. Očarale su me i tamošnje kulinarske đakonije i muzeji. “Café Loetje” odavno važi za mesto u kome se služe najukusnije šnicle u Amsterdamu, ali i u celoj Holandiji. Bez obzira na to kakav odrezak gosti vole, vrhunski kuvari će ga svakome pripremiti po želji. Rezervacije se primaju za samo šest ili više osoba, pa ukoliko želite da uživate u ukusnim jelima i ambijentu ovog lokala, najbolje je da dođete ranije i popijete piće u baru dok vaš sto ne bude spreman.
Sveža haringa, tek izvađena mora, možda će nekome zvučati odbojno, ali samo dok je ne probate. Sirove haringe direktno iz ribarskih kolica holandski su specijalitet i možete ih naći u svim krajevima grada. Treba probati i sendvič od sirove haringe sa crnim lukom i kiselim krastavcima, to preporučujem. Inače, ova riba je najslađa u periodu između maja i jula.

PIVO UZ VETRENJAČE

U Amsterdamu postoji osam vetrenjača, ali ako želite da prilikom posete nekoj od njih i degustirate pivo, onda preporučujem “De Gojer”, koja je smeštena na Istočnim ostrvima. Iz nje se pruža divan pogled na čuvenu pivaru “Brouwerij’t IJ”. To je mali lokal zanatskog tipa koji ima veliku terasu za degustaciju.

DIJAMANTI

Više od 400 godina stara tradicija obrade dijamanata može se upoznati u okviru besplatne posete fabrici “Gassan Diamonds”. Tokom ove ture saznaćete sve o dijamantima, njihovoj obradi, poliranju, merenju vrednosti, i ostale zanimljive informacije. Inače, zahvaljujući izradi nakita sa ovim dragim kamenom, kao i trgovačkim vezama koje je imao sa celim svetom, Amsterdam je svojevremno doživeo ekonomski procvat. Nigde nećete upoznati ljubaznije i srdačnije trgovce nego tu.

PRIČE IZ MUZEJA

Rajaks muzej, poznatiji kao vrt sa muzejskom postavkom, jedan je od najčuvenijih u svetu. U njemu se nalaze dela poznatih umetnika, neobične fontane i skulpture. Mnogi ljubitelji umetnosti u šali kažu kako su u ovaj vrt postavili sve ono za šta u samom muzeju nije bilo mesta, pa bez obzira na to da li u muzej ulazite ili ne, svakako prošetajte njegovom baštom.
A na ulazu u Amsterdamski muzej nalazi se kolekcija portreta iz “Zlatnog flamanskog perioda”, kada je nastala i čuvena Rembrantova “Noćna straža”. Tu je i drvena statua Golijata. Obišla sam i muzej Visenta van Goga, ali posebno me je dirnula Kuća Ane Frank.

SLOGAN

Dok sa jedne strane Amsterdam odiše kulturnom baštinom, sa druge je prisutno toliko raskalašnosti da vam spoj takvih krajnosti na jednom mestu prosto deluje neverovatno. I poslednje, ali ne i najmanje bitno, obavezno se slikajte pored popularnih slova “I AMsterdam”, koja su postala jedan od zaštitnih znakova ovog zanimljivog grada. Inicijativa koja je počela kao marketinška kampanja brzo je zaživela i sada je to slogan koji podržavaju i lokalci i posetioci. Pored dve glavne, jedne u centru i druge na aerodromu, treća instalacija ovih slova se neprestano seli po gradu.

Ne propustiti

Vožnja biciklom. Da biste mogli da se pohvalite kako ste iskusili prave čari ovog magičnog grada, nikako ne propustite da uradite ono što čini većina njegovih stanovnika. Iznajmite bicikl i uživajte u vožnji. U Amsterdamu ga skoro svi voze - studenti, roditelji sa decom, zaposleni. Dobićete čak i specijalnu mapu grada baš za bicikliste, kako biste se što lakše snašli u obilasku.

Amsterdam trivija

• 2,5 evra - toliko košta turistička karta grada;
• 6 evra - jednočasovno krstarenje kanalima u čamcu;
• 23 evra - ulaznica za muzej ‘Madam Tiso’;
• 3,5 miliona - broj turista koji godišnje posete Amsterdam.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading